In gesprek met je hond

Wat heerlijk om een week te hebben waarin het werken met mensen en honden de boventoon voert. De week begon met een netwerkdag voor professionals die met honden werken in coaching, training of therapie. Uit het hele land waren we afgereisd om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en nieuwe inspiratie op te doen door een lezing en een drietal workshops. Hoewel ik altijd klaar zit met mijn notitieboekje om alles op te schrijven wat me interesseert, bleef mijn pen nu onaangeroerd.

Ik reisde mee in de verhalen en deed vooral ervaringen op. Ik was representant in twee opstellingen, in één geval representeerde ik een hond. De onaangename gewaarwordingen in mijn lijf bleken overeen te komen met de klachten van de hond, vertelde de verzorger van de hond me na afloop van de opstelling. Het verbaasde me niet, ik ken het uit mijn eigen praktijk.

Jouw hond als helper
In het werken met honden komen bijna altijd de persoonlijke thema’s van hun verzorgers naar voren. Honden raken ons in onze opvattingen, in ons geloof over hoe wij zijn, wie wij zijn. Ze doen altijd precies een appèl op wat we nodig hebben, wat we zelf nog te leren hebben.

Op de radio hoorde ik een gesprekje met een man die een hond uit het asiel had gehaald, de hond was een week op proef. “Hij kan nog helemaal niks” zei de man. Toen de verslaggever vroeg wat hij daarmee bedoelde, was het antwoord: “Nou, de commando’s enzo. Het zit, af, blijf, hier. Hij kijkt je dan aan en er gebeurt verder niks. Dus dat ben ik hem aan het leren.”

De man klonk sympathiek en hij denkt waarschijnlijk oprecht dat hij daarmee de hond een dienst bewijst. Mij vertelt het meer over de behoefte aan controle van de man, die zich goed voelt over zichzelf als hij een hond heeft die naar hem luistert. Zou hij ook luisteren naar wat de hond hem te vertellen heeft met zijn lichaamstaal en gedrag?

Er bestaat geen quick fix
Het ‘laten zijn’ is soms zo moeilijk door alle verwachtingen die we hebben van een hond. Hoe we denken dat het hoort en daar graag gehoor aan geven. Omdat we bang zijn voor de oordelen van anderen, of die van onszelf. Een voorbeeld is de omgang met een bange hond. Als je uitgaat van je eigen perceptie kun je de hond ongewild overvragen. Jij vindt dat er niets is om bang voor te zijn, dus je sleept je hond erdoorheen. Maar een bange hond heeft geen quick fix nodig, maar een oplettend oog.

Welke situaties zijn spannend voor mijn hond, kan ik iets veranderen aan de omstandigheden? Bijvoorbeeld meer afstand houden van fietsers of wandelaars met of zonder hond? Heel vaak zijn honden met angsten gebaat bij minder doen, minder de lastige situaties opzoeken. In plaats daarvan meer rust, meer comfort en meer veiligheid.

Jouw gedragingen en die van je hond
In mijn werk (met zowel mensen als honden) komt het samen. Ik kan je als hondengedragsbegeleider helpen bij het omgaan met je hond en met lastige gedragingen. Daarnaast kan ik met je meekijken naar wat maakt dat je problemen ervaart met je hond. Dat kan in individuele begeleiding, maar ook in een groep. Misschien is mijn workshop wel iets voor jou?

Opstellingenworkshop hondengedrag

  • Heb jij een hond en vertoont hij soms onbegrepen gedrag?
  • Merk jij dat je enorm geraakt kunt worden omdat je hond dingen doet die jou uit je evenwicht brengen?
  • Wil je weten waarom je het gevoel hebt dat je hond geen echte connectie maakt met jou?

Op zaterdagmiddag 25 juni a.s. gaan we deze en andere (opvoed)vragen op een speelse en soms confronterende manier onderzoeken met behulp van opstellingen. Kijk op mijn homepage www.susanvanderbeek.nl naar de agenda en verdere informatie over de manier van aanmelden.

0 thoughts on “In gesprek met je hond”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: