Pantoum schrijven, een verhaal over jezelf

Na een pittige ochtend met workshops NLP en Innerlijke familie, schuiven er nu 9 vrouwen aan voor de schrijfworkshop. We zijn in de Ardennen bij VakantieAnders op het zomerfestival. We zitten heerlijk buiten aan een lekkere grote tafel in de zon. 

We gaan een pantoum schrijven. Dat is een Tibetaans gedicht dat bestaat uit 20 regels waarvan er steeds een aantal wordt herhaald. In korte tijd schrijf je zelf een gedicht over iets wat er in je omgaat. Al schrijvende pel je een ui af en er ontstaat een puur verhaal over jezelf. Het is bijna meditatief om te doen.

Verdwijn in je eigen gedachte
Het is voor bijna alle vrouwen nieuw. Na mijn introductie kiest ieder haar eigen onderwerp, iets waar ze over wil schrijven. Elk onderwerp is goed, zolang het iets van jezelf is. Dat is meteen de titel van het pantoum. Bam die staat! 

Elke regel is het antwoord op een vraag of een herhaling van een eerder geschreven regel. Ik lees de vragen een voor een voor. Er wordt meteen ijverig geschreven. Soms lange zinnen, soms kort en het gaat er vooral om dat je niet te lang nadenkt over wat je wilt schrijven, maar het eerste wat in je opkomt noteert.

Iedere vrouw verdwijnt in haar eigen gedachte, in haar eigen wereld met overpeinzingen. Er verschijnt een glimlach, soms een traan en er zijn zuchten hoorbaar. Het blijft stil, de vragen gaan verder en de pantoums groeien. Met de laatste regel wordt het gedicht rond gemaakt en de pennen worden neergelegd. Elke vrouw leest in stilte haar eigen pantoum. Ieder kijkt op en rond, oogcontact en een paar woorden brengt iedereen weer terug hier aan tafel, wat een mooi moment.

Hardop voorlezen is een uitdaging
Irma leest als eerste haar pantoum voor. Ze doet mee aan de workshopreeks Innerlijke familie in deze week. Het gaat over haarzelf, of ze weer centraal mag staan in haar eigen leven nu haar dochter zelfstandig is gaan wonen. Haar pantoum staat onderaan dit blog. 
Lydia volgt met een pantoum over de nieuwe missie in haar leven. Nikita schrijft over haar ondernemerschap. Fien over haar onhandigheid en Nicole over haar zichtbaarheid. Elk pantoum wordt door de schrijfster zelf voorgelezen. Er is verwondering en bewondering. Het blijkt soms lastig te zijn om het hardop voor te lezen. Confronterend en soms met tranen. 

Er is ruimte voor elk pantoum. Ook om daarna iets meer te vertellen over waarom dit onderwerp is  gekozen en wat het doet. Omdat we met de hele groep, en meer andere mensen, al 5 dagen samen zijn hebben we elkaar al goed leren kennen. De onderwerpen die zijn gekozen zijn herkenbaar, dat maakt het nog leuker om de zielenroerselen van elkaar te horen.

Wegwijzers
Judith sluit de rij. Ze is geraakt door haar eigen pantoum en de sfeer van het moment. De tranen biggelen over haar wangen. Ze kiest ervoor om het pantoum niet voor te lezen. Dat is goed, daar is ze vrij in. Elk pantoum geeft een mooi inzicht dat weer als wegwijzer meegaat in het leven. 

Pantoum van Irma

Mijn innerlijke vrouw

Ik wil graag mijn innerlijke vrouw meer ruimte geven en versterken. 
Ik ben nu op een heerlijke plek waar mij die mogelijkheid geboden wordt. 
Ik zie allemaal mooie vrouwen om mij heen. 
Verbinding maken en rust ervaren. 
Ik ben nu op een heerlijke plek waar mij die mogelijkheid geboden wordt. Wat een ongelooflijke rijkdom ervaar ik hierdoor. 
Verbinding maken en rust ervaren. 
Dit is waar mijn behoefte nu ligt. 
Wat een ongelooflijke rijkdom ervaar ik hierdoor. 
Een gevoel van geluk! 
Dit is waar mijn behoefte nu ligt. 
Fijn. 
Een gevoel van geluk! 
Zalig. 
Fijn. 
Blij met mijn keuze voor VakantieAnders. 
Zalig. 
Ik zie allemaal mooie vrouwen om mij heen. 
Blij met mijn keuze voor VakantieAnders. 
Ik wil graag mijn innerlijke vrouw meer ruimte geven en versterken. 1 thought on “Pantoum schrijven, een verhaal over jezelf”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: