Boekstart… Wat is dat?

Taal is een belangrijk onderdeel in onze communicatie. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Om de taalontwikkeling van een kind te stimuleren, is er het programma Boekstart voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Maar wat is dat dan eigenlijk en hoe gaat dat in zijn werk?

Het Boekstartkoffertje
Als een baby 3 maanden oud is, krijgen de ouders van de gemeente waarin ze wonen een waardebon. Daarmee kunnen ze naar de plaatselijke bibliotheek gaan om hun kindje gratis lid te maken. Ze krijgen dan het oranje Boekstartkoffertje, met daarin 2 boekjes voor de baby en nog wat informatie. Ook krijgen ze een spaarkaart en telkens als ze een boekje lenen, krijgen ze een stickertje. Bij 10 stickertjes krijgt de baby een cadeautje. En dan begint het sparen weer opnieuw met een nieuwe spaarkaart.

Waar kan je goede boekjes vinden?
Maar hoe weet je nu welke boekjes geschikt zijn en waar vind je die in de bibliotheek? In de informatiefoldertjes die in het koffertje zitten, staan enkele websites waar je ideeën kunt opdoen. Zoals bijvoorbeeld: De Boekenzoeker of Leespluim. En natuurlijk kun je informatie krijgen in de bibliotheek zelf.

In de bibliotheek in het Stadshart van Amstelveen is bijvoorbeeld een prachtige kinderhoek gerealiseerd met een speciale Boekstartkast, een box, lekkere banken en een grote tafel waar de ouders met hun kind kunnen zitten. Maar er is ook een Boekstart app. Nog handiger en de app geeft alle informatie die je zoekt.

Onderzoek toont het belang van voorlezen aan
Uit onderzoek van de Radboud universiteit in Nijmegen en de VU in Amsterdam is gebleken dat kinderen die al vanaf de leeftijd van 3 maanden worden voorgelezen, een betere taalontwikkeling hebben. Daarom is het doel van Boekstart: ouders aanmoedigen om kinderen zo vroeg mogelijk boekjes en de bibliotheek te laten ontdekken. Kinderen die veel worden voorgelezen, hebben een grotere woordenschat. En dat is van cruciaal belang voor het leren lezen en het begrijpen van teksten.

Wat doet Boekstart nog meer?
Boekstart doet meer. Er zijn gezinnen waar weinig gecommuniceerd wordt. Het taalgebruik van deze ouders is bepalend voor de taalontwikkeling. Boekstart kan dan een handig hulpmiddel zijn. Samen gezellig met een boekje op de bank. Je kunt zelfs met je kind praten bij boekjes waarin geen tekst staat, alleen plaatjes. Ook zijn er meertalige gezinnen. Dan kan je kind het beste worden voorgelezen in de taal die de ouders vloeiend spreken. Het is niet fijn als je met een prentenboek voor je zit en moet zoeken naar woorden. In veel bibliotheken in zijn voorleesuurtjes in verschillende talen. Informeer eens of dat ook bij jou in de bibliotheek gebeurt.

Ideeën opdoen van anderen
Er is ook een landelijke Boekstartdag; een dag vol activiteiten op het gebied van voorlezen en zelf lezen. De volgende is gepland op 3 juni 2023. Op die dag kun je in de bibliotheek terecht voor informatie, maar ook voor allerlei leuke activiteiten. Samen met andere ouders kun je praten over hoe jij bijvoorbeeld voorleest aan je kindje. Door met elkaar te praten, krijg je misschien weer nieuwe ideeën om het voorlezen eens op een andere manier te doen dan jij gewend bent.

Als oud basisschoolleerkracht kan ik dit alleen maar toejuichen: lezen is de basis voor de verdere ontwikkeling van de kinderen. Hoe beter ze lezen, hoe meer plezier ze er ook in krijgen. Lees hieronder ook eens de blogs over leesbevordering en taalontwikkeling van mijn schrijfcoach, kinderboekenschrijfster en hoofdredacteur van Blogzinnig, Marije van den Bovenkamp:

10 Feiten over het belang van voorlezen
De betrokkenheid van opa en oma bij de leesopvoeding van hun kleinkinderen
Kwispellezen: interessant voor jouw kind of leerling?
Waar let je op bij het voorlezen? 10 Handige voorleestips
De positieve effecten van voorlezen aan je kind
Waarom het goed is om baby’s al al voor te lezen
Waarom willen jongeren niet meer lezen?
Mijn 10 favoriete kinderboeken

0 thoughts on “Boekstart… Wat is dat?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: