Mijn 10 favoriete kinderboeken

Veel ouders lezen hun kinderen voor, met name als ze tussen de 2 en 5 jaar zijn. Tussen de 9 en 12 jaar wordt nog maar 40% van de kinderen voorgelezen. Hoe jammer is dat? Voorlezen is namelijk fijn, nuttig, intiem en heel erg leerzaam. Ook als ze nog baby zijn of als ze zelf al goed kunnen lezen.

Ik las mijn kinderen al voor toen ze een paar weken oud waren. Van Nijntje-boekjes, mooi op rijm en met veel dierengeluiden, tot prachtige prentenboeken waar ik zelf een verhaaltje bij bedacht.

Belangrijk voor de taalontwikkeling
Voorlezen zorgt voor een rustmoment voor zowel jezelf als je kind. Bovendien is het belangrijk voor de taalontwikkeling; je kind leert nieuwe woorden en hoe een goede zin is opgebouwd. Door met je kind over het boek te praten en woorden toe te lichten die hij/zij nog niet kent, wordt je kind gestimuleerd om actief met taal bezig te zijn. Als je kind vanaf groep 3 zelf leert lezen, vergemakkelijk je dat leerproces door om de beurt een bladzijde (of alinea) te lezen. Heel gezellig om samen te doen en leren lezen wordt voor je kind op die manier leuk en inspirerend, het voelt niet als huiswerk…

Varieer met stemmetjes
Voorlezen stimuleert de fantasie van je kind en het leert daarnaast veel van de wereld om zich heen. Hanteer voor ieder personage in het boek een ander stemmetje. Je kind lacht zich rot, komt helemaal in het verhaal doordat het bijvoorbeeld spannend is en gaat het, zodra hij/zij zelf goed kan lezen, zelf ook doen. Tot slot is voorlezen geschikt om een dialoog te starten met je kind, bijvoorbeeld over onderwerpen waar je kind niet zo makkelijk over praat of wat hem/haar erg bezighoudt (angst, dood, scheiding, enz). 

Begrijpend lezen
Mijn jongens (inmiddels 14 en 19 jaar), die niet uitblinken in spelling, halen op school toch al jarenlang hoge cijfers voor begrijpend lezen, taalbegrip en woordenschat. Ik denk echt dat het vele voorlezen daar aan heeft bijgedragen.

Top 10 kinderboeken
We hebben al zo veel kinderboeken verslonden, dat ik graag een top 10 van onze favorieten met je deel. Dit had ook een top 50 kunnen zijn, maar dan wordt het artikel wat lang. Dikkie Dik, Floddertje, Pluk van de Petteflet, Liselotje en Rupsje Nooitgenoeg staan hier bijvoorbeeld niet bij.

1. Jij bent de liefste – Hans & Monique Hagen
Een prachtig prentenboek met gedichten en versjes over de gevoelens en belevenissen van een kleuter. De illustraties zijn zo mooi, dat je ze het liefst wilt ophangen in de kinderkamer. Een boekje vol dromen, liefde en plezier. Geschikt om voor te lezen aan 0 tot 5-jarigen.
2. Raad eens hoeveel ik van je hou – Sam Mc Bratney en Anita Jeram
Hazeltje en Grote Haas vertellen elkaar hoeveel ze van elkaar houden, zo indrukwekkend mogelijk. Een warm, liefdevol boek met prachtige illustraties die je direct doen glimlachen. Geschikt om samen te lezen met 4- tot 6-jarigen.
3. De boze heks – Hanna Kraan
De boze heks is ook maar een mens. Ze doet wel boos en veel bewoners van het bos zijn bang voor haar. Maar de merel, de haas, de egel en de uil leren haar steeds een beetje beter kennen en beleven de spannendste avonturen met de mopperende heks. Hanna Kraan schreef een hele reeks Boze Heks-boeken en ze zijn allemaal even leuk, wijs en grappig. Haar boeken lenen zich goed voor verschillende stemmetjes; ondanks dat mijn kinderen en stiefkinderen nu pubers zijn, horen ze nog regelmatig mijn ‘boze-heks-stem’ door het huis schallen, daar moeten ze erg om lachen. Om voor te lezen aan 5- tot 8-jarigen.
4. Dolfje Weerwolfje – Paul van Loon
De alom bekende Dolfje Weerwolfje-boeken zijn stuk voor stuk spannend. Het jongetje Dolfje leidt een soort dubbelleven, omdat hij bij volle maan altijd verandert in een weerwolfje. Hij is zelf 7 jaar en weet in eerste instantie niet wat hem overkomt. Het is zijn grote geheim; bijna niemand weet dit. Dolfje beleeft zo veel, dat is haast niet te bevatten. De boeken zijn echt spannend. Als je er eenmaal een hebt gelezen, wil je ze allemaal lezen! Verslavende boeken van een top-schrijver. Geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 7/8 jaar.
5. Meester Jaap – Jacques Vriens
In de klas van meester Jaap gebeurt elke dag iets leuks. De korte verhalen zijn hilarisch en tijdloos. Evenals de illustraties; een soort kleurrijke karikaturen. Kinderen houden van lekker gek, dus wil je samen met je kind enorm lachen en de dag vrolijk afsluiten? Dan zijn de Meester Jaap boeken uitermate geschikt voor het slapengaan. Leuk om voor te lezen aan 6- tot 10-jarigen.
6. Lang geleden – Arend van Dam & Alex de Wolf
In 50 korte verhaaltjes wordt een beeld gegeven van de Nederlandse geschiedenis. De mooie aquareltekeningen passen goed bij de sprookjesachtige verhalen. Elk verhaal begint met ‘Lang geleden…’ en eindigt met: ‘En zo… is het echt gebeurd’. Dit verbindt de op zichzelf staande verhalen over jagers en verzamelaars, boeren en vissers, koningen en koninginnen. Maar ook over beroemde figuren zoals Rembrandt van Rijn, Jacoba van Beieren en Michiel de Ruyter. Een mooie kennismaking met de geschiedenis van Nederland en begrijpelijk voor kinderen vanaf 7 jaar.
7. Heksje Lilly – Knister
Lilly is een meisje van 9 jaar dat een toverboek vindt, het ligt opeens naast haar bed. In het boek staan spreuken en daarmee kan Lilly toveren. Alleen… toveren moet je leren en dat gaat nog wel eens mis. De Heksje Lilly boeken zijn vrolijk en vlot geschreven. Zowel geschikt voor meisjes als voor jongens. Vanaf 7 jaar goed zelf te lezen, maar net zo gezellig om samen te lezen en te lachen om de onhandige Lilly.
8. Mees Kees – Mirjam Oldenhave
Het plezier spat er vanaf in de Mees Kees boeken. Ieder kind wenst zo’n leuke meester als Kees. Toch komen er veel ‘gevoelige’ onderwerpen aan bod. Dat maakt de boeken van Mirjam Oldenhave zeer pedagogisch verantwoord. Pakkende onderwerpen waar je met je kind over door kunt praten. Deze humoristische boeken zijn geschikt om voor te lezen of samen te lezen vanaf 7 jaar.
9. Fantasia – Geronimo Stilton
De hele reeks Fantasia-boeken is fantasierijk en zintuiglijk geschreven. Vol geuren, raadsels en kleuren word je meegezogen in de avonturen van de hoofdpersoon. De woordkeuze is voortreffelijk en in de typografie zit veel dynamiek. Tussen de regels door barst het van de spiritualiteit. Daardoor worden ook volwassenen aan het denken gezet. De schrijf- en voorleesstijl is even wennen, omdat het anders is dan andere kinderboeken. Maar als je er eenmaal inzit, wil je ook van Fantasia de hele reeks uitlezen. Qua begrijpelijkheid raad ik aan om de Fantasia-boeken vanaf 9-10 jaar samen te lezen. Het is een pareltje in je boekenkast.
10. Wat jongens moeten weten of; Wat meisjes moeten weten – Sabine Thor-Wiedeman
Zowel de jongens- als de meisjesvariant leent zich ervoor om samen met je pre-puber (10-12-jaar) te lezen. Nog net voordat ze naar de middelbare school gaan en echt flink gaan puberen. Want in dit boek wordt ontzettend goed antwoord gegeven op vragen waar pubers mee worstelen. Over lichamelijke veranderingen, de eerste liefde, (homo)seksualiteit, anticonceptie, bescherming tegen overdraagbare aandoeningen, je veranderende relatie met je ouders en de invloed van drugs, alcohol en roken. Ook de relatie van seks en internet komt kort aan bod. De schrijfster spreekt exact de taal van pubers (erg knap) waardoor het boek toegankelijk is voor je kind en alle onderwerpen zonder blikken of blozen bespreekbaar zijn. Eindelijk een boek voor pubers zonder belerende wijsvinger of taboeonderwerpen.
0 thoughts on “Mijn 10 favoriete kinderboeken”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: