Waar moet een blog aan voldoen?

Als je een blog schrijft, wil je dat je publiek het met interesse leest. Een vlotte tekst schrijven kan nog best lastig zijn, tenzij je goed focust op het onderwerp waarover je wilt schrijven en volgens een vaste structuur te werk gaat. Dan merk je dat bloggen weinig tijd kost, voldoening geeft en je steeds gemakkelijker afgaat.

Deze opbouw kan jou helpen met het schrijven van een vlotte tekst.

1. Titel/koptekst
Natuurlijk begint je artikel met een titel, maar bedenk deze pas op het laatst! Pas als jouw artikel af is en je leest het terug, heb je de rode draad of de kern te pakken die je kunt verwerken in je koptekst. Het is de bedoeling dat de koptekst in één zin de boodschap samenvat die je met het bericht wilt overbrengen. Je kunt eventueel een onderkop gebruiken om je kop te verduidelijken, maar vermijd lange zinnen. Probeer een aantrekkelijke titel te bedenken om je lezers nieuwsgierig te maken naar de inhoud van de tekst. 

2. Inleiding
In de inleiding, ook wel intro of lead genoemd, staat kort en bondig de belangrijkste informatie. Na het lezen van de inleiding dient de strekking van je blog duidelijk te zijn, de rest van de tekst geeft meer achtergrondinformatie. Of je trekt je lezers direct mee in het verhaal. Bijv: “Bam! Daar lag ik dan. Met m’n neus in de modder….”

3. Middenstuk
Na de inleiding volgt een verdere uitwerking: het middenstuk. Hier gaat je verhaal verder, je geeft meer toelichting en achtergrondinformatie en je plaatst de informatie in de juiste context. Door deelvragen te stellen wordt het makkelijker om het middenstuk te schrijven. Je kunt dan in elke alinea een deelvraag beantwoorden. Je kunt ook tussenkopjes gebruiken, de opbouw van de tekst wordt dan duidelijker.

4. Slot
Het slot is het laatste gedeelte van de tekst. In het slot laat je in ieder geval de hoofdgedachte terugkomen. Het is niet de bedoeling dat je in het slot iets nieuws vertelt. In het slot rond je het blog af met een krachtige zin. Zo maak jij je blog ‘rond’ en is de lezer voldaan.

5. Noot voor de lezer / call to action 
Soms is het functioneel om je blog af te sluiten met een noot voor de lezer. Dit geef je bijvoorbeeld weer met het tussenkopje ‘Meer informatie’ of ‘Vragen?’. Hierin geef je aan waar de lezer meer informatie kan krijgen. Geef namen, e-mailadressen en telefoonnummers op van contactpersonen, of verwijs naar een website voor meer informatie. Gaat jouw blog over je bedrijf of dienstverlening? Dan is het slim om een call to action te plaatsen, zodat de lezers zich aanmelden op je website voor een bepaalde dienst, iets downloaden (kennis die je deelt) of een product bij je kopen.

Je zult merken dat het bloggen steeds gemakkelijker gaat als je deze opbouw consequent hanteert. Vergeet niet om je koptekst pas te bedenken als je blog al af is. En laat je tekst altijd checken door iemand anders, om de begrijpelijkheid te toetsen en de foutjes eruit te halen.

Heel veel schrijfplezier!

Bloggen kun je leren
Wil je meer leren over bloggen, hoe je dat kunt aanpakken? Doe dan mee aan de training Story & Blog voor ondernemers. Ik leer je om verhalen te vertellen, op papier, vanuit jouw expertise, je bedrijf en authenticiteit. Praktische schrijftips helpen jou om je eerste blogs ook echt te schrijven. 

0 thoughts on “Waar moet een blog aan voldoen?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: