Het is alsof ik je kus

Deze zin komt ineens in me boven ‘Het is alsof ik je kus’. Ik heb werkelijk geen idee waar deze zin vandaan komt. En waarom hij boven komt. Is het een verlangen naar een kus? Is het zelfs meer? Een verlangen naar intimiteit? Naar liefde? Die is er nu niet in mijn leven, althans niet van een partner. Verlang ik naar een partner? 

Wie dan?
Wie wil ik kussen? Liefhebben? Het eerste wat bij me boven komt is: eerst en vooral mijzelf. Van mezelf houden precies zoals ik ben. Met alle goede dingen en minder goede dingen. Met een ouder wordend lichaam. Me er helemaal van laten doordringen dat ik goed ben, precies zoals ik ben. Wat een ander ook zegt.

De mening van de ander heeft zolang de boventoon gevoerd. Ik ben zoveel jaren van mijn leven vooral gericht geweest op de ander, op de verbinding met de ander. Nu weet ik dat ik daar niet zelf voor koos. Althans niet bewust. Het komt voort uit mijn zorgzaamheid. Mijn liefde. Mijn verantwoordelijkheidsgevoel. Deze werden bespeeld, toegeëigend. Ik koos ervoor uit veiligheid. Want kiezen voor mezelf – me uitspreken tegen mijn partner – leverde een boze reactie op. Of een weglopen. Een negeren. Een heleboel sms’jes vol met verwijten en kritiek. Geen leuke reacties. Daarom leerde ik het af. Ik cijferde mezelf steeds meer weg om dit te voorkomen. Ik bedekte het met de mantel der liefde. 

Ik kwam er niet uit
Gelukkig ben ik wakker geworden. Heb ik de keuze voor mezelf gemaakt door te stoppen met de relatie. Ik was het zoveel keren van plan. Heb zoveel keren uitgesproken dat het voor mij zo niet verder kon. Maar toch kon ik niet weg. Uit liefde – die was er toch nog – voor hem. Uit sympathie om alles wat hij had meegemaakt. Uit zorgzaamheid. Uit verantwoordelijkheidsgevoel.

En vooral uit zorg voor zijn kinderen. En de mijne. Die wilde ik niet nog eens een scheiding aan doen. Tot het moment aan kwam dat ik voor mezelf móest kiezen, wat het ook met de kinderen zou doen. Anders zou ik er echt kapot aan gaan. Het koste me een paar dagen, maar toen was de relatie voorbij. Dat lukte niet ineens. 

Kauwgom onder mijn schoen
Op een avond vertelde ik hem dat het voorbij was. Dat hij naar andere woonruimte moest gaan kijken. Maar in de morgen werd ik enthousiast begroet en kwam de vraag wat we die avond gingen doen, na het werk. Ik liep die dag een beetje verdwaasd rond op mijn werk. Aan een collega vertelde ik desgevraagd dat ik mijn relatie de avond ervoor had verbroken, maar dat het blijkbaar toch niet uit was. Ik was verbijsterd. Ik zei haar nog: “Het is net kauwgom onder mijn schoen dat er niet af wil!”

Die avond ben ik weer het gesprek aangegaan. Er kwamen verwijten van zijn kant. Tranen. Beloftes. En zelfs de opmerking dat hij zelfmoord zou plegen. Ondanks de liefde die er nog voor hem in mijn hart huisde, was mijn sympathie en empathie op. Ik trapte niet meer in deze emotionele chantage. Het was klaar. Wat een opluchting. 

Mezelf opnieuw uitvinden
Met die stap begon de weg terug naar mezelf. Ik nam de tijd om te rouwen. Ook nog over de relatie ervoor. Te herstellen. Te helen. Ik mocht mezelf weer opbouwen, terugvinden, opnieuw uitvinden. De verbinding met mezelf herstellen. Een lange weg. Een moeilijke weg. Een mooie weg. Uit de verdoving komen en weer opbloeien. Een pad dat nooit meer stopt.

De verbinding met mezelf is hersteld. Al een paar jaar ben ik weer de verbinding met anderen aan het aanhalen, waarbij ik erop let dat ik nooit meer mezelf zo verlies. Doe ik dat wel, of word ik ertoe gedwongen, dan stopt het voor me. Dat pad ligt achter me en wil ik nooit meer betreden. 

Nooit meer jezelf zo verliezen
Herstellen van een narcistische relatie is complex, net als narcisme zelf. Maar het is zo belangrijk om te leren hoe je jezelf nooit meer zo in de ander verliest; of laat verliezen door manipulerend, chanterend gedrag. De basis ligt in jezelf weer leren kennen. Je grenzen leren kennen. En ze dan te stellen. Wil jij ook leren hoe? Ik help je daar graag bij. Plan een focussessie met me in, dan spreken we elkaar binnenkort.

0 thoughts on “Het is alsof ik je kus”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: