Leefregels voor een gelukkiger en meer ontspannen leven

Mag jij spelen? Mag jij fouten maken? Moet alles in één keer goed? Of zelfs misschien perfect? Hoeveel ruimte geef jij jezelf om te ontdekken wat je echt leuk vindt? Mag jij iets uitproberen, zonder de intentie het ook af te maken? Ergens aan beginnen, om er dan achter te komen dat je het toch niet zo leuk vindt en er daarom mee stopt?

Herken je dat, als je na een week ziek zijn je je wat beter voelt, dat je dan ook gelijk van jezelf verwacht dat je dan gelijk weer net zo actief bent als daarvoor? Dat het je verbaast dat je na vier dagen corona, plat op de bank met koorts, het je niet lukt om weer het hele huishouden te doen? En dan ook nog eens extra je best doet om je energiepeil weer optimaal te krijgen?

Ik struikel over mijn eigen strengheid
Mijn verwachting was dat ik gewoon de draad zou oppakken bij waar ik gebleven was, voordat ik ziek was. Haha, nou… Hoe meer ik mezelf ervan probeer te overtuigen dat het wel oké is om zo streng voor mezelf te zijn, des te groter de weerzin tegen mijn eigen gedrag.

Ik zie het mezelf doen: in mijn eigen valkuil stappen. Met open ogen. Alweer. En nog steeds. Waarom ook niet? Want wat zou er opeens veranderd zijn na een paar dagen plat op de bank? Zou ik opeens een ander mens zijn die geen fouten meer maakt? Die in die paar dagen het licht heeft gezien en alles in één keer goed doet?

De draad oppakken?
Mijn strengheid en perfectionisme kosten mij onnodig veel tijd. En bovenal: veel energie. Heel erg veel energie. In mijn vorige blog schreef ik dat het mij gelukt was om de draad van mijn leven weer op te pakken. Om 5.30 uur opstond. Morning Pages schreef. Daarna 20 minuten mediteren. Douchen. Ontbijten. En daarna mijn dag begon. Maar toen kreeg ik corona. Lag ik vier dagen plat met koorts. Voelde me daarna wat beter en dacht gewoon de draad weer op te pakken. Dat lukte niet. En daar vond ik van alles van.

Leefregels
Hoogste tijd dus voor een paar leefregels. Oud en wel vertrouwd. Met hier en daar een kleine aanpassing of toevoeging:

  • Ik geef mezelf alle tijd en ruimte die ik nodig heb om te onderzoeken en te doen wat goed voor mij is, wat mij energie geeft en waar ik blij van word
  • Ik mag spelen
  • Ik mag fouten maken
  • Als ik ergens aan begin en iets of iemand toch minder leuk vind dan ik vooraf had bedacht, dan mag ik stoppen waaraan ik begon

Hoe is dat bij jou?
Herken jij dat: streng zijn voor jezelf? Jezelf van alles opleggen, voorbijgaand aan dat wat écht belangrijk voor jou is? Misschien ook eens overwegen of jouw leefregels nog kloppen? Welke zouden voor jou behulpzaam zijn?

0 thoughts on “Leefregels voor een gelukkiger en meer ontspannen leven”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: