Een boekencafé – Daar wil ik zijn

Ineens sta ik stil. ‘Books, coffee, smiles, bikes’ staat er op het krijtbord. Mijn blik gaat naar de etalage en ik zie: BOOKSTOR. Maar het is geen boekenwinkel. Wat is het dan wel? Ik sein naar mijn vader en zus – we doen een cultureel dagje Den Haag – dat ik hier even naar binnen ga.

Echt een plek voor mij
Er heerst een gezellige, ontspannen sfeer. Een houten toonbank annex bar waar je een koffie, thee met iets lekkers kunt bestellen. Maar dat doe ik niet, we hebben net op het Noordeinde in deze straat al koffie gedronken. Ik duik meteen met mijn nieuwsgierige neus in de boeken die een beetje nonchalant geëtaleerd op de grote rafel rechts liggen. “Ohhhh Marij, dit is echt een plek voor jou! Ik roep papa even” hoor ik mijn zus zeggen.

Enorme boekenwanden
En ja, dat klopt. Achter de boekentafel staat een boekenkast. Achter de toonbank annex bar zie ik een enorme boekenwand. Ik schuivel een stukje verder door de zaak waar allemaal mensen aan tafeltjes zitten te kletsen, te chillen, te lezen, te schaken of achter hun laptop werken. Een groepje Engels sprekende studenten is druk met elkaar aan het discussiëren. Rechts nog een grote boekenkast met tweedehands boeken.

Mijn naamgenoot
Mijn voornaam kom ik overal tegen hier. Het logo (de olifant) van Bookstor is namelijk gemaakt door illustrator Marije Tolman. In de winkel kun je al haar werk vinden, ze illustreert kinderboeken. Op de een of andere manier schept dat meteen een band en blader ik aandachtig door haar prachtige illustraties.

De binnentuin
Als ik doorloop, kom ik in de serre met in het midden een antiek tafeltje met stapels boeken erop, ervoor en ernaast. Ook weer zo heerlijk nonchalant, ik houd ervan. Ik luister naar het geroezemoes van de cafégangers. Oh, wat gaaf, erachter is een binnentuin! Het is prachtig lenteweer, dus de tuin zit ook vol, alle tafeltjes zijn bezet. En kijk nou, een kleine kas met bankje – én natuurlijk nog meer boeken – staat in de tuin. Dit is echt mijn ideale werk-, vergader- en coachplek. Maar nu gaan we door, want deze dag is voor mijn vader; we snuiven kunst en cultuur op in Den Haag en hij geniet intens.

Vrijmibo
Twee weken later heb ik mijn maandelijkse vrijmibo-afspraak met mijn buddy en kleurcoah Anne-Lies Smal. ‘Zullen we bij Bookstor in Den Haag afspreken?’ Ik stuur het linkje van de website mee via whatsapp. Direct appt ze terug: ‘Jaaaaaaa, goed idee.’ Zo gezegd, zo gedaan.

Onze boeken in deze zaak
Terwijl Anne-Lies en ik onze schrijf- en ondernemersplannen met elkaar bespreken, vraag ik aan de serveerster: “Wij zijn allebei auteur, dus we zijn even benieuwd: hoe kunnen wij ervoor zorgen dat onze boeken ook in deze fijne zaak terechtkomen?” “Dat regelt de eigenaar” is haar antwoord. “Hier heeft u de contactgegevens” en ze geeft me een papiertje. “Stuur gewoon een mail, dan lukt het vast wel!” lacht ze.

Wie weet zijn mijn boeken binnenkort dus ook in de Bookstor te koop. Maar daar hoef je niet op te wachten, want Elfjes bestaan en Elfjes in alle kleuren zijn overal verkrijgbaar – van de Bruna tot Paagman, van de Libris boekhandels tot Bol.com.

En BLOG Zinnig & Zuiver kun je gewoon bij mij bestellen, inclusief persoonlijke noot en het Professionalista magazine.

8 thoughts on “Een boekencafé – Daar wil ik zijn”
  1. Je beschrijving van het winkeltje maakt gretig Marije, Wat zal dat een feestje zijn voor jullie drietjes, en dan later in de herhaling met Anne-Lies… Pffff, ik ben bijna jaloers en bedank je voor dit sprankeltje in mijn dag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: