Wat hebben godin Demeter en massage met elkaar te maken?

In de winter zijn de online godinnenreizen van start gegaan. De godinnen staan voor vrouwelijke archetypes en geven je inzichten in je eigen functioneren. Om dichterbij jezelf te komen en je eigen idealen en wensen te realiseren. Alle godinnen zijn potentieel in alle vrouwen aanwezig, ik schreef het al in mijn blog Op reis met de godinnen. In de ontdekkingstochten die we met een enthousiaste groep van 4-6 vrouwen samen maken, onderzoeken we welke godin actief is in elke vrouw in deze fase van het leven.

Gedachtegang
Zorgen voor een ander is een kwaliteit van godin Demeter. Mijn vak is masseren en dat kun je ook zorgen voor iemand anders noemen. Demeter is een van de kwetsbare godinnen. Voor mij is dat een groep waar ik liever niet bij wil horen vanwege de naam kwetsbare. Dat staat voor afhankelijkheid en ik hoor liever bij sterke godinnen! Die gedachtegang is niet juist. De kwetsbare godinnen zijn ook sterk en bovendien zijn er bijna altijd meerdere godinnen in elke vrouw actief. 

Ik leg het je uit
De psychiater S.J. Bolen heeft de Griekse godinnen verdeeld in drie groepen: de maagdelijke, kwetsbare en alchemistische. Elke godin heeft kwaliteiten en valkuilen die nauw met elkaar verbonden zijn. Je kunt een kwaliteit zien als iets in hele goede tijd volledig tot zijn recht komt. En een valkuil kun je zien als een eigenschap die sterk is op het moment dat het niet goed gaat, als alles tegenzit. De andere kant op. Die uitersten zijn er. Normaal gesproken beweeg je ergens ertussenin. Als heel het midden is schommel je daar omheen.

Elke fase heeft eigen aandachtspunten
In elke fase van je leven zijn er andere accenten. Ben je in de twintig dan is het opbouwen van je relatie, wel of niet kinderen een groot aandachtspunt. En ook je carrière, welke kant ga je op? Grote keuzes aan het begin van je volwassen leven. Die keuzes zijn al in je tienerjaren ingezet en krijgen nu hun vervolg. Als twintig maak je basiskeuzes voor je leven. Later stel je die bij door toch wel kinderen of een andere studie bijvoorbeeld. Rond je veertigste kom je pas echt los van je ouders en dienen zich vaak weer andere vraagstukken aan. Rond het veertigste levensjaar is er grote kans op relatiebreuk en in dat decennium maken veel vrouwen een omslag in werk door. Het nu-of-nooit-veranderen van baan gevoel is sterk aanwezig. Het zijn wat algemene voorbeelden waarin telkens een andere godin actief is. 

De rol van Hera bij kinderwens
Er zijn twintigers die heel duidelijk een kinderwens hebben. In alles wat ze doen is dit belangrijk. Ze willen een goede relatie daarvoor opbouwen om samen een kind te krijgen. Daarin worden ze ondersteund door Hera. Zij is de godin van het huwelijk. Ze is een echtgenote en trouwe partner. Ze heeft een relatie nodig om zich goed te voelen en optimaal te functioneren. De godin (Diana) Artemis helpt haar daarbij omdat zij je ondersteunt in het realiseren van je doel. Artemis voert niet de boventoon, want dan zou het accent niet op de kinderwens liggen.

De godin van het verzorgen
Demeter is de godin van het graan. Haar kwaliteiten liggen in het verzorgen. Het creëren van aangename situaties voor de ander. Voor mij is Demeter de godin die invloed heeft op mijn massage, omdat ik het fijn vind om de massages zo aangenaam mogelijk te maken in aanrakingen, sfeer en persoonlijke aandacht. Om de ander een goede tijd op de massagetafel te geven, zodat het langer dan dat ene uur doorwerkt. In mijn massageopleiding leer ik ook aan de deelnemers hoe ze dit kunnen doen met daarbij veel aandacht voor zichzelf in hun houding, ademhaling en rust.

Uitputting is een valkuil
Valkuilen van Demeter zijn bijvoorbeeld uitputting en depressie. Uitputting is voor mij herkenbaar, omdat dat snel kan gebeuren. In mijn geval te veel mensen masseren met alle aandacht die ik eraan geef. Ik heb mijn grens daarin nu gevonden en weet dat ik maximaal vier mensen op een dag een volledige massage kan geven. Dat is een goede ontdekking waarmee ik ook voor mezelf zorg. Voor alle vrouwen met een contactberoep is het de moeite waard om uit te zoeken hoeveel behandelingen je op een dag kan geven, waar je grens in ‘het zorgen voor’ ligt.

Wil jij het ontdekken?
Ga ook mee op reis en ga het met mij en je reisgenoten onderzoeken. Je zult verrast worden door je eigen bevindingen. Lees er alles over op https://mazzaze.nl/voor-vrouwen/

2 thoughts on “Wat hebben godin Demeter en massage met elkaar te maken?”
  1. Dag Carla,

    Met interesse je blog gelezen. De boeken van Bolen heb ik lang geleden gelezen. Welke godin is wat jou betreft vooral actief rond je 60e levensjaar?

    Hartelijke groet, Karin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: