Hoe lang nog blijf jij jouw zielsverlangen uitstellen?

‘Wees blij met moeilijke keuzes, want ze geven je de kans om je echtheid te tonen’ hoor ik Ruth Chang zeggen, in haar TED Talk over het nemen van lastige beslissingen. Interessant. Ik mijmer even over deze uitspraak terwijl ik een heerlijke week op stap ben met mezelf in Zeeland. Even een week weg, alleen, afstand nemen, buitenlucht opsnuiven, de vermoeiende weken achter me laten. Ik vraag me af of dat ook iets over mij zegt, deze keuze om juist alleen even op vakantie te gaan.

Dit was voor mij niet een erg moeilijke keuze, ik ga al jaren regelmatig met mezelf op stap, ik heb dat nodig om op te laden. Mijn omgeving staat er al niet meer gek van te kijken als ik me weer eventjes terugtrek. Dat past bij mij en dat zegt vast iets over mij. 

Hoe zit dat met beslissingen?
Maar hoe zit dat bij eigenlijk bij andere lastige, belangrijke of meer impactvolle beslissingen? Wat zegt jouw keuze over jou en hoe zijn dilemma’s en moeilijke keuzes een kans om je echtheid te tonen?

Onbewuste keuzes
Je komt in je leven voor een heleboel keuzes te staan. Dagelijks maak je kleine keuzes over van alles: welke kleding je aantrekt, wat je doet op een dag, wat je gaat eten, met wie je een praatje maakt, of je gaat stofzuigen of niet, wat de prioriteiten op je to-do lijstje zijn, of je die vriendin nu wel of niet belt. Vaak zijn dit overigens geautomatiseerde keuzes, of onbewuste keuzes. Daar denk je niet bewust over na. Je doet het zoals je het altijd doet, zoals je het gewend bent. 

Levensveranderende keuzes
Dat is meestal anders bij levensveranderende keuzes. Keuzes die de koers van je leven veranderen, keuzes over de belangrijke zaken in je leven, zoals je gezondheid, je gezin en je familie, je relatie, kinderen, huis, studie, werk, vriendschappen.

Wil jij je baan opzeggen om ander werk te vinden of om voor jezelf te beginnen? Of misschien wil je een sabbatical om een moeilijke periode af te sluiten en op zoek te gaan naar antwoorden. Of misschien wringt het in je relatie en overweeg je een time-out of scheiding. Het zou ook kunnen dat je onbetaald verlof wilt nemen om een wereldreis te maken en hoe moet het dan met je andere verantwoordelijkheden? Er komen in je leven ook tal van levensveranderende keuzemomenten voorbij. Hoe ga jij daarmee om en wat zegt dat over jou?

Hoe ga jij om met dilemma’s en pittige keuzes? 
Hoe ga jij ermee om als de ene optie niet beter lijkt dan de andere, als de verwachte opbrengsten even aantrekkelijk zijn. Je hebt misschien lijstjes gemaakt, met je partner of je vrienden gesproken, nachten wakker gelegen, of misschien heb je de beslissing wel steeds voor je uit geschoven en merk je dat er ineens dagen, weken en maanden voorbij zijn. En de situatie is nog steeds niet veranderd. 

Als keuzes lastig zijn, hebben we in het algemeen de neiging om twee dingen te doen: de keuze uitstellen of kiezen voor de meest veilige optie.

“Het gaat best wel prima zo”
Marian is 37, ze heeft het eigenlijk wel voor elkaar, haar leven lijkt helemaal op orde. Ze heeft een prima baan met dito salaris, een goede relatie met haar lieve vriend en twee kleine kinderen. Eigenlijk gaat het best prima zo. En dat is nu juist precies het probleem. Het gaat best prima zo. 

Ze verlangt wel naar ander werk, het liefste zou ze haar baan opzeggen, zodat ze meer tijd en vrijheid heeft om er ook voor haar twee dochters te zijn. Ze groeien zo snel op, ze zitten al op de basisschool! Maar vier dagen in de week is ze pas om 18.00 uur klaar en haalt ze de kids op bij haar moeder, die het fijn vindt om ze op te vangen. Dus ook dat is prima geregeld.

Ze stelt de keuze uit
Toch knaagt het. Eigenlijk al jaren. Ergens verlangt Marian ernaar om voor zichzelf te beginnen, om haar eigen bedrijf te starten als online communicatie en social media adviseur. Haar vriend steunt haar volledig. Ze heeft al wat vage ideeën, maar het komt er maar niet van. Marian merkt dat ze de keuze uitstelt. En zo vliegen de weken, de maanden voorbij. Ja zelfs al drie jaar is er voorbij gegaan sinds ze voor het eerst het idee had om zelfstandig te gaan werken. Maar ja, er kwam steeds iets tussen, of het was niet het juiste moment. Het meest recent nog de corona-toestanden. Dan kun je beter maar blij zijn dat je nog een vaste baan hebt, toch?

Uitstellen is het uit handen geven van jouw leven
Als je ‘pijn’ en de ontevredenheid niet groot genoeg is en je huidige situatie eigenlijk ‘best wel prima’ is, dan ligt het gevaar van het uitstellen op de loer. Wat zo vervelend is aan uitstellen, is dat de kans groot is dat de situatie dusdanig verandert dat de keuze voor je genomen wordt. Alleen dan zijn de omstandigheden natuurlijk veel minder gunstig dan wanneer je zelf aan het stuur zit. Stel dat Marian wordt ontslagen als gevolg van de coronacrisis, dan staat ze ineens op straat, heeft ze haar eigen bedrijf niet goed kunnen voorbereiden en is de kans op stress en financiële onzekerheid erg groot. Geen ideale situatie om te starten met je eigen onderneming.

Het gevaar van uitstellen
Een ander gevaar van uitstellen is dat je de keuze nooit neemt, dat je blijft dromen zonder te doen, dat je zo lang blijft uitstellen totdat de keuze niet meer aan de orde is, omdat je leven inmiddels behoorlijk is veranderd, omdat je wens is vervlogen of simpelweg omdat je dan al je pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Oeps, de tijd vliegt!

Stille frustratie
Een belangrijke keuze uitstellen of niet kiezen betekent meestal jarenlange stille frustratie en verlangen tot het punt waarop de keuze voor jou wordt genomen of dat de keuze op een gegeven moment voorbij is. Van beide scenario’s word je best verdrietig, toch? Ik wel in ieder geval.

Kiezen voor de veilige weg
Naast het uitstellen of niet-kiezen komt het ook regelmatig voor dat mensen van twee opties de meest veilige kiezen. De keuze die het meest veilig lijkt omdat er minder veranderingen plaatsvinden of meer zekerheid geeft. Want kiezen voor de veilige weg is meestal een keuze uit angst. Om maar een beetje gevoel van controle en maakbaarheid te hebben. Ik kan dat zeggen omdat ik zelf behoorlijk veel ervaring heb met het kiezen voor de veilige weg:

  • Ik koos ervoor om bedrijfskunde te studeren, want dan had ik kans op een goede baan. 
  • Ik koos ervoor om in een bedrijf samen met een compagnon te blijven in plaats van mijn eigen droom te verwezenlijken.
  • Ik koos als zelfstandige voor opdrachten die niet bij me pasten om mijn hypotheek te kunnen betalen.
  • Ik koos ervoor om mijn mening niet uit te spreken uit angst voor kritiek en afwijzing. 

Keuzes uit angst
Allemaal keuzes uit angst. Keuzes uit ego-verlangen noem ik dat ook wel. Dat zijn verlangens die komen uit oude (overlevings)patronen naar bijvoorbeeld zekerheid en veiligheid, naar erkenning of juist bevestiging. Of om te doen zoals van je wordt verwacht, binnen de lijntjes, zoals het hoort. 

Keuzes uit zielsverlangen
Maar de keuzes die me vrijheid en plezier hebben gegeven, die me trots en tevredenheid hebben gebracht, die me dierbaar zijn en mijn leven andere positieve wendingen hebben gegeven, zijn vaak de keuzes die lastiger waren. Keuzes die ik vanuit vertrouwen en liefde nam en die spannend en soms onverwacht waren. Ik noem dat de keuzes uit zielsverlangen, keuzes uit liefde, uit vertrouwen.

Wat is jouw zielsverlangen?
Ik kan me dan ook zeker wel vinden in de uitspraak van Ruth Chang: ‘Wees blij met moeilijke keuzes, want ze geven je de kans om je echtheid te tonen en expressie te geven aan je zielsverlangen.’ Hoe zit dat eigenlijk bij jou? Als je terugkijkt op belangrijke keuzes die je in het verleden hebt gemaakt, hoe vaak koos je vanuit angst en hoe vaak vanuit vertrouwen of liefde? En als jij denkt aan de dilemma’s die nu actueel zijn in je leven, stel jezelf eens de vraag: Wat zou liefde doen? Of vertrouwen en compassie? Dat is vaak heel wat anders dan wat angst of onzekerheid jou wil laten doen, toch?

Sta jij voor een pittige keuze?
Wil jij hier meer over weten of een verhelderend gesprek over pittige dilemma’s en ingewikkelde keuzes? Wil jij meer helderheid over je ego-verlangens en je zielsverlangens? Je weet me te vinden. Ik coach, ondersteun en train mensen die vanuit bewustzijn en nieuwsgierigheid vooruit willen in hun leven. Kijk op www.ingrid-smit.nl.

3 thoughts on “Hoe lang nog blijf jij jouw zielsverlangen uitstellen?”
  1. Wat maakt jouw tekst het weer helder! Mooi om weer bewust te zijn van het onderscheid tussen de keuze vanuit angst, veiligheid en zielsverlangen. Gelukkig kan ik zeggen dat ik vanuit het kiezen uit angst, naar kiezen uit veiligheid,, nu gelukkig vooral kies vanuit mijn zielsverlangen. Een wereld van verschil!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: