“Ik kan niet veranderen dat papa dood is”

Door moederogen bekeken: Het is alweer drie jaar geleden dat mijn man plotseling overleed aan een hartstilstand. Van het ene op het andere moment was ik mijn grote liefde kwijt en mijn kinderen hun vader. We hebben de draad zo goed mogelijk opgepakt, al was het heel zwaar. Ik heb hulp gezocht en ook de kinderen werden goed begeleid. Hun school besteedde er op een zorgvuldige en goede manier aandacht aan. Maar nu is mijn dochter Marion in de pubertijd en heeft ze het opnieuw moeilijk met de dood van haar vader.

Ze mist hem erg, zegt ze. Ze trekt zich terug en heeft nergens zin in. Ook klaagt ze veel over hoofdpijn. We zijn naar de huisarts geweest en die adviseerde begeleiding gericht op het verwerken van het verlies van haar vader. Ik heb haar aangemeld bij een coach en we hebben een kennismakingsgesprek gehad dat erg fijn was. Ik zag Marion ontspannen.

Wat vertelt ze over mij?
Na het eerste gesprek was ik blij omdat ik zo kon voelen dat Marion opgelucht was. Het had haar duidelijk goed gedaan om met iemand over haar verdriet te kunnen praten. Wel vond ik het jammer dat ze zo weinig wilde delen. Ik vroeg het aan de coach, maar zij vond dat het aan Marion was om te bepalen wat ze met mij wil bespreken. Ergens begrijp ik dat wel, maar hoe weet ik dan dat het beter gaat? Ik vind het ook spannend dat ik niet weet wat ze over mij vertelt aan de coach. Ik doe mijn best, maar pubers opvoeden is niet eenvoudig. Zeker niet als ze zo in zichzelf gekeerd raken. 

Ik wil verder met mijn leven
Na een paar gesprekken met Marion stelde de coach voor om ook een sessie met mij te doen, in het belang van mijn dochter. Dat overrompelde me een beetje. Met mij is toch niets mis? Ik heb het gevoel dat ik mijn verdriet voor het grootste deel al heb verwerkt. Het maakte me ook boos, het was alsof ik een oordeel voelde over ons gezin. Ik heb haar een lange mail gestuurd waarin ik heb beschreven hoe we de afgelopen jaren onze weg hebben gevonden. De coach bedankte mij daarvoor, maar ze heeft er niet inhoudelijk op gereageerd. Ik wil dat ze ervoor zorgt dat Marion weer lekker in haar vel zit. Zelf wil ik verder met mijn leven. Ik heb een lieve man ontmoet en ik wil graag gaan samenwonen.

Door hondenogen bekeken
Daar komt ze weer, het meisje dat zoveel verdriet draagt. Haar smalle lijf, de schouders een beetje opgetrokken. Ze kijkt mijn mens onderzoekend aan. Die stelt vragen. Het meisje kijkt weg, ze zegt niks. Haar blik zoekt mij. Ik ga wel even naar haar toe, tegen haar aan staan. Dan kan ze me aaien, dat ontspant. Mijn mens doet erg haar best voor het meisje. Ze probeert haar evenwichtiger te maken. Ze helpt haar dingen anders te zien. Ze laat haar zachtjes huilen. Dan ga ik nog dichter tegen het meisje aan staan. Ik lik aan haar handen. Na een tijd is het klaar. Mijn mens loopt samen met het meisje naar de wachtkamer. Ik hoor ze nog even praten en dan afscheid nemen. Mijn mens komt terug met een hoofd vol puzzels. Ik stoot haar aan en doe net of ik nodig moet plassen. Dan gaan we tenminste wandelen in de polder en kan zij haar hoofd leeg maken. Ze mag minder haar best doen, ze kan het niet fiksen.

Door moederogen bekeken
De laatste sessie komt sneller dan verwacht. Ik weet niet wat de coach allemaal heeft gedaan, maar Marion knapt zienderogen op. Ik hoor haar minder klagen over hoofdpijn, ze heeft weer plezier in school en maakt afspraakjes met haar vriendinnen. Ook vraagt ze me soms dingen over haar vader en hebben we daar een fijn gesprek over. Leuke herinneringen ophalen samen, dat was lange tijd niet mogelijk. Als ik haar vraag wat ze heeft geleerd van de coach zegt ze: “Ik kan het niet veranderen dat papa dood is. Maar ik kan wel veranderen hoe ik daarmee omga.” Ze komt er wel, mijn lieve wijze dochter.

Heb jij je partner verloren en wil je graag je levenslust hervinden en een goede ouder voor je kinderen zijn? Of heb je het gevoel dat één van je kinderen vastloopt in het verdriet? Maak gerust een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Ik ontmoet je graag met jouw vraag.

0 thoughts on ““Ik kan niet veranderen dat papa dood is””

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: