De tijd is te kort om groots te leven

“Wat is je toekomst, Elma?” Een klant vraagt het aan mij. Ik ben even stil aan de telefoon. “Oh sorry” zegt hij liefdevol, “dat klinkt een beetje raar.” Er gaat van alles door mijn hoofd. Vooral de dood van zijn vrouw een half jaar geleden. Zij was ook een klant van mij. Ze was één van de drie klanten die is overleden binnen een half jaar tijd. Aan kanker, alle drie veel te jong. Haar dood heeft impact op mij gehad. Ze was maar twee jaar ouder dan mijn eigen partner, die regelmatig verre van gezond is.

Diep uit het hart
Het is een mooie vraag van hem. Misschien begeef ik me op glad ijs, maar ik zeg: “Mezelf automatiseren.” Het komt diep uit mijn hart. Ik zucht onhoorbaar.
“Oh” zegt hij.
Ik vervolg met het beschrijven van mijn toekomst. “Schrijven voor mijn website. Storytelling that sells. Dus hiermee mijn nieuwe verdienmodel ondersteunen. En een boek schrijven. Misschien wel meer boeken, want de ideeën zijn er.”

Hij is stil. Hij is journalist, altijd kritisch. Ik beweeg me op glad ijs als ik denk dat ik met schrijven wel mijn geld verdien. Maar ik twijfel er niet aan. Ik schrijf goed en leuk. Vijf jaar geleden zou ik dat nooit zo over mezelf denken. Nu dus wel.

Samen intenser leven
“Weet je waarom?” zeg ik tegen hem. Zijn antwoord wacht ik niet eens af. “Voor meer flexibiliteit in mijn werktijden, waar ik werk en hoe lang. En vooral om samen nog intenser te genieten. Over een paar jaartjes gaat mijn partner met prepensioen.”
“Dat is mooi” zegt hij. “Moet je doen. En Elma, geniet van alle kanten wat je nu doet en wat je tegenkomt op je pad.” Het klinkt in mijn oren als: mijn zegen heb je. 

Zo mooi
Het is ook zo fijn dat hij me opbelt en zegt dat hij het blog Ze kwam drie keer uit de kast heeft gelezen. “Zo mooi” zegt de kritische journalist zacht. Ik voel dat hij heel even aan zijn vrouw denkt. Net als ik. 

Later leg ik de telefoon neer en zeg zachtjes tegen mezelf: “De tijd is te kort om groots te leven. Dus kies en ga ervoor.”

Dit #Elfje blijft bij me hangen:

Tijd 
vliegt voorbij
voor groots leven
leef intens met hoofdletters
dankbaar

15 thoughts on “De tijd is te kort om groots te leven”
    1. Merci Anne-Lies! En dat zegt de ene heldin tegen de andere. Ik bedoel over held zijn , niet over die cijfers natuurlijk;-) Ofschoon jij vast en zeker een kleurrijke visie over cijfers hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: