Welke schrijfstijl past bij jou?

Regels, regels, regels. We leerden ze op school. De spelling-, taal en schrijfregels zijn erin geramd. Daar hebben we nu profijt van; ik heb er zelfs mijn beroep van gemaakt. Het nadeel van al die strenge regels is alleen dat we last krijgen van onze interne criticus waardoor onze creatieve schrijfkwaliteiten vaak worden belemmerd. Daarom zeg ik altijd: ‘Alles wat je schrijft is goed.’ Wat jij ongecensureerd van je afschrijft, komt uit jou, houdt jou bezig, is iets waarover jij je verwondert of betreft de kennis die jij wilt delen. Daar is altijd, maar dan ook echt altijd, een lezerspubliek voor. Want wat jou bezighoudt, herkennen anderen ook.

Er zijn zo veel mensen – je hebt er geen weet van hoeveel dat er wel niet zijn – die een beroep willen doen op jouw expertise. Ze willen van jou iets leren, dus deel je kennis en tips en ontdek welke schrijfstijl bij jou past. Experimenteer hiermee.

Welke stijl past bij jou?
Weet je al wat jouw authentieke schrijfstijl is?

  • De beste vriend(in): lekker losjes en vertrouwelijk;
  • De professor: je geeft veel informatie, je leert de lezer echt iets;
  • De profeet: je inspireert je lezer graag, deelt een visie en loopt misschien wat voor de troepen uit;
  • De journalist: je onderzoekt en verzamelt gegevens en dat deel je in je blog;
  • De avonturier: je neemt de lezer mee op ontdekkingstocht.

Je kunt deze stijlen natuurlijk per blog afwisselen. Hier op Blogzinnig.nl ben ik vooral de professor, in mijn nieuwsbrieven de profeet en op Spanjeliefhebbers.nl de avonturier. Het hangt natuurlijk ook af van je lezersdoelgroep, het is belangrijk dat je daarop aansluit. En bedenk wat het doel is van je blog: informeren, inspireren, overtuigen, enthousiasmeren, motiveren, interesseren of tot actie aanzetten.

Jouw eigen schrijfstijl
De een gebruikt veel metaforen, de ander schrijft lekker kort en bondig, de volgende schrijft graag in sprookjesstijl (‘Er was eens…’) of vertelt echt een verhaal. En sommigen schrijven allitererend (poëtisch). Een loopbaancoach vertelde tijdens mijn blogtraining dat bij ieder blog dat ze schreef, een gedicht in haar hoofd ontpopte. Ze negeerde dat meestal, omdat ze dacht dat dit in een blog niet kon; weer die ingebakken regels van vroeger. Toen ze tijdens deze training haar gedichten durfde te delen en ze voorlas, luisterden we allemaal met open mond en ontving ze een spontaan applaus van de mede-cursisten. Stomverbaasd en geëmotioneerd vroeg ze mij: ‘Kan ik dan gewoon ieder blog beginnen met een gedicht?’ Ja, natuurlijk kan dat! Hoe gaaf is het als je zo’n unieke en originele schrijfstijl hebt? Ik weet zeker dat ze haar lezers hiermee raakt. En haar schrijfstijl wordt herkend uit duizenden.

Een andere klant, een wandelcoach, vertelde dat ze haar verwondering over de natuur perfect kon verwoorden in een haiku en een elfje (kleine gedichtjes). Sindsdien publiceert zij bijna wekelijks haar ervaringen in een mooi klein gedichtje. En ze krijgt toch veel likes. Het werkt enorm inspirerend.

Heb jij veel humor? Gebruik dat dan in je teksten, want ook lachen is een emotie. Heerlijk toch als je van nature cynisme, scherpte, dubbelzinnigheden en kwinkslagen in je teksten kunt verwerken? Of als je verschrikkelijk goed bent in moppen tappen, geweldig om dat in je verhalen (blogs) te verwerken. Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd.

Het leuke is, we kunnen dit allemaal. Vergeet de regels – behalve de grammatica- en spellingsregels natuurlijk – en ontdek welke schrijfstijl bij jou past, wat jou makkelijk afgaat. Want daarmee onderscheid jij jezelf en bereik jij je ideale lezersdoelgroep, recht in het hart.

BLOG Zinnig & Zuiver
Ik heb een superleuke herfstactie! Als je mijn boek BLOG Zinnig & Zuiver nu bestelt via mijn website, ontvang je het Professionalista magazine er gratis bij. 91 pagina’s ondernemersverhalen, inclusief een interview met mij.

0 thoughts on “Welke schrijfstijl past bij jou?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: