Het levensverhaal dat je nog niet hebt geschreven, maar wel hebt geleefd

“Ieders leven is zo groots”, zei mijn NLP-trainer jaren geleden. Die opmerking kwam bij mij binnen. Ineens wist ik waarom ik zo gek ben op levensverhalen. De échte verhalen. Want inderdaad: iedereen heeft een persoonlijk verhaal over zijn leven, dat vaak gaat over jou en de generaties voor jou.

Vanwege mijn interesse in levensverhalen volgde ik in 2014 de cursus Biografisch Coachen. Ik had hiermee als doel om op een slimme manier je levensverhaal op papier te zetten, zonder direct een hele autobiografie te hoeven schrijven. Dit wilde ik mijn deelnemers en coachees kunnen geven, omdat ik zag dat het zo inzichtgevend en helend is.

Biografische tekening
Dankzij deze cursus kreeg ik de tools in handen, door altijd te beginnen met het maken van je biografische tekening. Hiervoor hoef je niet goed te kunnen tekenen; het is een lijnenspel, een soort grafiek, die je heel intuïtief schetst. Het resultaat van je biografische tekening is echter enorm inzichtgevend! En je hebt meteen je leven ingedeeld in zes hoofdstukken/fases. Dat geeft structuur. De tekening vertelt ook wat de hoogte- en dieptepunten waren in je leven. En waarom jouw pad zo is gelopen tot nu toe.

Vergeten herinneringen
Door hieraan reflecterende schrijfoefeningen toe te voegen, kom je in no time tot de kern. Ieder hoofdstuk krijgt een titel en in één alinea verwoord je wat er gebeurde in die levensfase. Meestal is een verandering of een transformatie (dat kan een verhuizing zijn, scheiding van je ouders, ziekte, ontslag…) de brug naar het volgende hoofdstuk. We schrijven over jeugdherinneringen, het huis waar je bent opgegroeid, je vader, je moeder, school… Ongelooflijk wat er dan allemaal terugkomt en wat we hebben weggestopt. Deze vergeten herinneringen vertellen je zoveel over waarom je bent wie je bent en hoe je in het leven staat.

Toekomstrichting
Ik weet als geen ander hoe helend reflectief schrijven is en al helemaal hoe alle puzzelstukjes op hun plek vallen door je levensverhaal op deze manier op papier te zetten. Dan pas begrijp je waarom je bepaalde stappen hebt genomen, waarom die relatie is gestrand, waarom je die mensen hebt ontmoet, waarom je je pad tot nu toe zo hebt bewandeld. Je leest en ziet in de tekening wat écht belangrijk is voor jou. Je kunt zelfs al een beetje de toekomst voorspellen door het lijnenspel en de richting te volgen op je tekening.

Wat kun je vervolgens met jouw levensverhaal?
Wat je er vervolgens mee doet, wisselt per persoon. De een wil een boek schrijven, de ander houdt het voor zichzelf, omdat ze vooral blij is met de inzichten en het helende effect. Een klant van mij heeft er een klein boekje van gemaakt met mooie foto’s uit haar leven en gaf dit cadeau aan haar kinderen. Waanzinnig mooi natuurlijk! Ik heb ook klanten gehad met wie ik vervolgens heel vlot hun ‘Over mij pagina’ voor hun website heb geschreven, dat was zo gepiept. Je kunt ermee doen wat jij wilt. Dat het fijn is, inzichtgevend en helend, dat garandeer ik je.

Hij werd geraakt
Toen ik afgelopen zomer het boek las ‘Pulangan, de reis’ werd ik weer geraakt door een levensverhaal. Het speelt zich af in Indonesië. De schrijfster had zo veel vragen over haar Indische voorouders, over haar roots, over het Indo-zijn, dat ze met haar vader zijn geboortegrond opzocht. Toen ik het boek dichtsloeg en een traan wegpinkte, adviseerde ik mijn vriend (Indo) om het ook te lezen. Hij werd nog meer geraakt dan ik. Ondanks dat zijn vader al is overleden en hij veel vragen niet meer kan stellen, kreeg hij door haar boek veel antwoorden en inzichten.
En daarom is ook jouw levensverhaal van belang. Voor je eigen inzichten, voor je nageslacht, voor anderen…

Schrijfconsult
Wil jij ook aan de slag met autobiografisch schrijven? Plan dan een schrijfconsult met me in, dan gaan we samen aan de slag.


4 thoughts on “Het levensverhaal dat je nog niet hebt geschreven, maar wel hebt geleefd”
  1. Mooi Marije, wat schrijf je dit weer helder. Levensverhalen hoor ik heel veel, boeiend, aangrijpend en zoveel verklarend. Mijn eigen levensverhaal krijgt steeds meer vorm. In dit geval de vorm van mijn boek, het is een heel proces. Blij ben ik met jou als schrijfcoach.

    1. Dank je Anna, stilstaan bij je levensverhaal is zo ontzettend inzichtgevend, helend en ja, soms heftig. Om stukken te helen en je weer dingen te herinneren is vervolgens zeer waardevol voor de volgende generaties.

  2. Wat prachtig, Marije! Ik ben het helemaal met je eens dat het schrijven van je levensverhaal behalve helend voor jezelf ook helend voor je kinderen is. Mooi dat jij er een online training over geeft!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: