Dit is vandaag

Maandagmorgen. Het huis is weer stil na het weekend. Ik sta met hoofdpijn op. Gelukkig heb ik geen afspraken vandaag, maar wel een heleboel taken. Ik weet niet goed waar te beginnen. Ik hang een was buiten en zet een nieuwe in. Ik voer de kippen, de poezen en de honden. Dan check ik mijn mail en social media. Ik kom slecht op gang.

Ik krijg een appje met een link naar een liedje: ‘Dit is vandaag.’ Blijkbaar is dat wat ik nodig heb. Een mooi luisterliedje met een betekenisvolle tekst. Ik begin te huilen als ik lees dat de zangeres op 37-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker is overleden. Dat gebeurt nog steeds dus, zelfs in 2019, met alle medische wetenschap die zoveel verder is dan in de jaren ’60.

‘Dit is vandaag’ raakt niet alleen het verdriet om mijn mama en haar vroege dood, maar ook het missen van mijn vader. Dat vandaag het enige is wat we hebben. En ja, we mogen het fijn maken voor onszelf. Ik maak een cappuccino, loop naar buiten en zet een ligstoel in de zon. Daar komen nog veel meer tranen. Mijn honden komen dicht bij me staan, hun donkere ogen op me gericht. Ik zie zoveel liefde in die blikken en streel hun vacht. De ene zacht, de andere ruw. Ze gaan bij me liggen.

Het rauwe gekrijs van een kraai
Ik doe mijn ogen dicht en neem een slok van mijn cappuccino. Concentreer me op de smaak en op wat ik hoor. Vogels in het bos van de buurvrouw, een schaap dat blaat. Een hond blaft in de verte. De wiekslag van overvliegende vogels. Het rauwe gekrijs van een kraai die de zang van de kleinere vogels overstemt. Ik voel de zon op mijn huid en de wind door mijn haren. Gedachten over alles wat ik nog moet, verwaaien met de wind.

Band met het universum
‘Gratie’ las ik vanmorgen in een artikel op LinkedIn. Gratie als de deugd van deze week. Uitgever en auteur Annelies Wiersma schrijft daarover: ‘Gratie is je band met het universum, het gevoel dat je geliefd bent en dat er in alle omstandigheden voor je wordt gezorgd. Gratie herinnert je eraan vaart te minderen als het leven te snel gaat. Je stelt je open voor de rijkdom in je leven.’
Wat een mooie deugd is dit. Het nodigt me uit om zacht te zijn voor mezelf. Dat vind ik een kunst en ik mag nog oefenen. Ik begin vandaag.

Wil jij ook anders kijken naar alles wat je tegenkomt?
In juni en juli heb ik nog ruimte voor een coachwandeling met jou in het mooie Zeeland. Dan mag het gaan over wat jou na aan het hart ligt. Stuur een mail naar susan@susanvanderbeek.nl om jouw coachwandeling in te plannen.

4 thoughts on “Dit is vandaag”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: