Wat heeft jouw lijf nodig in de winter?

Aandacht zorg, tederheid en warmte is het eerste dat in mij opkomt. In de kou, regen en wind van buiten is het noodzakelijk om binnen de warmte te voelen om je lichaam te verzorgen, jezelf te verzorgen, want jij bent ook jouw lichaam. Als je goed voor jezelf zorgt, doet dat in alle opzichten goed. En als je het zelf niet doet, wie doet het dan wel?

Harde wind
Wij zijn holistische wezens waarin alle facetten van het leven met elkaar te maken hebben. Mindfulness is hip, het maakt je bewust van alles wat je doet. Het is een trend omdat er nu zo veel behoefte aan is. Bewust zijn van wat je doet, goed op je energie en ritme letten. Je eigen balans kennen en (h)erkennen. In deze tijd van het jaar is het fijn om rust te nemen. En net als in de natuur naar binnen te keren. Reflecteren op wat je wilt, doet, hebt geoogst en waar je naartoe wilt. De wind waait hard in de herfst!

Stilte na de storm
De herfststormen zijn er misschien ook in jou. Bij mij wel, het stormt er flink op los in mijn hoofd en lichaam. Ik krijg veel signalen van mijn lijf om naar te luisteren en naar te handelen. Dat is soms meteen duidelijk, en soms ook helemaal niet. Ik heb nu pijnlijk duidelijke klachten gekregen die mij aangeven dat ik sommige zaken echt anders moet aanpakken. Het zet mij even stil, letterlijk plat en uitzieken. Tot dat het beter gaat. En ik echt die omslag ga maken. Echt schrappen in mijn overvolle agenda. Alles doen wat leuk en zinnig is, is te veel. Terug naar de bron, terug naar dat waar ik kracht, inspiratie en energie van krijg. Ik heb gestreept in mijn agenda, en hier en daar iets anders toegevoegd. Nu knap ik op. Maar ik heb de bibbers nog, de pijnscheuten voelen nog na. Het was een forse herfststorm.

Rust geeft energie
Nu dien ik rust te creëren. Ik heb mijn kleurpotloden weer gepakt, ik vind het uitermate rustgevend om kleurplaten in te kleuren. Het stemmetje in mijn hoofd dat zegt dat het nog beter is om zelf mandala’s te tekenen, stel ik gerust door te zeggen dat dat later wel weer komt, maar nu even niet. En vanuit die rust stroomt het weer, ik heb weer zin om gezonde maaltijden te bereiden, om buiten te wandelen en yoga op te pakken. Dat geeft allemaal energie om ook mijn werk weer te kunnen laten stromen. De focus te leggen op wat is ingezet en lekker in mijn vel te zitten. 

Ik ben ervan overtuigd dat we allemaal vanuit rust moeten leven en functioneren. Dat we bewustzijn dienen te hebben op wat je stressfactoren zijn. En hoe je die gaat verminderen, welke keuzes je maakt. Als het bij jou past en het jouw keuzes zijn, geeft het je energie.

Tedere aanrakingen
In mijn storm heb ik het aanbod van een bevriende schoonheidsspecialiste voor een gezichtsbehandeling (met masker en massage) aangenomen. “Dat kun jij nu wel even goed gebruiken” zei ze. Ik heb me die avond heerlijk laten verwennen en verzorgen. Het was fijn, tedere aanrakingen de aandacht geven doet goed. Ik kan er weer even tegen!

Massage voor rust
Massages helpen ook heel goed in het vinden van rust, aandacht voor je lichaam en signalen voelen. Ben jij er ook aan toe? Woon je in de buurt (Leusden), kom langs voor een massage die bij jou past. Of vind een goede masseur in jouw omgeving. Het zal je goed doen. Jouw lijf heeft het ook nodig!

3 thoughts on “Wat heeft jouw lijf nodig in de winter?”
  1. Oh, wat herkenbaar. Ook ik was geveld door de griep en een paar dagen geleden dacht ik opeens ‘wat wil mijn lijf me laten voelen, waarvoor legt het me plat?” Door jouw woorden begrijp ik het. Het heeft te maken met de herfst. Niet doorhollen als een dolle, maar meegaan in de jaargetijden. Wat fijn om te weten en nog fijner er naar te luisteren. Die uitdaging ga ik aan. Dank je wel daarvoor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: