Ik was niet meer dan een kakkerlak onder zijn schoen

Als ik op een netwerkbijeenkomst vertel dat ik voor vrouwen werk, komt vaak de vraag: ‘Waarom niet voor mannen?’ Dat overkwam me een paar jaar geleden ook bij een workshop. Ik werkte toen met gescheiden vrouwen om ze helpen het herstel van hun scheiding te bespoedigen. De vraag werd door een man plenair over de tafel gesteld en ik gaf aan er na de bijeenkomst verder over te praten. Dat kwam er niet meer van.

Een goed gesprek in een café
De man die de vraag stelde, benaderde me later. Hij zei me dat veel van wat op mijn site stond voor hem herkenbaar was. We spraken af om er verder over te praten; lekker in een café, drankje erbij. Hij vertelde me toen wat hem was overkomen. Over die prachtige vrouw, met dat fantastische lichaam, de goede seks, haar succesvolle carrière, haar geld en alles wat bij die status komt kijken. Hoe fijn ze het samen hadden.

Hij vertelde me ook over de andere kant van de medaille, toen de relatie wat langer duurde. Over hoe bepalend ze was. Dat alles moest gebeuren op haar manier. Zo niet, dan werd ze heel gemeen. Over de steken onder water, het gekonkel. Hoe alles wat er gebeurde op de een of andere manier altijd zijn schuld was. Haar kind was niet meer dan een soort van accessoire om mee te pronken, maar daarbuiten alleen maar lastig. De zijne konden ook niet veel goed doen.

De kritiek gaat maar door
Hij voelde steeds meer dat het helemaal niet goed zat, maar het lukte hem niet eruit te komen. Hij leek wel verslaafd. Soms kreeg hij zelfs het gevoel dat de enige oplossing om los te komen was om eruit te stappen. Gelukkig hield de liefde voor zijn kinderen dat tegen. Toen ze op een bepaald moment haar focus op een van zijn kinderen richtte, was het voor hem de bekende druppel. Dat gaf hem de kracht om te breken.

Toch zit ze nog steeds in hem. Denkt hij aan haar en aan de fijne momenten. Bekritiseert ze hem nog steeds, maar nu als stem in zijn hoofd. Ook is hij bang voor wat hij zal doen als ze weer voor zijn neus staat. Hij noemt haar inmiddels een pratende barbiepop. Mooi van buiten, leeg vanbinnen, maar vreest nog steeds de aantrekkingskracht.

Zo’n lang hersteltraject
Hij ging zoeken waar hij mee te maken had en kwam op het woord narcisme. Dat opende zijn ogen. Ik kende de term zelf toen wel, maar wist er nog niet zoveel van. Al luisterend viel mijn mond open. Dit kwam wel heel bekend voor. Hij zag mijn reactie en zei: “Ik dacht het al.” Hij waarschuwde me vooral er niet over te gaan lezen, omdat het wel herkenning en erkenning geeft, maar ook een rotgevoel over jezelf. 

Eigenwijs als ik ben, ging ik er toch over lezen. Ik herkende dit namelijk niet alleen bij mezelf, maar ook bij de vrouwen die bij mij in de praktijk kwamen. Vrouwen die net als ik niet begrepen waarom hun herstel zo lang duurde. Ik heb er zeker vijf haar over gedaan voor ik weer een beetje goed in mijn vel zat. 

Het was allemaal zo herkenbaar
Ik begrijp dat nu wel. Ik wist niet dat ik met een narcist te maken had. Ik wist ook niets van de verwoestende werking van dat gedrag. Geen enkele hulpverlener was ermee gekomen. Dat maakt het heel lastig om te herstellen. Ik las over het fijne, liefdevolle, attente gedrag. Over hoe een narcist aansluit op je behoeften. Ik dacht echt dat ik hem gevonden had. Dat dit de man was waar ik later oud mee zou worden. Hij vertelde me dat zelfs: “Jij en ik, wij zijn voor altijd!”

Ik las ook over de andere kant van de medaille. Over de kritiek, het liegen, het denigreren, over de schuld omkeren, zodat de ander het altijd heeft gedaan. Over isoleren van werk en familie en vrienden. De loze beloftes. Het ophemelen van eigen prestaties. Dit was allemaal zo herkenbaar. 

Ik wilde hem zo graag geloven
Ook de wisselingen tussen het aardige en vervelende gedrag herkende ik. Als ik klaar was met zijn gedrag en hem vertelde dat het anders moest, kwamen er tranen van spijt en vele beloftes. Ik geloofde hem, ik wilde dat zo graag. Ik wilde weer dat het werd zoals in het begin. Maar het werd nooit zo. Hoe hard ik ook mijn best deed. Steeds kwam dat rotte gedrag terug en steeds sneller. 

Deze man had gelijk. Wat een herkenning. Wat een erkenning. Het lag niet aan mij, ik was niet gek. Maar het rotte gevoel kwam ook. Hoe had dit mij, een zelfstandige verstandige vrouw, kunnen overkomen? En zo lang? Het hakte er aardig bij me in. Wat me vooral trof was dat de hele relatie blijkbaar helemaal niet waar was. Dat het een spel was, een spel om de macht over mij te hebben. Toen ik de regel las dat ik niet meer dan een kakkerlak onder zijn schoen ben geweest, brak ik. 

Ik was niet meer dan een touwtjespop
Ik ontdekte dit pas jaren na mijn relatie. Veel te laat natuurlijk, als ik dit eerder had geweten, had het helemaal niet zover gekomen. Dan had ik mijn buikgevoel gevolgd. Iets wat zo mooi lijkt, is vaak ook te mooi om waar te zijn. En dat was het ook. Maar ja, het was zo goed en ik zou ervoor zorgen dat het dat wel weer werd. Ik was een knokker, gaf niet zo snel op. Nog even dit proberen, nog even dat. Het maakt niet uit wat ik deed, het was nooit goed. Wat ik ook deed, ik was niet meer dan de touwtjespop van de narcist, ik danste naar zijn manipulatieve pijpen en ging er zelf aan kapot.

Op het moment dat ik was bijgekomen van de schrik, gooide ik mijn praktijk om. Hier moeten mensen voor gewaarschuwd en in begeleid worden als ze er al mee te maken hebben. Volgens de statistieken heeft 1,6% van de bevolking in Nederland de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Maar dat zijn degenen met een diagnose. Er lopen er dus veel meer rond. Voorzichtige schattingen hebben het over 6%, maar ik vraag me af of het er niet veel meer zijn. Daarbij hoeft iemand niet een stoornis te hebben, het vertonen van een of twee gedragingen ervan, is al voldoende om je kapot te maken. 

Wat doe je?
Heb jij het gevoel dat je met een narcist te maken hebt of iemand in je omgeving? Wil je jezelf informeren om te voorkomen dat je in een dergelijke relatie wordt gezogen? Ik nodig je van harte uit er (meer) over te lezen in mijn E-books. Klik hier om ze aan te vragen. 

7 thoughts on “Ik was niet meer dan een kakkerlak onder zijn schoen”
 1. Wat heb je dit mooi geschreven Willy. En wat fijn dat je van de pijn je kracht hebt gemaakt.
  Hier hebben veel mensen baat bij. Narcisme is soms moeilijk te herkennen. Er zijn veel gradaties maar het werkt ondermijnend en het holt je uit. Zo blijft er niet veel van jezelf over.

  Mooi dat jij dit bewustzijn aanbrengt. Maakt mij extra alert.

  Dank je wel!

  1. Dank je wel voor je warme woorden, Anna, dat maakt me blij. Dat ik jou extra alert mag maken, dat is waar ik het om doe. Fijn hoe jij mij dit bevestigt. Het sterkt mij om door te gaan om bij veel meer mensen dit bewustzijn aan te brengen. Warme groet, Willy

  2. Ik herken veel in je verhaal. Goed om dit te lezen. Ik heb ook nog maar pas hierover gehoord . Kende tot dan niet de betekenis omdat ik altijd in mezelf de oplossingen zocht.
   Waar ik recent veel aan had was om te lezen (tijdgeest.eu en dan kiezen voor astrologie en nine star ki) en te horen ( Nadine Melenhorst) over het Aarde element in de Japanse en Chinese astrologie: Nine Star Ki. De leer van de vijf energieen : water, hout, vuur, aarde, metaal.
   Aarde is qua energie zo in balans met zichzelf dat het niet kan snappen dat iemand anders niet hetzelfde is, doet, denkt. En als alle drie je elementen aarde zijn ligt het gevaar van Narcisme op de loer. Je kunt narcistisch gedrag gaan vertonen als je energie niet in balans is. En als je er niet aan werkt loopt het uit de hand. Je wordt dan een narcist.
   Het als partner hier mee omgaan blijft moeilijk maar dit inzicht kan je helpen. Geeft kracht om te blijven staan. NB. Ikzelf heb ook aarde als een van de drie elementen die bij me horen. Weet dus ook dat ikzelf eerlijk hiernaar moet kijken.
   .

   1. Beste Miek, goed dat je nu bewust bent van wat er speelt. Het is heel herkenbaar dat je de oplossingen in jezelf zoekt. Helaas zul je die niet vinden, ze liggen bij de ander. Als je dat door hebt, heb je al zo veel van jezelf weggegeven. Dank je wel voor de stip van de Nine Star Ki. Ik ken dat niet, ga me er eens in verdiepen.
    Warme groet, Willy

 2. Pas op voor stigmatiseren! Ik ben zelf 3 x aarde en ben “slachtoffer” in een narcistische relatie van iemand met hout aarde hout…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: