Perfectionist? En toch wil je bloggen?

Perfectionisme en regelmatig blogs publiceren gaan vaak niet hand in hand. Want als je na lang ploeteren een blog gereed hebt en je interne criticus al minimaal 20 keer hebt weggeduwd, ga je je blog natuurlijk nog niet publiceren. Nee, want het kan niet zo zijn dat hij nu al goed genoeg is (na een dag of een uur). Dat is onmogelijk. Je slaat ‘m op en besluit om er morgen grondig naar te kijken. 

Herkenbaar? 
Dan kijk je er morgen naar en dan keur je je blog of helemaal af, of je begint opnieuw, of je bent zo aan het redigeren, hakken en zagen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er is niets meer over van jouw oorspronkelijke eerste versie van je blog.

Adem in, adem uit. Want dit schiet niet op. Heb je die eerste versie al aan iemand laten lezen? Nee, natuurlijk niet! Hij was nog lang niet af! Wat zal die ander wel niet denken? 

Ik hoor het meteen
Zo wordt bloggen een last in plaats van een lust. En het is niet best voor je zelfvertrouwen. Aan mijn schrijftafel tijdens de blogtrainingen die ik geef, zie ik altijd iets moois gebeuren. Minimaal de helft van de deelnemers is perfectionist. Dat durf ik wel te zeggen, ondanks dat ik geen diagnose kan stellen. Maar ik herken zo veel van mijn vroegere ik, mijn zoon en mijn partner. Dus ik hoor het meteen. Bij ieder blog dat namelijk tijdens de blogtraining wordt geschreven, krijgen de deelnemers geen tijd om terug te lezen, laat staan aanpassingen te doen. Daarom schrijven we ook met pen en papier. 

Het is goed (genoeg)! 
Na 10 minuten schrijven vraag ik direct of je je schrijfsel wilt voorlezen. Oeps, slik, dat is heftig. Dat begrijp ik. De perfectionist begint dan altijd met excuses: ‘Het is nog niet af, er klopt niks van, ik had geen inspiratie, dit blog slaat nergens op…’ En als ze voorleest hangen wij aan haar lippen. Soms wordt er zelfs geapplaudisseerd. Totaal verbaasd, een beetje achterdochtig soms, is de perfectionist dan. Maar we zijn oprecht enthousiast en lezen haar graag. Het is goed (genoeg)! 

Schrijfzelfvertrouwen stijgt
In de loop van de dag zie ik hun schrijfzelfvertrouwen stijgen, dat is zo gaaf. En na de training loop ik altijd nog een tijdje met ze mee. Ook om te voorkomen dat ze weer in hun oude valkuil vallen, maar die herkennen ze nu zelf ook. Gelukkig. Want hoe zonde is het dat al die goede blogs, in eerste instantie recht vanuit het hart geschreven, het eerste dat in je opkwam, niet leesbaar zijn voor een groter publiek? Dat is toch vreselijk? 

6 Schrijftips voor perfectionisten
Daarom nog even 6 tips om jouw perfectionisme met betrekking tot bloggen in de kiem te smoren:

1. Kies een onderwerp van je lijst en zoom daarop in. 
2. Visualiseer, zet een lekker muziekje op, thee of koffie erbij; maak het aangenaam voor jezelf.
3. Zet alle stoorzenders uit (telefoon, kinderen, email, plingeltjes en plangeltjes…) en schrijf minimaal 20 minuten achter elkaar door. Het eerste dat in je opkomt over je gekozen onderwerp. 
4. Lees daarna je tekst hardop voor, dan hoor je welke zinnen nog niet lekker lopen, je vist je eigen stopwoordjes eruit en je ontdekt dat een goede titel vaak al in je eigen tekst zit.
5. Hierna ga je redigeren: foutjes eruit, tussenkopjes plaatsen, titel erboven en onderaan een call to action.
6. Zoek meteen een passende foto voor bij je blog en publiceer ‘m nog dezelfde dag. Indien een andere timing van publicatie passender is, zet je blog dan klaar, plan het alvast.

Kortom, ga in één adem door. Rond het hele proces van schrijven tot en met publicatie af, dan krijgt jouw perfectionisme niet de ruimte, ontstaat er geen twijfel en negeer je je interne criticus volkomen. 

Het perfecte blog bestaat niet 
Perfectionisme kan de blogfrequentie echt beperken. Je hebt er feitelijk niks aan, het belemmert alleen maar. Bovendien is het geen staatsexamen waarop je wordt beoordeeld, dus doe er alsjeblieft niet te ingewikkeld over. 

Eindredactie
Stemt het jou gerust om je blog voor publicatie nog door iemand te laten checken? Dat kan altijd. Voor slechts 197 euro kun je bij mij een strippenkaart eindredactie aanschaffen, goed voor de redactie van 10 schrijfsels (blogs, nieuwsbrieven, trainingsteksten, enz). Ik geef je dan ook tips en denk altijd met je mee voor pakkende titels en tussenkopjes.

0 thoughts on “Perfectionist? En toch wil je bloggen?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: