Wat is de relatie tussen hoog sensitiviteit en je geboorte?

Wat heeft hoog sensitiviteit met je geboorte te maken vraag je je misschien af. Veel van ons gedrag en onze gevoelens die we als volwassenen hebben, vallen te herleiden uit de manier waarop ons leven bij de conceptie ontstond, hoe ons leven in de baarmoeder was en hoe we geboren zijn. Wetenschappelijk onderzoek toont ook aan dat we in staat zijn om heel vroege ervaringen, vanaf het moment van bevruchting al, opslaan in ons lichaamsgeheugen. Dat kinderen zelfs in de baarmoeder al aanvoelen wat hun ouders nodig hebben.

Een embryo neemt waar en heeft herinneringen
Bewust, onbewust, gewenst of niet gewenst, een kind kan het dus allemaal opslaan in zijn lichaamsgeheugen. Het kan het hechtingsproces beinvloeden. Een kind kan hier later last van krijgen. Het is belangrijk dat we ons bewust worden van het prenatale geheugen. Dan kun je beter begrijpen waarom je reageert zoals je reageert.

De energie van moeder en kind
Vandaag was Anita in mijn praktijk, ze voelt zich met regelmaat onverklaarbaar depressief. In een sessie konden we dit herleiden naar haar moeder, die niet gepland zwanger was geworden en dientengevolge depressief was tijdens de zwangerschap. Anita heeft dit onbewust overgenomen. Door de energie van moeder en kind, in dit geval Anita, te scheiden, kan ze dit loslaten.

Wat als twee plotseling één wordt?
Je kunt je voorstellen dat wanneer je met z’n tweeën in de baarmoeder zit en dat je tweelinghelft afsterft dit heel traumatisch is. Als embryo kun je alleen maar voelen, je staat volledig open voor datgene wat in je omgeving gebeurt. En ineens ben je alleen, de ander verdwijnt, zonder dat je dit kan voorkomen. Je wordt niet alleen geconfronteerd met verlatenheid, maar ook met de dood. Met een levensbedreigende situatie. Dit resulteert in het latere leven dat je niet je eigen ruimte durft in te nemen en kampt met schuldgevoelens. Wat heb ik fout gedaan? Tevens is grenzen stellen een hele uitdaging. Overtuigingen ontstaan waardoor je de ander altijd voor laat gaan en belangrijker vindt dan jezelf. Je voelsprieten blijven openstaan, je wilt precies weten en voelen wat er om je heen gebeurt. Dit verlies wil je immers nooit meer meemaken en te allen tijde voorkomen.

Hoog sensitiviteit
Bij mij in de praktijk komen veel hoog gevoelige mensen. Zelf ben ik ook hoog sensitief  en heb ik geleerd hoe hiermee om te gaan. Ik help mijn cliënten door ze bewust te maken door het lichaamsbewustzijn aan te spreken. Zelf ben ik er ook één van twee en heb hierin een hele zoektocht gehad. Vanuit mijn eigen ervaring ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in het geboorteproces. Inmiddels heb ik honderden mensen mogen begeleiden in dit proces. Het is verrassend hoeveel  effect het geboorteproces heeft binnen relaties. Het wegcijferen, jaloezie, faalangst, verlatingsangst, maar ook bindingsangst. Het niet durven aangaan van een relatie. Een diepe overtuiging dat diegene van wie je houdt toch weer vertrekt. Je houdt een soort reserve binnen je relatie.

Voedingsbodem voor een narcist
Als alleen geboren tweeling ben je een perfecte partner voor een narcist. Je wilt immers alles doen om de ander maar niet kwijt te raken. Eerst krijg je het gevoel dat je de meest lieve en ideale partner bent die er maar bestaat. Je krijgt alle aandacht en warmte die jou zo doet herinneren aan het eenheidsgevoel met je verloren tweelinghelft. Dat gaandeweg de relatie verandert, en je steeds meer in dienst komt te staan van de ander, sluipt er langzaam in. Vanwege jouw gevoeligheid voel je precies aan wat de ander fijn vindt. Je weet niet hoe je moet begrenzen. Dat dit ten koste gaat van jezelf, duw je weg. De verlatingsangst komt om de bocht. Je schuldig voelen wanneer de ander aangeeft dat je het niet goed doet. Dat je een ‘foute’ partner bent en dat het ligt aan jouw gedrag dat de ander zich teleurgesteld voelt.

Vastzitten in het samen één zijn
Veel mensen blijven verlangen naar dit ultieme samenzijn, waarin je elkaar begreep zonder woorden. Het eindeloos verlangen naar eenheid en harmonie. Veel mensen lopen vast binnen systemen van onderwijs, werk etc. omdat ze zich niet begrepen voelen. Tijdens mijn sessies laat ik mijn cliënten weer bewust contact maken met de verloren tweelinghelft of andere ervaringen in de baarmoeder, zodat er alsnog een stuk verwerking kan komen. Dit zorgt ervoor dat ze weer gaan voelen dat het leven van henzelf is. Dat ze voelen dat ze leven en kunnen leven zoals ze dat zelf willen, wetend dat ze goed genoeg zijn. Dat ze niet eindeloos hun voelsprieten hoeven te gebruiken om te overleven.

Ieder mens is uniek
Ieder mens is uniek en reageert op zijn eigen manier. De kracht van mijn begeleiding is dat ik afstem op ieder uniek persoon en zo de begeleiding kan geven die duurzaam is. In het bovenstaande tip ik maar een klein gedeelte aan. Toch hoop ik dat het je een stukje inzicht geeft. Er valt nog zoveel meer over te zeggen.

Ben je nieuwsgierig geworden, neem rust contact met me op. Ik bied je een gratis inzichtgesprek aan via telefoon of Skype van 30 minuten. Je kunt natuurlijk ook een kijkje nemen op mijn website www.anna-smit.nl

4 thoughts on “Wat is de relatie tussen hoog sensitiviteit en je geboorte?”
  1. Ik ben er van overtuigd dat ( ook) juist de mate v onveilige opvoeding van heel belangrijke invloed is om de hooggevoeligheid te activeren .
    Ouders die er emotioneel niet waren, onveilige thuisituatie: drank, misbruik, mentaal- en fysiek geweld etc.
    Copingsmechanismes ter overleving zijn dan geboren.

    Gr Sabine

    1. Dank voor je reactie Sabine, ben het helemaal met je eens. Het blijft bijzonder hoe de allereerste ervaringen van onveiligheid, op wat voor manier een diepe imprint kunnen hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: