7 Redenen waarom het belangrijk is om voor jezelf te kiezen

“Hoe belangrijk ben jij voor jezelf?” werd me een tijdje terug gevraagd. Dat was er een om over na te denken, om te voelen. In hoeverre doe ik dat? Een belangrijke vraag, daarom stel ik hem ook aan jou. Zeg je meteen “heel belangrijk” of realiseer je je nu dat je jezelf eigenlijk best wel wegcijfert. Of zit je er ergens tussenin? Met een narcistische ex is de kans nog veel kleiner dat je jezelf belangrijk vindt. Die heeft je wel doen geloven dat je dat niet bent.  

In dit artikel vertel ik je graag waarom het belangrijk is om je eigen leven in te kleuren. En niet alleen als je met een narcist te maken hebt (gehad).

1. Omdat alleen jij jouw leven kunt leiden
Het is jouw leven en van jou alleen. Ze zeggen niet voor niets: “Je wordt alleen geboren en je sterft alleen.” Tussendoor is het aan jou om je leven vorm te geven. Als je een ander dat toestaat, leef je het leven van die ander, niet dat van jou. Als je dat herkent, kun je het tij keren en ervoor kiezen jouw leven te leven.

2. Omdat je dan pas écht van een ander kunt houden
Het lijkt zo’n dooddoener, het klopt echter wel. Van een ander houden en daarmee willen dat de ander je compleet maakt, is geen liefde geven, maar liefde claimen. Het is ook heel gevaarlijk in een wereld met narcisten, want juist daarmee halen ze je binnen. Eerst doen ze alsof ze het geven – waardoor je je fantastisch voelt – om je later op dat vlak uit te hollen. Als je van jezelf houdt en weet dat je goed bent zoals je bent, heb je niet meer iemand anders nodig om je in te vullen. Dan kan die ander je aanvullen.  

3. Omdat je je niet meer laat beïnvloeden door wat anderen van je vinden en zeggen
Als je kiest voor jezelf en weet wat je waard bent, raakt het jou niet meer wat een ander doet of zegt. Het doet namelijk niets af aan je waarde, aan wie je bent. Sterker nog, het zegt veel meer over die ander. Het maakt het veel makkelijker grenzen te stellen en maakt je minder manipuleerbaar.

4. Omdat je kunt stoppen met claimen van een ander
Door dichter bij jezelf te komen, kun je meer van jezelf op aan, dat maakt je minder afhankelijk van anderen. Je bent je eigen schouder om op te huilen, je eigen steun en toeverlaat, je eigen sterke arm om je schouder. Je kunt altijd op jezelf terugvallen. Dat betekent niet dat je alles alleen moet doen, het betekent dat je niet van een ander afhankelijk bent. Dat geeft veel mooiere verbindingen.

5. Omdat het goed is af en toe bij jezelf stil te staan
Als je even uit de hectiek van het leven stapt, letterlijk even stilstaat bij jezelf, dan helpt je dat om te voelen wat je nu eigenlijk wilt. Waar je behoefte aan hebt. Stel jezelf de vraag: “Wat is belangrijk voor mij?” Het antwoord maakt dat je weer weet wat er voor jou toe doet, zodat je nog beter voor jezelf kan kiezen. 

6. Omdat jezelf wegcijferen niet goed voor je is
Vrouwen zijn van oudsher geprogrammeerd om voor anderen te zorgen, waardoor ze vaak volledig aan zichzelf voorbij kunnen gaan. Onbewust, maar soms ook bewust. Als je druk bezig blijft, hoef je het verdriet of de pijn wat je overkomen is niet te voelen. Als het je niet lukt om bij jezelf en je gevoelens stil te staan, komt er geen rust in je lijf. 

7. Omdat anderen weten wat ze aan je hebben
Hoe vaak zeg je ‘ja’ op een verzoek en voelt het later als een ‘nee’? Als je verbonden bent met jezelf, met jouw waarden, kies je vanuit wat belangrijk is voor jou. Dan geef je een eerlijk ‘nee’. Anderen weten zo veel beter wat ze aan je hebben.

Gezond egoïsme
Ik weet dat voor jezelf kiezen een levenslang proces is. Zo werkt het ook voor mij. Het is een reis zonder routeplanner. Dat maakt het juist zo interessant. Soms is het zelfs zo dat kiezen voor jezelf op de lange termijn betekent dat je iets moet doen wat op korte termijn minder leuk is. Denk maar aan het beëindigen van je relatie.

Kiezen voor jezelf klinkt misschien egoïstisch. Zoals een narcist dat doet. Maar dat is het niet. Dat kun jij helemaal niet. Het is leven vanuit je eigen wensen, behoeftes en verlangens, met respect naar anderen. Het is gezond egoïsme. 

Kies voor jezelf
Vind je kiezen voor jezelf heel lastig? Twijfel jij overal aan? Laat mij je daarbij helpen. Samen kijken we wat jij nodig hebt. Klik hier om een focussessie met me in te plannen, dan spreken we elkaar binnenkort.

0 thoughts on “7 Redenen waarom het belangrijk is om voor jezelf te kiezen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: