Stop met je schuldig voelen over de relatie met een narcist

‘Het ligt aan mij. Ik had het anders moeten doen.’ Dit hoor ik zo vaak van vrouwen en mannen die met narcisten te maken hebben (gehad). Het idee dat het aan hen ligt. Dat zij schuldig zijn voor het verloop van de relatie. Dat is helemaal niet gek, want de narcist geeft ook altijd de ander de schuld. ‘Je ziet het verkeerd. Je bent gek, je moet je eens laten onderzoeken.’ ‘Als jij meer aandacht aan me had besteed, dan had ik niet vreemd hoeven gaan.’ 

De schuld hebben of de schuld krijgen. Daar zit het verschil. Maar als iemand je vaak genoeg iets vertelt, dan ga je er vanzelf in geloven. Voeg daarbij een eigenschap als verantwoordelijkheidsgevoel, wat veel slachtoffers van narcisten gemeen hebben, dan leg je het wel bij jezelf neer. Eerst kijk je naar jezelf wat je anders had kunnen doen, meer of minder. ‘Als je nu nog dit, als je dat…’ Je kent die gedachten vast wel. 

Je hebt te maken met een meestermanipulator
Laat me je dit vertellen: de schuld van het verloop van de relatie ligt niet bij jou. Deze ligt geheel en al bij de narcist. Je hebt te maken met een meestermanipulator, die alles krompraat wat recht is en andersom, als hij of zij er maar goed uit komt. Geen verantwoordelijkheid hoeft te nemen. Jij wordt in een bepaald beeld gemanipuleerd. Heb je niet door waar je mee te maken hebt, dan heb je geen weerwoord. Je wordt de relatie ingezogen en leeggezogen. Je raakt uitgeput, je lichaam protesteert steeds meer. Je kans op je te verweren wordt steeds kleiner.

Emotionele chantage
De narcist maakt ook gebruik van emotionele chantage, zodat je je schuldig gaat voelen, je gaat schamen, je verantwoordelijk voelt. Hij of zij kan je laten denken dat je gek bent en zelfs zeggen: ‘Ik maak me zorgen om je. Het gaat echt niet goed met je. Zou je niet eens hulp zoeken?’
Het doel is om jou klein te maken en van hem of haar afhankelijk te zijn. Je wordt een poppetje aan een touwtje en de narcist bedient de touwtjes. 

Doodgezwegen worden
Je hebt geen schuld. Je hebt echter wel een aandeel in het spel. Bewust of onbewust. Vanuit veiligheid. Al jouw handelen is daarop gericht geweest. Jouw veiligheid, die van je kinderen. Daarom speel je mee of verweer je je niet (meer). Je kijkt wel uit, je weet wat voor boosheid je over je heen kunt krijgen. Of dat je uren tot dagen doodgezwegen kan worden. Hoe dan ook is het jouw schuld, dus waarom zou je nog? Helaas houd je daarmee het gedrag van de narcist bewust of onbewust in stand. 

Stoppen
Nu je weet waar je mee te maken hebt, kun je daar wat aan doen. Het begint met leren hoe deze dynamiek werkt, gevolgd door eruit te stappen. Het is aan jou om je ex te laten stoppen met manipuleren en chanteren. Het is tijd om de regie over je leven weer terug te nemen. Leer hoe je dit doet in de training ‘Sterk staan tegenover narcistisch gedrag’. Klik hier om er meer over te lezen en je in te schrijven. Het is nu aan jou.

0 thoughts on “Stop met je schuldig voelen over de relatie met een narcist”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: