Ga toch weg met je ‘Waar twee kijven, hebben twee schuld’

Na mijn scheiding kreeg ik nogal eens te horen dat ik naar mijn eigen aandeel moest kijken. Alhoewel ik dat wel begreep, voelde ik me er helemaal niet beter door. Eerder slechter. Waarom dat was, begreep ik pas toen ik narcisme leerde kennen.

Het rouwproces is nog rauwer
Bij een rouwproces rouw je om alles wat je bent verloren: je geliefde, geen koppel meer zijn, je gezin, het leven zoals je dat kent, je dromen, vrienden, misschien je huis etc. Het rouwproces is na een relatie met een narcist nog rauwer. Je hebt van iemand gehouden die helemaal niet tot liefde in staat blijkt te zijn. Je hebt je jaren met hart en ziel ingezet voor een illusie. Dat voelt zo bizar. Daarnaast ben je jezelf in de relatie ook nog eens kwijtgeraakt.

Een relatie met een narcist zit vol manipulatie en emotionele chantage. Alles ligt aan jou. Jij bent gek. Je krijgt continu kritiek over je heen. Je hebt te maken met vernederende opmerkingen, liegen, bedriegen, bedreigen. De narcist doet er alles aan om zijn of haar zin te krijgen. Het leven draait niet om samen. Het leven draait om hem of haar en jij hebt je maar aan te passen. Doe je dat niet, dan krijg je de narcistische woede over je heen of word je juist genegeerd.

Het maakt je kleiner dan klein
Je komt steeds verder van jezelf af te staan. Moe, leeg, klein, verward. Je raakt zo onmachtig dat je niet meer weet wat te doen. Je gaat erin mee, smeekt, huilt, wordt boos, valt uit, dreigt weg te gaan, gaat weg, komt weer terug. 

Omdat de narcist dit gedrag afwisselt met attent, berouwvol, liefdevol gedrag, ga je steeds meer aan jezelf twijfelen. Zie ik het wel goed? Wordt het dan toch weer zoals het was in het begin? Als ik nu nog dit of dat doe, dan…. Kortom, je gaat weer je uiterste best doen.  

De bodem van de put
Wat je ook doet, het is nooit genoeg. Tot je de bodem van de put bereikt. Je kunt het niet meer aan. Je stapt eruit. Wat een rust en opluchting. Helaas gooit de narcist dan alle registers open. Hij of zij manipuleert als nooit tevoren. De emotionele chantage neemt toe. De mensen om je heen, zelfs je kinderen, worden tegen je opgezet. De narcist blijft alles doen om controle over je te hebben.

Je bent ten einde raad en dan krijg je te horen dat je naar je eigen aandeel moet kijken. Ja hoor, het is dus nog steeds jouw schuld. Net als je ex-partner altijd al zegt. Goed bedoeld wellicht, maar het voelt alsof je nog eens dieper in de put wordt geschopt.

De narcist bedient de touwtjes
Het is niet jouw schuld. De verantwoordelijkheid voor het verloop van de relatie ligt bij de narcist, niet bij jou. Jij hebt gereageerd op het spel, vanuit bescherming. Hierdoor heb je onbewust het spel in stand gehouden, maar je bent niet de oorzaak. Als je niet weet waar je mee te maken hebt, kun je ook niet adequaat reageren. Jij bent een poppetje aan een touwtje. Het is niet jouw schuld. Laat je dat niet aanpraten. Niet door de narcist, niet door een (goed bedoelende) omstander of hulpverlener. 

De eerste stap is dat je herkent en voor jezelf erkent waar je mee te maken hebt. Daarnaast is het zaak om te rouwen om alles wat je verloren hebt. Zodat je heelt. Ook is het zaak jezelf terug te vinden. Pas dan komt het moment om te kijken naar de door jou ontwikkelde automatische patronen. Beschermingsmechanismen die het spel in stand hebben gehouden. Welke heb jij ontwikkeld in je jeugd, in de relatie? Daarna kun je deze, met je kennis van nu, veranderen. En de touwtjes doorknippen.  

Meer weten over jouw beschermingsmechanismen?
Je bent van harte welkom voor een coachtraject waarin we samen gaan werken aan jouw beschermingsmechanismen. Klik hier om er meer over te lezen. Wil je erover praten, vraag dan op dezelfde pagina een focussessie aan. Dan spreken wij elkaar binnenkort. 

0 thoughts on “Ga toch weg met je ‘Waar twee kijven, hebben twee schuld’”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: