Is jouw hart roze of rood?

Zodra ze de Valentijnsreclame overal voorbij ziet komen, denkt ze dat de kleur van liefde vast rood is. Het beeld is al eerder bevestigd toen ze op televisie een aantal jaren geleden een progamma volgde van operaties. Bij een harttransplantatie zie je ook het bloederige hart, het dieprode hart. 

Het hart is een sterke spier die steeds samentrekt en weer ontspant en zo het bloed door het lichaam pompt. Een van onze belangrijkste organen. Het hart geeft ons vanaf acht weken in de baarmoeder al de krachtige levensenergie.

Roze? Neeee, dat draagt ze al heel lang niet meer!
Overtuigd dat ze het absoluut een zwakke kleur vindt, dat niets haar staat in dat zoetsappige roze. Ze schudt met haar hoofd nee en nog eens nee. Roze komt er bij haar niet in. Ze heeft sinds de kinderen, ruim 40 jaar geleden, roze niet meer gekocht of gedragen. Ze mist het ook niet, zegt ze lachend.

Kleurensessie
Nieuwsgierig naar de diepliggende reden vraag ik geïnteresseerd maar luchtig door. Met roze weet ik namelijk dat haar hart het eventuele intense verdriet van weleer heeft opgeslagen in iedere vezel en doorbloede cel in haar lijf. Ze antwoordt heel rustig en babbelt lekker verder. Ze heeft geen idee waarom het roze zo lang geleden er wel was. Bijzonder… zij, die sterke vrouw, die van twee dochters is bevallen, een kerngezonde tweeling, dat ze dan zelf daarna nooit meer roze aan zou doen.

Gebroken
“Enig idee of er in die tijd misschien iets vervelends is gebeurd?” vraag ik haar. Alsof het roze haar stem en keel verstikt, biggelden de tranen ineens over haar wangen. “Het was te zwaar” vertelt ze. Zelf bevallen, fijne tijden, soort van roze wolk, maar helaas voor haar allerbeste vriendin liep het héél anders. Die verloor zelf het leven na het bevallen van haar zoon. “Ongelooflijk hoe het heeft kunnen gebeuren” zucht ze. Wat een verdriet, voor de man die alleen achter bleef, de kinders zonder moeder. Te veel spanning. Stress, er was genoeg ellende en door sterk te zijn, te overleven door de juiste beslissingen te nemen, was er géén plek meer voor deze kleur roze. Haar zorgzame moederhart was gebroken.

Te lief, te kwetsbaar
Met veel donkerblauw, zwart, rood – vaak stevige en sterke kleuren – voelt ze zich veilig beschermd, heeft ze het vertrouwen in het leven weer opgebouwd. Het roze zachte is voor haar te lief, te kwetsbaar en zoals ze zelf zegt: te zoetsappig. Mooi, maar niet voor haar.

Weerstand op roze
Als ik later met haar aan de koffie zit, zeg ze: “Gek hè, dat ik opeens dat hele verhaal zit te vertellen? Nooit geweten dat kleuren zo verstopt kunnen zitten. “Precies dat!” roep ik opgetogen. “Het is zo bijzonder, iedere keer weer. Zodra ik aan vrouwen een kleursessie geef, of tijdens een moodboard workshop, en roze bespreekbaar maak, is er altijd veel weerstand. Het zachte roze of iets feller lijkt vele vrouwen niet aan te spreken als favoriete kleur.”

Vergeten te voelen
Nu ik de kleurentaal steeds beter leer kennen en toepas in mijn coaching, kom ik erachter dat er héél veel dames zijn met moeite voor zachtroze of de fellere variant. Ze trekken het wel aan, passen het ook in de winkel, maar trekken het snel weer uit. Bij mij roept het nu veel vragen op, omdat ik zie dat veel vrouwen in het algemeen vergeten te voelen. Ze zijn vooral bezig met weten, het is met het hoofd oordelen dat het niet staat.

Liefde
Hoe komt het toch dat we zoveel liefde hebben om te geven, maar voor onszelf slaan we het over? Meestal is er wel in huis het een en ander in roze, maar nee, niet in de kleding.

Met roze kies je eindelijk voor jezelf
Ik vertel over roze, want als je weer start met roze, dan mag het echt over jou gaan. Dan ben je wat liever, wat zachter voor jezelf, dan kan je al je to-do-lijstjes even laten voor wat het is. Dan boek je spontaan een sauna of vraag je een vrije dag, terwijl de kinderen gewoon naar school gaan. Dan kies je voor jezelf. Liefde voor jezelf… hoe geweldig!

Roze schept ruimte
Als je met roze eerst voor jezelf zorgt, en dan voor de ander, is het veel fijner. Ik raad het iedereen aan om eens na te gaan waar het roze is gebleven, of er ruimte is om weer eens voor roze te kiezen. Zodat je vanuit je liefde voor jezelf in balans komt. Ook met andere liefdesrelaties,  je puberende kinderen, je partner en zelfs op het werk (waar je af en toe overloopt en wat je op de automatische piloot maar blijft doen, en maar doorgaan). Al het moeten van jezelf wordt met behulp van roze ‘mogen’ en kiezen wat goed voelt. Nu mag je eerst met roze wat ruimte voor jezelf creëren, zodat je vanuit zachtheid sterker bent.

Kompas in kleur
Heb je hulp nodig met het toelaten van roze in jouw leven? Wil je graag inzicht hoe het met jouw emoties is? Ben je benieuwd hoe je er anders mee om kunt gaan? Boek een kleursessie van Kompas in kleur, zodat je hart weer roze kleurt.

4 thoughts on “Is jouw hart roze of rood?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: