Een nieuwe epidemie onder jonge vrouwen?

De angstgestuurde grenzeloosheid van een hele generatie jonge vrouwen lijkt wel een nieuwe epidemie aan het worden. Steeds meer en steeds vaker kom ik in mijn training en coaching jonge vrouwen tegen die vanuit zichzelf niet meer in staat zijn om te weten wanneer ze iets goed doen of niet. Waar hun eigen grens ligt, hoe ze ervoor zorgen dat ze hun eigen keuzes en beslissingen kunnen maken, zonder zich te hoeven verantwoorden naar ‘de buitenwereld’. 

Snoeihard zelfoordeel
Tijdens de training Timemanagement ‘Zorg voor jezelf in de zorg’ die ik verleden week gaf, vroeg ik aan Sanne, een 32 jarige logopediste: “welke niet helpende gedachte maakte dat je zo bang bent om fouten te maken?’ Ze zei letterlijk: “Als ik iets fout doe, vinden ze me nooit meer een goede logopedist.” Bam! Snoeihard oordeel over zichzelf.

Erkenning van buiten
Me dunkt dat je daardoor alles doet om fouten te voorkomen, veel langer doorwerkt dan nodig is en voortdurend op zoek bent naar bevestiging en erkenning van buiten. De hoge lat is onhaalbaar en leidt tot grenzeloosheid in geven, doorwerken, goed willen doen.

Hoe lang nog blijft deze jonge vrouw buiten zichzelf zoeken wat er van binnen al lang is?

Prestatiedrang en onzekerheid
Gisteren gebeurde iets vergelijkbaars tijdens een online coaching. Ik sprak met Marieke, een jonge vrouw van 25, HBO opgeleid en op het eerste gezicht een sprankelende, frisse en capabele meid die sinds twee jaar werkt en lekker ervaring aan het opdoen is. Ze komt bij me omdat ze zoveel ‘in haar hoofd’ zit. Haar hoofd draait overuren en vraagt zich af: ‘Doe ik het wel goed?’ Of: ‘Heb ik dit wel goed gedaan?’ Zo veel angstgestuurde gedachten die maken dat haar prestatiedrang de overhand over haar leven neemt.

Pas als anderen trots op haar zijn
Ze is pas tevreden over zichzelf en haar werk als ze zichtbaar genoeg gepresteerd heeft en als anderen trots zijn op haar. Een pittig verlangen naar erkenning van anderen wat in haar geval leidt tot fysieke klachten, vermoeidheid en ontevredenheid.

Hoe lang nog blijft deze jonge vrouw buiten zichzelf zoeken wat er van binnen al lang is?

Bang om het fout te doen
In een mail ontving ik verleden week een coachvraag van een Karin, een zelfstandig ondernemer van 31 jaar jong, ze schreef me het volgende: ‘Doordat ik bang ben voor wat anderen zullen denken, durf ik regelmatig niet in actie te komen of ben ik onzeker in wat ik doe. Ik ben bang om het fout te doen. Ook al weet ik in mijn hoofd wel dat fout of niet goed eigenlijk niet bestaat. Want voor wie is het dan ‘fout’ en wanneer is iets ‘fout’? Wat is ‘fout’ eigenlijk?’

Hoe lang nog blijft deze jonge vrouw buiten zichzelf zoeken wat er van binnen al lang is?

Afhankelijk van het oordeel van de buitenwereld
Ik maak me druk om jonge, slimme, professionele, prachtige vrouwen, die vanuit angst gestuurd zo streng zijn voor zichzelf, dat ze totaal afhankelijk geworden zijn van het oordeel van anderen. 

Nietzsche waarschuwde ons al
Friedrich Nietzsche, Duits filosoof (1844-1900), waarschuwde ons voor een reactieve levensstijl. Een manier van leven gestuurd door het voldoen van de verwachtingen van anderen, je aanpassen aan wat er van je verwacht wordt. Een manier van leven waar je doorwerkt en je patronen blijft doen en jezelf afleidt met nutteloze, routinematige activiteiten die je slechts een korte genoegdoening geven. Werk doen dat je niet echt inspireert, verantwoordelijkheden dragen die niet van jou zijn. Al meer dan een eeuw geleden deelde Nietzsche dit met ons. En waar staan we nu?

De rest is bull-shit
Ik maak me zorgen om al die jonge vrouwen die hierdoor rechtstreeks de burn-out in vliegen en zo niet komen bij hun eigen talenten, verlangens en levensplezier.

Lieve meiden, het leven is te mooi om zo door te gaan, om zo streng te blijven naar jezelf toe, om je zo te laten sturen door angst. Door irreële angst. Vind je weg naar zelfvertrouwen, eigenwaarde, vertrouwen en zelfliefde. Stel jezelf eens wat interessantere vragen om daarbij te komen. 

Daar ligt de sleutel, de waarheid, de rest is bull-shit.

Waar kan je beginnen?
Begin dan maar eens met een lijstje waarop je meer dan 25 dingen opschrijft waar je ontzettend trots op bent over jezelf. Iets dat jij hebt gedaan, kunt of doet. Waar ben je trots op? Doe dat elke dag opnieuw. Zo stuur je gedachten naar je hart, naar zelfwaardering, liefde en vertrouwen, want daar ligt de sleutel. Zo word je zelf weer je eigen beste vriendin. 

Ik help je graag op weg: https://ingrid-smit.nl/coach/

7 thoughts on “Een nieuwe epidemie onder jonge vrouwen?”
 1. Pff, een terug-naar-af-gevoel ontstaat bij mij. Waar hebben onze moeders en / of oma’s voor gestreden? Onafhankelijkheid, zelfredzaamheid, zichtbaarheid enz
  Een moment van wakker worden, jonge dames, als het voor jou geldt.
  Heel goed dat je het bespreekbaar maakt, Ingrid.

  1. Dat vind ik inderdaad belangrijk Elma, dat het bespreekbaar is en vooral dat er meer bewustzijn komt bij deze jonge vrouwen. Want ze kunnen er absoluut iets aan doen voor een lichter en moeizamer leven vanuit vertrouwen en zelfwaardering.
   En ach, elke generatie heeft zo zijn struggles en patronen, dus het is waarschijnlijk niet eens terug bij af, maar een stap voorwaarts als we er aandacht aan kunnen blijven geven.

 2. Ja exact, Ingrid, deze faalangst is waar ik in mijn praktijk op coach. Ik ken het persoonlijk dus ook. Fijn dat ze ook hun weg naar jou vinden.

 3. Wat goed dat je hier aandacht aan geeft. Heel herkenbaar. Aanpassen aan een ander en het altijd goed willen doen. Heb ik zelf soms nu ook nog wel eens last van. Mooi dat jij ze dan hierop coacht en helpt inzien dat falen niet bestaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: