Wat houdt je tegen als je graag vooruit wilt?

Je bent vastgelopen in je leven, maar je hoofd weet heel goed hoe je daar weer uit kunt komen. En je hart roept om verbinding met waar jij blij van wordt. Je bent dapper, sterk, gaat maar door met alle ballen in de lucht te houden. Want op een dag zal alles weer beter zijn. Die hoop houdt je op de been. Bovendien heb je veel tijd, geld en energie gestoken in je persoonlijke ontwikkeling, zowel op persoonlijk als zakelijk vlak. Hoe komt het dan dat er toch iets is wat jou tegenhoudt?

Herkenbaar? Voor mij wel! Want als je net als ik opgevoed bent door ouders die goed bedoeld rationeel zijn, omdat ze niet anders kunnen en leven op gevoel ‘gevaarlijk’ is, is de kans groot dat jij ook heel veel met je hoofd bent gaan doen. En als je een gevoelsmens bent, gaat het wrikken en schuren binnen in jou, omdat het niet meer klopt. Je hebt je hele leven je best gedaan om te voldoen aan de verwachtingen van iedereen om je heen, vaak om waardering te krijgen voor wie jij bent. Maar daardoor heb je anderen de ruimte gegeven om met jou om te gaan op een manier die niet goed is voor jou. En als je je eigen hart niet kunt volgen, laat staan er echt contact mee maken, stroomt het niet in jouw leven en ga je niet vooruit. Gelukkig kun je zelf al veel doen om te onderzoeken waar dit mee te maken heeft.

Hoe zijn jouw relaties?
Ga maar eens na hoe jouw relaties zijn. Met je partner, familie, vrienden, kinderen. De manier waarop jij als kind hebt geleerd om met relaties om te gaan, is vaak de manier waarop jij dit bent blijven doen. Maar als dit voorbeelden zijn waar minachting, ongelijkwaardigheid en niet durven uiten wat je voelt uit angst voor de gevolgen een rol spelen, zal het moeilijk voor je zijn om in jouw eigen relaties echt voor jezelf te gaan staan, laat staan bij jezelf te blijven. Om je veilig te voelen binnen relaties is dit een voorwaarde. Dat jij goed bent zoals je bent en dat er van je gehouden wordt zoals jij bent. Dat je genoeg bent.

Ga na wat jij nodig hebt om je goed te voelen
Als dit nu niet zo is en je deze ongezonde patronen herkent, begin dan bij jezelf om hier verandering in te brengen. Ga na wat jij nodig hebt om je goed te voelen, wees lief voor jezelf. Doe een familieopstelling, waarbij jij jouw plek in kunt nemen. En, heel belangrijk, vertel dit ook aan je partner en andere mensen waarmee jij een relatie hebt, hoe moeilijk dit soms ook is. Alleen duidelijkheid en zelfrespect zorgen ervoor dat jij mag zijn wie je bent. Vertel dus ook de dingen die je niet wilt en waar je een vervelend gevoel door krijgt. Pas als jij een eerlijke, veilige relatie met jezelf hebt, kun je dit uitbouwen naar anderen. Je zult merken dat je veel steviger op je benen staat en meer zelfvertrouwen en liefde voor jezelf voelt.

Oude pijn uit je familielijn
Als je voor jezelf al heel veel uitgewerkt hebt en toch een onbestemd, verdrietig of vervelend gevoel blijft houden, dan kan het heel goed zijn dat het van oorsprong niet bij jou hoort. Je hebt het meegekregen uit je familielijn, van je vader, moeder of beide. Onze ouders, grootouders en overgrootouders hebben vaak veel ellende meegemaakt, neem alleen al de eerste en de tweede wereldoorlog. Liefde heeft plaatsgemaakt voor angst en angst is verstikkend en alles overheersend. Vervolgens ‘mocht’ niet over dat leed gepraat worden, het werd weggestopt… Grote kans dat jij verdriet, pijn en angst die jouw grootouders en ouders hebben meegemaakt maar niet verwerkt hebben, hebt meegekregen en nu in jouw leven tegenkomt. In feite is het niet van jou, maar zo voelt het wel.

Draag jij ongevraagd veel oude ellende mee?
Weet je welke familielast er is, door scheiding, sterfgevallen, gebrek aan moederliefde, verlies van kinderen? Probeer daar eens goed naar te kijken en na te gaan of het mogelijk is dat jij ongevraagd veel oude ‘ellende’ met je meedraagt. Als je daar niet alleen uitkomt, kan bijvoorbeeld regressietherapie goed helpen, waarbij je teruggaat in de tijd, soms zelfs naar vorige levens. Want ook daar kan pijn of angst veroorzaakt zijn die in jouw systeem opgeslagen is.

Jouw innerlijk kind
Als je een vermoeden hebt waar jouw zelf-sabotage vandaan komt, waarom je maar niet vooruitkomt terwijl je zo graag wilt, helpt het om deze stukken te helen. Er zijn meerdere manieren om dit te doen. Er aandacht voor hebben, het omarmen en niet wegduwen is al heel belangrijk. Vaak heeft het te maken met jouw innerlijke kind, dat om erkenning roept. Want je hebt dat kind misschien al 15 jaar geleden ergens geparkeerd toen je dacht dat je volwassen was. Maar dat kind hoort bij jou en zal bij je blijven tot je dood. Dus wees er maar lief voor…

Schrijven = helen
Als je van schrijven houdt, helpt het om te schrijven over jouw blokkades en inzichten daarover. Door het op te schrijven, doorleef je het en geef je het de kans om te helen. Stap voor stap, laag voor laag. Schrijven over je kindertijd, terughalen wat je leuk vond en waar je blij van werd, maar ook waar je verdrietig van werd. Schrijven over je relaties, waarom ze liepen zoals ze liepen en wat jij daar van geleerd hebt of nog kunt leren. En schrijven over hoe jij graag wilt leven, wat jou gelukkig maakt, wat jouw stip op de horizon is.

Vooruit in je leven
Dit helpt om dingen te verwerken, te helen wat geheeld mag worden en jou vooruit te helpen in je leven. Want verwerken creëert ruimte, contact met je hartsverlangen, waardoor het weer kan gaan stromen in jouw leven.

Bevrijdend Schrijven
Als je iemand zoekt om met je mee te lezen om je te helpen antwoorden te vinden op jouw vragen, nodig ik je van harte uit om jezelf al schrijvend te bevrijden. Bevrijdend Schrijven is gebaseerd op de methode Mindful Analysis waarbij je in vier stappen inzicht krijgt in waar je nu staat, hoe je daar gekomen bent, waar je naar toe wilt en hoe je dat wilt gaan bereiken. Ik schrijf dan terug, met verdiepende vragen naar aanleiding van wat jij schrijft, waar jij je eigen antwoorden op kunt vinden. Het resultaat is dat jij weet waar jouw uitdagingen liggen en hoe je daarmee verder kunt, omdat je uiteindelijk zelf je analyse hebt gedaan. 

Meer weten?
Kijk op https://compassiecom.com/bevrijdend-schrijven/. Mail of bel me gerust voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of als je hier meer informatie over wilt.

2 thoughts on “Wat houdt je tegen als je graag vooruit wilt?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: