Een gekke oefening om liever voor jezelf te zijn

Houd je wel van humor en een beetje gek doen? Soms vind ik in boeken (te) gekke oefeningen. Oefeningen waarvan ik denk ‘wat is dat dan?’ en dit is er zo eentje. Een oefening voor de spiegel. En gek of niet, hij werkt. Je wordt er vrolijk van!

Hoe gaat deze oefening dan? Ga voor de spiegel staan, kijk jezelf in de ogen en spreek drie minuten lang je eigen naam uit. Doe dat op heel veel verschillende manieren. Blij, boos, verdrietig, verlegen, hard, zacht, laag, hoog, met accenten, zingend, vragend, fluisterend etc. Gebruik je handen en mimiek erbij voor extra nadruk. Blijf jezelf aankijken en let op het effect.

Ik stond mijn naam in alle toonaarden te zingen
Ik vond de oefening aan het begin een beetje ongemakkelijk. Ik vond het lastig varianten te vinden, bleef veel hangen in dezelfde toon en uitspraak. En ik vroeg me al snel af of de tijd al voorbij was. En waarom ik geen langere naam had, dat leek me veel makkelijker. Ik stelde me voor hoe anderen mijn naam zouden zeggen.

Op een gegeven moment, na ongeveer een minuut, veranderde er iets. Ik kreeg er lol in om mijn naam uit te spreken, de lading was eraf, en ik stond hem in alle toonaarden te zingen. Ik werd er echt vrolijk van. Het voelde hartstikke goed. Erover schrijvend begin ik alweer te glimlachen en voel ik het weer.

Je naam in tandpasta
Aan het einde van de oefening zet je je naam op de spiegel, met lippenstift of tandpasta. Je kijkt ernaar en dan kijk je weer naar jezelf. Wat doet je naam dan met je? Kijk er ’s avonds of de volgende dag nog eens naar. Wat doet je naam dan met je? Doe de oefening desnoods nog een keer.

Het gaat natuurlijk niet alleen om het vrolijk worden – wat al een heel fijn effect is – maar het gaat erom dat je met deze techniek de kracht van taal ontmantelt. Woorden, zinnen, ze hebben invloed op je. Als je te maken hebt (gehad) met een narcist weet je daar alles van. Vaak klinken zijn of haar woorden nog steeds door. Of die van je ouder(s), van een leerkracht of andere belangrijke personen in je leven. Deze woorden worden dan zelfkritiek.

Hallo zachtheid
Weet je dat gedachten invloed hebben op hoe je je voelt en op wat je daarna doet? Net als het gesproken woord. Je hersenen kennen daar geen onderscheid tussen. Woorden doen hoe dan ook iets met je. Ook je naam is een woord en met deze techniek ga je over je innerlijke oordeel heen. Hij verdwijnt.

Ik heb dat ook zo ervaren. Het gevoel dat ik over mezelf had, werd anders tijdens de oefening. Mijn oordeel over mezelf werd minder sterk. Even geen harde gedachten. Ik voelde zelfs heel veel liefde voor mezelf en eindigde de oefening met “Willy, ik hou van je!” Weg oordeel, hallo zachtheid. En dat was zelfs zichtbaar in mijn gezicht.

Een goede start
Jezelf met zachtheid, met zachte woorden toespreken, is zo belangrijk. Deze oefening is een goede start. Ervaar wat hij met je doet. In je hoofd, in je lijf. Geef tegenwicht aan wat de narcist je heeft doen geloven.
Wil je meer lezen over narcisme, de gevolgen en vooral tips krijgen hoe je weer lekker in je vel kunt zitten? Klik dan hier

0 thoughts on “Een gekke oefening om liever voor jezelf te zijn”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: