De 5 voordelen van leren grenzen stellen

Grenzen stellen is meer dan alleen ‘nee’ leren zeggen. Het leren om nee te zeggen is voor velen al een uitdaging op zich. En als dat voor jou niet zo is, dan behoor je tot een selecte groep. De meesten van ons, ook degenen met een rugzak diploma’s, zijn meestal minder goed uitgerust in sociale vaardigheden dan je denkt.

Denk aan de arts die moeite heeft om te luisteren naar patiënten. De leraar die over zich heen laat lopen of de directeur die thuis moeite heeft met zijn partner om een eigen vrije dag in te plannen naar wens. Sociale vaardigheden komen te weinig voor in het huidige onderwijs. Laat staan de concrete communicatievaardigheden. 

Grenzen stellen is een vaardigheid die je veel voordelen kan opleveren. Voor velen maakt het een harde en stevige indruk, terwijl grenzen kennen en aangeven juist zacht en liefdevol kan zijn, mits je je grenzen op een effectieve respectvolle manier overbrengt aan anderen. 

Grenzen stellen is een begrip dat te pas en te onpas wordt genoemd, en het is veel breder dan aangeven wat je niet wilt. Leren begrenzen heeft meerdere voordelen als je het op de juiste manier inzet. Zomaar iets bij de ander over de schutting gooien is echt iets anders. 

De 5 voordelen

1. Leren ontdekken wie je werkelijk bent
We hebben ons zelfbeeld ontwikkeld vanaf onze jeugd op basis van reacties van anderen. En soms is dat zelfbeeld zo hardnekkig dat je bent vergeten wie je werkelijk bent. Ben je wel zo onhandig als je kleuterjuf zei? Klopt je plakker ‘carrièregerichtheid’ wel, omdat je altijd bezig was met ontwikkeling? Of ben je minder verlegen als altijd gelabeld omdat je niet van drukke feestjes houdt, maar meer van diepzinnigheid in contact? Door aanpassingen vanuit een zelfbeeld heb je misschien wel een leven gevormd dat niet echt het jouwe is. 

Als je al jong hebt geleerd te voldoen aan wensen en labels van anderen kun je je eigenheid hebben verloren onderweg. Leren om je eigenheid te vinden, jouw grenzen te ontdekken kan een mooie ontdekkingstocht zijn om oude labels en overtuigingen over jezelf aan de kant te zetten. Welkom jij 2.0.

2. Ontdek je werkelijke grenzen
Wie ben jij en wat is voor jou belangrijk? Wat zijn je waarden? Welke verlangens en behoeften heb je? Je zelfkennis groeit iedere dag. Je merkt in contact met anderen welke relaties echt bij je passen en welke niet. Welke verschillen zijn acceptabel en welk gedrag echt niet? Hoe voel je dat? Een mooi diepgaand proces wat je dichterbij jezelf brengt en bij anderen! Want als je geen idee hebt van je eigen grenzen, hoe zou een ander deze kunnen herkennen?

3. Het onderscheid tussen jezelf en de ander
Als jij niet weet waar jij eindigt, kun je ook niet voelen wat van de ander is. Een grote last voor sensitieve intuïtieve vrouwen die gemakkelijk overvloeien in de ander en grenzeloos zijn. Sfeer en gevoelens oppikken is een fantastisch talent, mits je je eigen grenzen kent. Want voor je het weet ben je de problemen voor een ander aan het oplossen, voel jij je aangesproken en verantwoordelijk voor iedereen. En dat is toch juist iets waar je vanaf wilde? 

4. Meer vrijheid 
Door jezelf te begrenzen ervaar je meer vrijheid. Je leeft dichter bij jezelf en gunt jezelf die vrijheid. Tenslotte is dit jouw leven. En jij hebt de verantwoordelijkheid en regie om daar iets van te maken. Je moet minder en je mag meer. Echt, wat is het fijn als gaat beseffen dat je alle ruimte hebt te leven en te kiezen voor jezelf. En dat je kunt laten, echt loslaten wat van anderen is. Want dat is helemaal van henzelf. En betekent dat je dan helemaal alleen aan jezelf denkt? Nee, natuurlijk blijf je empatisch, je gaat het alleen niet meer als jouw probleem zien. En dat geeft heel veel vrijheid.

5. Je bent beter zichtbaar
Mensen om je heen gaan je duidelijker zien, als mens, als professional of als ondernemer. Je bent zichtbaar in jouw uniekheid. En omdat je zichtbaar bent en veel duidelijker, zul je ook mensen aantrekken die bij je passen. Relaties verdiepen en versterken of je neemt afscheid van mensen die niet meer bij je passen. En als je grenzen toch, ondanks je zichtbaarheid in jouw unieke leven van jouw waarden, worden overschreden, dan kun je daar helder en zuiver over communiceren. Niet vaag de grens verwijden, maar juist verhelderen en samen oplossingen zoekend. Dichter bij elkaar kun je niet komen. 

0 thoughts on “De 5 voordelen van leren grenzen stellen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: