6 Tips om de eenzaamheid de deur uit te zetten

Alleen zijn en voelen, eenzaamheid, het zijn de emoties die dit jaar misschien wel het meeste gevoeld zijn. En logisch, want we zijn ook teruggeworpen op onszelf dit jaar. Met regelmaat moesten we verplicht op onszelf zijn, thuisblijven, thuis werken. En de decembermaand versterkt het nog eens extra. Of je nu samen bent of alleen, dat maakt niet uit. Eenzaamheid zit namelijk in jezelf. Ook in je gezin kun je je heel eenzaam voelen. 

Of je kunt, net als ik ooit op Pinkpop in mijn puberteit, tussen 60.000 mensen staan en je ontzettend eenzaam voelen. Je kunt ook alleen zijn en je heel gelukkig voelen. Dat laatste is letterlijk een staat van ZIJN. Waar je ook bent, met wie je ook bent, wat je ook meemaakt, wat je ook doet, je kunt ondank alles heel gelukkig zijn.

Dit is een staat van zijn die je niet zomaar bereikt, maar ik geef je graag 6 tips hoe je daar wel dichterbij komt.

Tip 1: Wees goed gezelschap voor jezelf
Een van de belangrijkste dingen om te voorkomen dat je eenzaam bent, is dat je gaat zien hoe leuk gezelschap jij bent voor jezelf. Hoe kijk je daarnaar? Staat de thee ook voor jezelf klaar, net zoals voor de ander? Zorg je goed voor jezelf? Doe je leuke dingen? Maak je daar tijd voor? Net zoals je tijd maakt voor al jouw lieverds om je heen die je nodig hebben? Of vergeet jij jezelf? Sla jij jezelf over, komt steevast op een tweede, derde of nog latere plaats? Maakt je te weinig ruimte voor jezelf en zie je jezelf onvoldoende? Ik nodig je uit om eens te onderzoeken wat voor gezelschap jij bent voor jezelf.

Tip 2: Wees aardig voor jezelf
Het gaat niet alleen om goed gezelschap te zijn voor jezelf. Het gaat er ook om hoe aardig je bent voor jezelf. Hoe spreek jij tegen jezelf? Hoe streng of liefdevol ben je voor jezelf? Wijs jij jezelf steeds weer af, mag je geen fouten maken? Of sta jij jezelf toe te leren? Er is maar één iemand die jou kan afwijzen en dat ben je zelf. En dat doen we echt vaker en sneller dan we denken. Kijk hier maar eens naar en probeer wat liever te zijn voor jezelf. 

Tip 3: Vind jezelf de moeite waard
Naast goed gezelschap zijn en aardig zijn voor jezelf, gaat het om nog iets diepers. Eenzaamheid komt namelijk voort uit een dieper gevoel dat onder angst voor alleen zijn ligt. En dat is angst voor verlies. Angst voor verlies gaat over ‘ben ik wel leuk genoeg, ben ik wel de moeite waard, doe ik het wel goed genoeg, moet ik niet meer, anders of beter doen?’ Deze negatieve gedachten komen voort uit de angst dat de ander je zal verlaten. Vind jij jezelf de moeite waard om er gewoon te zijn? Mag je er zijn zoals je bent? Heb je vertrouwen in jezelf en de onvoorwaardelijke liefde van de ander? Of heb je vroeger een vorm van voorwaardelijke liefde gekend waardoor je altijd iets moest doen voordat je lief werd gevonden? Prestatiedrang zal jou dan niet vreemd zijn. Een burn-out wellicht ook niet. Jezelf de moeite waard vinden dus. En niks anders dan dat. Hoe meer jij voelt dat je er mag zijn, met alles wat je voelt en doet, hoe minder bang je bent om verlaten te worden en om alleen te zijn.

Tip 4: Durf alleen te zijn 
Eenzaamheid verdrijf je niet door ertegen te vechten. Ga jij namelijk een gevecht aan met iets, dan zal het altijd terugvechten. En dat kost bakken met energie. Het wordt erger, raakt je harder dan je wilt en het alleen zijn voelt juist nog verdrietiger. Heb je last van het alleen zijn? Voel dan eens waar dit over gaat bij jezelf. Waar komt dit gevoel vandaan? Onderzoek eens hoe lang je dit al kent. Voelde je je als kind al alleen? Werd je niet gezien of gehoord? Heb je vroeg een ouder verloren, ben je veel gepest? Dat zijn allemaal pittige dingen die je meegemaakt kunt hebben als kind die een wond van eenzaamheid kunnen achterlaten in het hier en nu, die je dus op allerlei momenten in je leven tegenkomt, of je nu wel of geen relatie hebt. Deze oefening kan je hierbij heel goed helpen.

De uitdaging is dus om echt alleen te durven zijn, niet bang te zijn voor verlies van de ander. Wat is het ergste dat je kan overkomen als je alleen bent of de ander verliest waar je zo van houdt? Dat is een vraag die je inzicht kan geven in waarom je afhankelijk bent van de aanwezigheid van de ander. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een overtuiging dat je het niet alleen aankunt. Wanneer je voelt dat je alleen durft te zijn, thuis kunt komen in jezelf en echt alleen durft te zijn met jezelf, dan voel je dat je nooit meer alleen zult zijn. Dan voel je dat je alles aankun en dan worden de verbindingen juist nog intenser om je heen. 

Tip 5: Omarm je innerlijke kind
Als je weet waar je angst om alleen te zijn, angst voor verlies of eenzaamheid vandaan komen, dan heb je gezien hoe dit voor je was als kind. Belangrijk is dat je jezelf, je eigen innerlijke kind omarmt. Dat je zegt tegen jezelf ‘kom maar hier’, in plaats van ‘loop je daar nu weer om te huilen, hoeveel heb je dat al niet gedaan?’ Of ‘’nou toe maar, ga maar gauw verder met wat je aan het doen was’. Wanneer je haar uitnodigt, met haar pijn, ben je begonnen met haar en jezelf te zien, in alles wat er is. Dan ben je begonnen met jezelf te accepteren zoals je bent. Jezelf zien maakt ook dat je voelt dat je niet meer alleen bent. Het omarmen van je innerlijke kind gaat dus over accepteren wat zich aandient in je leven, al doet het nog zo’n pijn. Stoppen met vechten en jezelf volledig erkennen in alles wat je voelt. Omarmen van je kind gaat over haar geven wat ze nodig heeft en al die tijd al gemist heeft. De audio in de oefening bij tip 4 helpt je hierbij. 

Tip 6: Leef vanuit je verlangen
Wanneer je stopt met vechten, accepteert wat er is, compassie en liefde voelt voor jezelf en je schaduwkant, dan ga je ervaren dat alleen zijn niet meer zo moeilijk is. Leven vanuit je verlangen gaat over datgene doen wat jij graag wilt. Daarvoor is het opnieuw nodig dat je verbindt met jezelf, dat je jezelf ziet. Dan ben je al niet meer alleen. Leven vanuit je verlangen gaat over ja zeggen tegen de dingen in het leven die je een sparkle geven, een twinkeling in je ogen. Ja zeggen tegen de dingen in je leven is ja zeggen tegen jezelf. En als er iets helpt om je niet meer alleen te voelen, dan is dat het wel.

Wil je dit samen doen?
Wil jij samen kijken naar hoe jij weer kunt thuiskomen in jezelf, zodat je je niet meer alleen hoeft te voelen? Even samen sparren over waar dit bij jou vandaan komt? Boek dan een gratis coachingssessie waarin we recht naar je kern gaan.

0 thoughts on “6 Tips om de eenzaamheid de deur uit te zetten”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: