Tinnitus, gek word ik van dat gepiep

We worden omringd door geluiden. Frequenties vliegen door de lucht en bereiken onze oren. Impulsen komen overal vandaan, alles bestaat uit frequenties. Deze verschillende frequenties worden aan onze hersenen doorgegeven. Wij vangen dit op en onze hersenen interpreteren het. Dat voor veel mensen een constant  geluid bakken energie kost, blijkt uit de vele verhalen. Tinnitus (oorsuizen) komt zelfs bij ruim twee miljoen Nederlanders voor.  

Een constant geluid
Stel je eens voor dat je constant piepende of suizende geluiden hoort. Je kunt er niet voor weglopen of oortjes opzetten. In mijn praktijk komen diverse mensen met tinnitus. Een veelgehoorde klacht is dat het bakken met energie kost. Dat ze het moeilijk vinden om zich te concentreren en focus te behouden.

Wat kan het veroorzaken?
Er zijn vele onderzoeken gedaan naar tinnitus, het kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan te veel lawaai. Afwijkingen aan het gehoororgaan lijkt ook een logische. Echter, in veel gevallen is er geen aanwijsbare oorzaak. Wat mij opvalt in mijn praktijk is dat de klachten verergeren bij stressvolle situaties.

Gehoorschade kan al beginnen in de buik
 Het klinkt je misschien gek in de oren, maar één van de meest stressvolle ervaringen die we allemaal opdoen in het leven vindt zijn oorsprong in het geboorteproces. Vanaf 10 weken heeft een foetus zichtbaar ontwikkelde oren. Men beweert dat het met 20 weken ‘écht’ kan horen. Geluiden worden als impulsen doorgegeven aan de hersenen. Wanneer de prenatale periode om wat voor reden dan ook stressvol is geweest, heeft dit invloed op het zich ontwikkelende brein, met alle gevolgen van dien.

Verloren tweelinghelft
Wat mij opvalt, is dat tinnitus vaak voorkomt bij  mensen die een verloren tweelinghelft hebben. Je lichaam slaat alle ervaringen op, het is als het ware een kluis vol herinneringen. Ervaringen die diep en ingrijpend zijn geweest, stoppen we het liefst zo diep mogelijk weg in de kluis achter gesloten deuren. Wanneer je bij de start van je leven samen bent geweest, is het heel traumatisch wanneer één van beiden verdwijnt. Dit komt veel vaker voor dan je denkt. Onverklaarbaar gevoelens van eenzaamheid en hier (op aarde) niet willen zijn, is één van de gevolgen. Al je zintuigen, die in blauwdruk al vanaf het samensmelten van de ei en zaadcel aanwezig zijn, reageren hierop. Het ‘horen’ van de hartslag en- of andere geluiden van je tweelinghelft is vertrouwd en geeft een veiligheid. Energie gaat nooit verloren en vraagt op verschillende manieren aandacht, wat zich zelfs kan uiten in een piep in je oren.

Open de kluis vol herinneringen
In mijn werk als therapeut werk ik o.a. met hypnotherapie. Dit is een vorm waarin ik je begeleid naar ervaringen die bepalend zijn in het hier en nu. Je bent met je aandacht in het moment en tevens reis je via je onderbewustzijn terug naar het verleden. Je kluis (je lichaam) wordt langzaam geopend en gaat zich herinneren. Dit gebeurt buiten het denken om. Vaak komen we dan bij de prenatale periode. Je kunt je voorstellen dat harde geluiden en stemverheffingen ook door de foetus ‘gehoord’ worden.

Afgelopen week  was er een man in mijn praktijk die terugging naar deze periode en tijdens de sessie zijn handen voor zijn oren deed. Op mijn vraag wat zijn handen deden, gaf hij aan dat hij het geruzie niet meer wilde horen. In het dagelijkse leven hoort hij slecht zonder aanwijsbare reden. Zijn ouders hadden een slechte relatie en deze zwangerschap was niet echt gepland. Na deze bewustwording volgt er verwerking en hij geeft aan dat zijn gehoor duidelijk verbeterd is. 

Ik ben de piep en de piep is mij
Ik las deze week  een artikel in het AD waarin een interview  met  verslaggever Sebastiaan Quekel is gepubliceerd. Hij zegt “Niemand kan die piep horen, hij bestaat alleen in mijn hoofd.” In dit interview  geeft hij aan: ”Ik ben de piep en de piep is mij. Die acceptatie is nodig, maar zeer confronterend dat ik weet dat het nooit meer stil wordt in mijn hoofd. Dat er altijd ‘iemand’ bij is, ook al ben ik alleen.”
Zonder al te veel in te willen vullen, lijkt deze uitspraak te komen uit de ‘kluis’ van herinneringen.

Wat kan je hiervan leren?
– Wanneer je goed voor jezelf zorgt, kun je meer doen voor je omgeving; 
– Door balans te creëren  in tijd voor jezelf en het zorgen voor iedereen;
– Door te zorgen voor een goede ontlading van spanning en emoties;
– Door de kluis van herinneringen beetje bij beetje te openen. Het leven wordt er alleen maar mooier op.

Wat kan ik voor je doen?
Voel jij ook dat je geroepen wordt om de volgende stap te zetten? Ook als je nog niet precies weet hoe. Neem gerust contact met me op. Ik help je graag om te luisteren naar je innerlijke stem. Dit kan van onschatbare waarde zijn. Zo kan ook jij jouw allermooiste leven gaan leven. Of de tinnitus verdwijnt, dat weet ik niet. Maar wellicht kun je er makkelijker mee omgaan en luisteren naar de boodschap erachter. Ik bied je een gratis inzichtgesprek van 30 minuten aan.

0 thoughts on “Tinnitus, gek word ik van dat gepiep”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: