4 Mogelijkheden voor pakkende titels

Wat maakt nu dat jouw blog, artikel of zelfs je beleidsstuk veel wordt gelezen? Dat komt door de titel die je kiest. De titel bepaalt of iemand door wil klikken (of bladeren) en doorleest. Mensen snacken namelijk; ze scannen plaatjes, titels en tussenkopjes. Daarom zijn de titel en de foto’s bij je schrijfsel het allerbelangrijkste. Omdat lezers scannen, is de kans groot dat ze snel afhaken als het een lange lap tekst is. Om die reden zijn tussenkopjes ook van belang. Zo houd je de lezer geboeid en het vergroot de kans dat jouw hele schrijfsel wordt gelezen.

Hoe bedenk je een pakkende titel?
Ik adviseer altijd om de titel pas op het laatst te bedenken, want dan weet je pas wat je hebt te vertellen. Bovendien schrijf je veel vrijer en inspirerender als je start met schrijven zonder titel; dat geeft je de ruimte om in een schrijfflow te komen en je niet te veel te laten begrenzen. Pas als je je schrijfsel terugleest, bij voorkeur hardop voorlezen, dan hoor en zie je vanzelf wat de strekking is van jouw betoog. Het kan helpen om bepaalde woorden of zinnen te markeren of te omcirkelen. Hierdoor krijg je vanzelf inspiratie voor een pakkende titel.

4 Mogelijkheden voor titels
Het is belangrijk dat een titel prikkelt, de nieuwsgierigheid opwekt en direct uitnodigt om door te klikken of te bladeren. Bijvoorbeeld:

 1. Een vraag zodat de lezer op zoek gaat naar het antwoord: 
  Hoe zorg je voor meer ontspanning in je leven?
 2. ‘Het probleem’ van de lezer waar hij/zij een oplossing voor wil: 
  Met 1 druk op de knop is je hele huis schoon.
 3. Een gevoel of associatie waar de lezer blij van wordt: 
  Een makkelijk en gezond recept waar het hele gezin van smult.
 4. De lezer verleiden
  3 Tips om nooit meer moe te zijn.

Wat vind je in een goede titel?
Een goede titel bestaat dus uit elementen die ervoor zorgen dat jouw lezers nieuwsgierig worden en jouw verhaal meteen willen lezen. Drama, emoties en sensatie doen het goed in een titel; daar willen mensen meer over weten. Ook zijn mensen altijd op zoek naar gratis tips en instructies waarmee ze hun ‘probleem’ kunnen oplossen. En natuurlijk is een goede titel duidelijk en kort. Duidelijk, omdat mensen anders niet kunnen bedenken of het een verhaal is dat ze interesseert en kort, omdat dat onder andere handig is op social media. Voor welke titel je ook kiest, zorg ervoor dat de titel altijd de lading van je verhaal dekt. Niks ergers dan lezers die teleurgesteld afhaken. Dan zijn al je inspanningen om ze te interesseren voor niets geweest. Daarom geldt een pakkende titel zeker ook voor beleidsstukken en visiedocumenten. Wil jij voorkomen dat jouw document op de ongelezen stapel belandt, inspireer jouw lezers dan met een originele en pakkende titel!

Bloggen kun je leren
Wil je meer leren over bloggen, hoe je dat kunt aanpakken? Volg dan de online training Story & Blog voor ondernemers. Ik leer je om verhalen te vertellen, op papier, vanuit jouw expertise, je bedrijf en authenticiteit. Praktische schrijftips helpen jou om je eerste blogs ook echt te schrijven. 

0 thoughts on “4 Mogelijkheden voor pakkende titels”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: