Gebroken ben je nog mooier

‘Gebroken ben je nog mooier’. Het klinkt vast een beetje raar, maar in Japan hebben ze de techniek Kintsukoroi waarmee gebroken keramiek wordt gerepareerd. Ze lijmen het met goud of zilverlijm. Zo lijkt het of er licht doorheen schijnt. Een gebroken kom wordt dus niet waardeloos, maar juist mooier en waardevoller dan hij oorspronkelijk was.

Ik vind dat zo’n mooie gedachte, zeker als je de metafoor doortrekt naar mensen en wat wij meemaken. De scheuren die daardoor ontstaan zijn het bewijs van onze levensreis. Door heling ontstaan littekens. Door deze littekens schijnt ons innerlijk licht, onze essentie, onze liefde naar buiten. We worden niet alleen sterker van tegenslag, maar juist mooier. Dat geeft troost en hoop.

Vol met schaamte, schuld, boosheid
Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik heb me jaren klein, leeg en flink gebroken gevoeld en heb ook echt wel gedacht dat het nooit meer goed zou komen. Het heeft lange tijd geduurd voor ik de scherven weer bij elkaar had geraapt, voor ik mezelf weer had opgebouwd.

Daarnaast had ik me geharnast tegen nog meer pijn. Er kwam zeker geen gouden of zilveren licht door de scheuren. Pas toen ik mezelf toestond mijn pijn te voelen, het verdriet, de boosheid, de schaamte-, schuld en onmacht te omarmen, kon ik de zachtheid toelaten, kwetsbaar zijn. Ik durfde mijn harnas te laten zakken en het licht te laten schijnen.

Een completer mens
Juist mijn ervaringen, mijn herstel, mijn levenslessen hebben gezorgd voor groei, voor de gouden randjes. Makkelijk was het niet, soms zelfs pijnlijk, maar ik sta er. En ik ken nog meer vrouwen die er zo instaan, die de ervaringen met narcistisch misbruik nu zelfs dankbaar zijn. Geen posttraumatische stress, maar posttraumatische groei. Misschien heb je dat gevoel niet, kun je je het ook helemaal niet voorstellen, maar weet dat jij daar ook komt.

Stel je eens voor dat je je leven weer opbouwt, de scherven bij elkaar raapt en ze lijmt. Dat je een mooier mens wordt, misschien zelfs wel een completer mens dan je was. Dat er door je gerepareerde scheuren, door je littekens, een gouden of zilveren licht schijnt. Een licht dat je groei, je liefde, je vertrouwen laat zien. Hoe mooi is dat? Heb je voor zilver of voor goud gekozen? Ik ben benieuwd.

Ga je voor zilver of goud?
Wil je meer weten over hoe ook jij je gouden of zilveren licht (nog meer) door je scheuren kan laten schijnen? Wil je meer weten over tot een mooiere zelf groeien naar narcistisch misbruik? Klik hier voor E-books en meer. 

Als laatste deel ik nog graag een prachtig gedicht met je. Een gedicht met een gouden randje

Japanese Bowl

I’m like one of those Japanese bowls
That were made long ago
I have some cracks in me
They have been filled with gold

That’s what they used back then
When they had a bowl to mend
It did not hide the cracks
It made them shine instead

So now every old scar shows
From every time I broke
And anyone’s eyes can see
I’m not what I used to be

But in a collector’s mind
All of these jagged lines
Make me more beautiful
And worth a much higher price

I’m like one of those Japanese bowls
I was made long ago
I have some cracks you can see
See how they shine of gold

Peter Mayer

0 thoughts on “Gebroken ben je nog mooier”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: