Hun liefde heeft het verhaal in mijn hart geplant

Na een zomer waarin we heel veel gasten ontvingen in ons vakantiehuis in Zeeland, zijn we nu een paar dagen samen op stap, mijn lief en ik. Een midweek naar de Veluwe, waar we een boshuis hebben geboekt. Het is een tweepersoonshuis, een soort tiny house, met het bed op een vide. Zodat we vanuit ons bed zó het bos in kunnen kijken. Met de belofte dat ik herten of zelfs wilde zwijnen zou kunnen zien, val ik de eerste avond in slaap.

Vreemd geluid
’s Nachts word ik een paar keer wakker. Ik hoor een geluid dat ik niet meteen thuis kan brengen, een soort loeien. Het is onmiskenbaar een dier en het klinkt dichtbij. De nacht is te donker om iets te kunnen zien. Als we de volgende ochtend kennis maken met de host zegt hij: “Het kunnen burlende herten geweest zijn. Dat begint rond deze tijd.”

Burlende herten
In september en oktober gaan de edelherten op zoek naar liefde: het is paartijd, ook wel bronst genoemd. De mannetjes laten in deze periode hun lokroep horen, het burlen, en strijden op vele manieren om de vrouwtjes. (Bron: Staatsbosbeheer)

Net als de bejaarden
Na het ontbijt gaan we fietsen huren, want het is hier zo mooi. Uitgestrekte bossen, heidevelden, zandverstuivingen, leuke dorpen en mooie stadjes. We gunnen onszelf een elektrische fiets en grinniken erom. Nu zijn we net als de bejaarden die iedereen voorbij stuiven!

Geboortegrond van mijn vader
De Veluwe is de geboortegrond van mijn vader, hij zou vast glimlachen als hij wist dat ik hier nu ben. Ik vind het fijn om het dialect van de streek te horen als we ergens neerstrijken om koffie te drinken. De Saksische tongval, de taal die hij alleen sprak als hij met zijn familie was. Er komt een verhaal naar boven dat hij me ooit vertelde over mijn mama. Hoe ze zwanger was van mijn broer en toch graag wilde fietsen over de Veluwe in de herfst. Over hoe ze als ‘stadse’ genoot van de natuur. Dolgraag burlende herten wilde zien. Zich niet liet weerhouden door hobbelige fietspaden, terwijl hij zich afvroeg of dat wel goed was voor de baby. En hoe ze de Veluwe miste toen ze na de geboorte van mijn broer naar de Randstad verhuisden.

Eenzame berk
Fietsend langs de heidevelden zie ik ze: prachtige berkenbomen. Soms staan ze in groepjes, af en toe alleen. Hun zilverkleurige stammen zijn goed zichtbaar, hun blaadjes lispelen in de wind. Er schuift een beeld voor mijn netvlies, van een eenzame berk met daaronder een aantal enorme zwerfkeien. Het is het beeld van een foto die ik een aantal jaar geleden van mijn vader kreeg. “Je moeder heeft deze foto gemaakt op de Veluwe tijdens onze laatste vakantie samen, een aantal maanden voor haar dood.”

De verhalen van mijn ouders
Het is alsof ik ze van binnen zachtjes groet. Ik fiets over de geboortegrond van mijn vader en ben op plekken waar zij zo gelukkig waren samen. Ik besef dat ik niet meer aan mijn vader kan vragen om het verhaal opnieuw te vertellen. De herhaling die ik zo fijn vond, omdat ik dan het gevoel had dat ik haar een beetje kon leren kennen. Alsof ze dan een beetje bij me was. Ik voel nu dat de precieze détails er niet zo toe doen, het is hun liefde die het verhaal in mijn hart heeft geplant. Krachtig en aards.

Lezing Hartmama
Over het opgroeien zonder mijn geboortemama heb ik een boek geschreven: Hartmama. Je kunt het bestellen via mijn website www.susanvanderbeek.nl/hartmama

Op zondagmiddag 29 september aanstaande geef ik een lezing over mijn boek bij Uitvaartzorg Drimmelen. Je kunt je aanmelden via Cecile@uitvaartzorgdrimmelen.nl. De kosten zijn 5 euro per persoon.

10 thoughts on “Hun liefde heeft het verhaal in mijn hart geplant”
  1. Brok in mijn keel. Het laatste uitstapje dat Bertus en ik hebben kunnen doen ruim een maand voor zijn overlijden, was naar die geliefde Veluwe, de Ossenstal bij Epe.

    1. Lieve Jenny, ik krijg kippenvel…wat fijn dat jullie die uitstap nog hebben kunnen maken samen. Nu ik dit schrijf zie ik ook die prachtige foto voor me van Bertus en papa wandelend over de Veluwe. Wat is geboortegrond toch belangrijk <3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: