Tijd voor jezelf om ruimte te scheppen

Er wordt constant een beroep gedaan op je aandacht. Net alsof je alle kanten op wordt getrokken waardoor het lijkt of je nergens meer tijd voor hebt of kan vinden. Een hele andere energie dan als je je bezighoudt met één specifiek iets. Ik kan me verliezen in tijd. Dan ga ik zo op in waar ik mee bezig ben dat het idee van tijd naar de achtergrond verdwijnt. Het doet er dan niet toe wat er om me heen gebeurt. Het is niet belangrijk hoe laat het is. Hier en nu doen er toe. Dan lees ik een boek of schilder of teken iets. Schrijven leent zich daar voor mij ook goed voor.

Deze manier van de tijd beleven lijkt sterk op een hypnotische trance, alhoewel ik zelf de voorkeur heb voor het woord flow. Je hebt dan zo je focus op iets waar je mee bezig bent dat de rest van de wereld kan vergaan zonder dat je het in de gaten hebt. Wat dat is? Dat verschilt van mens tot mens. Waar de een in deze flow raakt door het kijken van een film en niets meer hoort en ziet van wat er om haar heen gebeurt, zal de ander dit bij een meditatie ervaren of gewoon door simpelweg te zitten en te kijken naar een vogel.

Je aandacht gaat constant alle kanten op
Alles en iedereen vraagt een bepaalde hoeveelheid en mate van aandacht. Met hier een beetje aandacht voor social media, tegelijkertijd ben je bezig om de broodtrommel van je kind in te pakken voor een nieuwe schooldag. Als er dan ook nog iets aan je wordt gevraagd, is de versnippering compleet.

En zo leer jij je hoofd nieuwe patronen aan. Waarbij de aandacht constant alle kanten opschuift en je, als je er aan gewend bent, schakelt tussen allerlei zaken. Dit dan in hele korte momenten zonder werkelijk veel te verrichten en tot stand te kunnen brengen. Want zeg nou zelf…. je kan heel veel doen in een korte tijdsperiode, vaak meer dan je denkt, maar als de tijdsperiode te kort wordt, dan kom je eigenlijk nergens meer aan toe.

Tijd nemen levert veel op
Je reageert op wat er van buitenaf op je afkomt en hebt niet de tijd of ruimte om dit een plek te geven, te overdenken, te mijmeren, nog eens te overwegen. Wat helemaal geen aarzeling of vertwijfeling hoeft te zijn, want niet alles hoeft snel en vluchtig te gaan. De tijd nemen levert je uiteindelijk heel veel op. Met name het gevoel dat je tijd hebt en maakt voor iets. En dat dat iets niet zomaar iets is; het is wat goed is voor jou. Zodat je kunt ontstressen en je naar binnen richt, naar jezelf. Naar wat is er nou belangrijk voor mij.

Ruimte scheppen
Voor mij is dat nu een paar dagen aan zee. Ik mijmer wat, ik kijk eens om me heen. Heb ik trek, dan eet ik wat. Zin om te wandelen, dan ga ik dat doen. Even terug naar mijn basis en terug naar mij. Even de tijd laten verglijden en mijn blik op oneindig. Even niets hoeven. Zo kom ik weer meer bij mezelf. Zo mijmer ik nu een paar dagen aan zee om eens even lekker niets te hoeven en toch wel het een en ander te willen. Deze tijd van flow, Kailos (mijn bedrijfsnaam), wordt goed benut, zodat er ruimte in mijn hoofd ontstaat door de weidsheid van de zee. Zodat ik weer opgeladen aan de slag kan en zo het najaar tegemoet stap. Opgeladen en voldaan.

Met het land in de rug
Keer ik naar mezelf terug
De zee aan mij voeten
Schept ruimte in mij
Wat is jouw manier van in een flow raken en de tijd vergeten?
Ben nieuwsgierig naar wat dat voor jou is
Laat je het me weten?

Reageer hieronder.

1 thought on “Tijd voor jezelf om ruimte te scheppen”
  1. Wat een fijne blog, dankjewel!
    Zelf kom ik in een flow en vergeet de tijd als ik schrijf, muziek maak of bewust naar muziek of vogels luister, als ik wandel, een mooi boek lees, in de sauna en als ik mediteer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: