Ben jij al bekend met de meerdere Brein Integratie Techniek (mBIT)?

“Je hart is de keizer, je hoofd is de strateeg en je buik zijn de soldaten” roept hij vol enthousiasme met grootse armgebaren om zijn heldere metafoor nog iets meer te benadrukken. Ja, want besluiten neem je met je hart, je hart weet namelijk wat echt belangrijk voor je is. Je hoofd doet vervolgens haar best om de beste opties en de juiste strategie en acties te bedenken en je buik checkt en voert het uit. Daar zit je moed, je lef, je energie om grenzen te stellen of op te zoeken, je daadkracht.

Met een grote glimlach luister ik, aan alles voel ik dat dit zo ontzettend waar is en het regent kwartjes in mijn lijf. Dit is nog maar de eerste dag van de vierdaagse training voor mBIT coach die ik volg. Intens geniet ik ervan. Nieuwe inzichten, leren, groeien, ontdekken. Alhoewel, nieuwe inzichten? Voor mij nieuw en inspirerend.

Eeuwenoude wijsheden ondersteund door modern neurowetenschappelijk onderzoek
In de afgelopen 10 jaar hebben neurowetenschappers ontdekt dat we niet alleen complexe neurale netwerken hebben in ons hoofd, maar ook in ons hart en onze buik. Anders gezegd, het is eindelijk wetenschappelijk bewezen waar oude traditionele wijsheden en eeuwenoude esoterische en spirituele tradities van uitgaan. We hebben ten minste drie breinen, of anders gezegd drie intelligenties of drie hersenen.* 

De meerdere Brein Integratie Techniek
Grant Soosalu en Marvin Oka, de grondleggers van mBraining (het multi braining principe), hebben deze wetenschappelijke bevindingen en de oude wijsheden gekoppeld aan NLP, gedragsmodellering en linguïstiek. En zo is de mBIT techniek ontstaan: de meerdere Brein Integratie Techniek. Want als jij je drie breinen optimaal kunt laten communiceren en samenwerken met elkaar, de wijsheid ervan kunt integreren in je dagelijks leven, kun je ontzettend gave dingen doen en bereiken. 

Breinen herkennen in taal
Misschien bewust, maar zeker onbewust, ken jij de drie breinen al lang. In onze taal refereren we er namelijk heel vaak aan.

Hoofdbrein
Ons hoofdbrein is de thuisbasis van het denken, het betekenis geven, het plannen en creëren. Uitspraken die daaraan refereren zijn bijvoorbeeld: Ik heb er een hard hoofd in. Hij is niet op zijn achterhoofd gevallen. Je koppie gebruiken. Ergens een punthoofd van krijgen.

Hartbrein
Zo zijn er ook tal van uitspraken die verwijzen naar de functies van ons hartbrein. Mijn hart gaat sneller kloppen. Volg je hart. Met het hart op de tong. Iemand een hart onder de riem steken. 
Het hart is de thuisbasis van het voelen, de passie en compassie, het verbinden met jezelf en de ander en het waarderen van wat echt belangrijk is. Kortom, het hartbrein is het domein van de verbinding, kernwaarden en emoties.

Buikbrein
Tenslotte zijn er ook tal van uitspraken die refereren aan het buikbrein. Wat denk je bijvoorbeeld van iets dat als een steen op je maag ligt? Dat is onverteerbaar. Iets op je lever hebben. Ergens je buik vol van hebben. Deze uitspraken geven de belangrijkste buikbreintaken weer: het bewaken van de kernidentiteit door het stellen van grenzen en het afschermen, in beweging komen en lef en moed tonen.

Als je jouw land niet goed bestuurt
Stel je nou eens voor dat ik jou vergelijk met een prachtig land. Vol met schitterende bossen, diepe meren, indrukwekkende bergen, adembenemende stranden en overladen met een bijzonder diverse en kleurrijke flora en fauna. Een land waar je je leven lang wilt wonen en nooit uitgekeken raakt, zo bijzonder en waardevol is het. Je kunt je leven lang wonen in dat land, jouw land. Je kunt er veilig en vrij zijn, op avontuur gaan, liefhebben, leven en genieten. 

En stel je dan eens voor dat jouw land alleen wordt aangestuurd door de strategen. Dat zijn van die knappe koppen die telkens de beste oplossingen voor je bedenken, de optimale scenario’s overzien, overzicht houden en koers bepalen, maar er zit geen doel of verlangen in, geen richting. Sterker nog, dat is een land zonder keizer die zich verbonden heeft aan het land en emotioneel betrokken is bij het volk, een keizer vol passie en compassie, die voelt wat echt belangrijk en dierbaar is. Een land waar de soldaten in beweging komen om te doen wat de strategen hebben bepaald, ze vechten moedig en standvastig om het land en de natuur te beschermen en om te overleven. Of misschien hebben de soldaten het wel opgegeven en zijn ze in staking gegaan omdat de keizer niets van zich laat horen. Omdat het land stuurloos, richtingloos en betekenisloos is geworden als het hart niet meedoet.

Ervaar jij conflicten tussen je gedachten, gevoelens en acties?
Misschien herken je dit een beetje bij jezelf of bij mensen in je omgeving. Ik zie het nog steeds vaak in mijn trainingen en coaching. Wij hebben geleerd te vertrouwen op logica, op feiten, op goed nadenken en slim zijn, op kennis vergaren en het juist organiseren en structureren van gedachten en kennis. Of misschien merk je dat je conflicten ervaart tussen je gedachten, je gevoelens en je acties. Dat het je maar niet lukt om dromen en doelen te bereiken. Of dat je moeite hebt met het nemen van beslissingen of het afleren van slechte gewoontes. Of misschien herken je ook wel eens dat je soms voelt dat er iets ontbreekt, dat je niet helemaal trouw bent aan wie je diep van binnen daadwerkelijk bent. 

mBIT coachsessie voor meer flow in je leven
De kans is dan groot dat je drie breinen niet fijn samenwerken met elkaar. Wil jij hier meer over weten of eens een mBIT coachsessie ervaren om weer meer flow in je leven te krijgen? Neem gerust contact met me op. Sinds eind september ben ik gecertificeerd mBIT coach en razend enthousiast over deze technieken. 

* Er is overigens al wetenschappelijk bewijs dat er nog meer breinen in ons lichaam zijn, meer organen en lichaamsgebieden waar neuronen actief zijn. Dat is voorlopig nog even het terrein van deskundigen, de nog meer gevorderde master mBIT coaches en neurowetenschappers. Die andere breinen heb ik in dit blog even buiten beschouwing gelaten.

15 thoughts on “Ben jij al bekend met de meerdere Brein Integratie Techniek (mBIT)?”
 1. Wauw! Geweldig blog weer!
  Wat goed hoe je het uitlegd, het geliefde land besturen met meer dan alleen het hoofdbrein.
  Ik ben zelf ( zoals je weet) groot fan van het richting en invulling geven met kleur als tool om het hartsverlangen te volgen. Nu héél nieuwsgierig naar jouw training.

  Liefs van mij x

  1. Hey Monique, wat leuk dat je ook nieuwsgierig bent. Ik ben trouwens ook heel nieuwsgierig naar de kleuren die de essentie van jouw hart-, en ook van je hoofd- en je buikbrein laten zien. Zullen we dat experiment eens aangaan? Lijkt me heel mooi om te doen.

 2. Oh Ingrid je hebt me te pakken. Zwaar nieuwsgierig. Ik wil er meer van. Toe aan volgende stappen die me verder brengen. Ik wil het leren en voelen en inzetten. En ik vind het doodeng om het aan te gaan. Bang voor datgene wat er los kan (mag) komen.

  1. Hey Joke, wat goed van jou! Je voelt nu dus dat je dit voor jezelf wilt onderzoeken, hoe cool is dat. Ik begrijp je angst als geen ander en weet je, laten we eens onderzoeken of we die energie anders kunnen gebruiken. We gaan een afspraak plannen en weet je, het gaat stapje voor stapje, rustig aan en je bent helemaal aanwezig in alles wat we doen. De zachtheid en compassie van je hartenergie zal je leiden. Wat fijn dat je dit wilt onderzoeken. Dat gaan we doen.

 3. Wauw! Zo logisch en helder! Wat een prachtige methodiek en hoe heerlijk duidelijk heb je het omschreven.
  Terwijl ik je blog lees, voel ik van alles gebeuren rondom de kleuren die in mij oppoppen.
  Zo mooi het blauw van het hoofd, het groen van het hart en het oranje van de buik. Het rood danst er een beetje omheen. Je woorden matchen prachtig bij de kleuren en de informatie.
  Dank je wel voor de regen aan kwartjes (mooi!) en de regen in full colour. Je blog brengt veel moois.
  Heel nieuwsgierig naar meer van deze mooie methode Ingrid! ?

  1. Wat een fijne reactie Katrin en zo gaaf dat je het ook meteen koppelt aan de kleuren. Dan geeft het extra dimensie en betekenis. En dan ook nog een full colour kwartjesregen. Fijn. Ik ben ook geraakt door de eenvoud en de diepgang van het mBraining. Om het toe te passen ben ik daarnaast ook dankbaar dat ik al heel veel coaching en NLP skills heb ontwikkeld, want het is net alsof het nu allemaal samen komt om nog meer te mogen bereiken.
   Je gaat hierover meer horen van me Katrin! ???

 4. De drie eenheid. Wat mooi. Ze kunnen niet zonder elkaar. Hebben elkaar hard nodig voor een waardevolle samenwerking en impactvol resultaat. Ben heel nieuwsgierig hoe ik met deze methode mijn drie eenheid uitgelijnd kan krijgen. Nieuwsgierig!

  1. Wat fijn. Nieuwsgierig zijn is zo fijn. Ik vertel je er heel graag meer over en wie weet, kom je een keer bij me langs voor een mBIT sessie? Dan kunnen we onderzoeken hoe dat voor jou werkt… lijkt me heel fijn.

  1. Dank je wel Wilbert! Ik hoop dat zo veel meer mensen gaan werken met de mBIT. Zodat het gaat over echt leven en in plaats van overleven. Jij hebt me zo geïnspireerd om hiermee verder aan de slag te gaan en anderen nog meer te inspireren op dit vlak.
   Dank je wel daarvoor.

 5. Wat een prachtig blog met een schitterende metafoor. ‘Stel je bent een prachtig land…’ -ik hang meteen aan je lippen! Wat er ook door me heen ging: wat fijn dat ik mijn boek Hartmama heb genoemd, de enige juiste en kloppende titel. Voelen, compassie, verbinden met mijzelf en de ander…ja!

 6. ontzettend interessant en logisch! Je hebt me zeker nieuwsgierig gemaakt, wat een mooie uitbreiding van je kennis en ervaring.
  en terecht wat je zegt – eeuwenoude wijsheid die we al ”weten”, maar weer op mogen graven.
  in mijn boek ‘Liefdeswerkplaats” kom je het ook zo tegen. Hoofd, Buik en Hart. dank voor je mooie blog!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: