Wat is jouw onbewuste voorkeurszintuig?

We ervaren de wereld, de realiteit, via vijf zintuigen: zien, horen, tast, reuk en smaak. Misschien heb je je nooit beziggehouden met hoe je meestal waarneemt. De meeste mensen hebben een voorkeur voor een bepaald zintuig, maar zijn zich daar niet van bewust.

NLP heeft mij geleerd dat je zintuigen een zeer belangrijke rol spelen in de communicatie. Communicatie start met zintuiglijk waarnemen. Op basis daarvan maak je een interne voorstelling, een gedachtepatroon. De verschillende manieren waarop je informatie waarneemt, verwerkt, opslaat en opnieuw kunt presenteren worden de representatiesystemen genoemd: visueel, auditief, kinesthetisch (voelen), reuk en smaak. En bij de meeste mensen is een van die representatiesystemen het meest vertrouwd of het best ontwikkeld.

Voelen
Zo blijk ik een sterke voorkeur te hebben voor het kinesthetische. Ik gebruik ook veel het woord ‘voelen’ en mijn gevoel is altijd mijn beste raadgever. Hoe handig is het om de voorkeurszintuig te weten van de mensen om je heen? Dat maakt het communiceren en verbinden met elkaar namelijk een stuk eenvoudiger!

Visueel
Ik ging dit model toetsen bij de kinderen. Mijn stiefdochter wekte namelijk wel eens de indruk dat ze slecht luisterde. Totdat mij opviel dat haar woordkeuze meestal visueel is ingesteld. Waar ik voorheen vroeg ‘wil je even je schoenen en je jas aandoen, want we gaan zo weg?’ kreeg ik geen enkele response. Ook niet nadat ik het 6x had herhaald. Maar als ik nu aan haar vraag ‘wil jij even kijken waar je schoenen en je jas liggen?’ komt ze direct in actie. Het woord ‘kijken’ (visuele woorden) zorgt bij haar voor connectie.

Auditief
En ik vermoedde dat mijn jongste zoon auditief is ingesteld. Hij houdt enorm van muziek, kan liedjes letterlijk meezingen en filmscènes of reclames precies navertellen. Ook bij hem is de woordkeuze essentieel. Als ik tegen hem zeg ‘luister eens even, ik wil je wat vragen’, dan heb ik zijn aandacht.

Zintuigen wijd open
Het leuke is dat je zintuigen in de zomermaanden wijd open staan. Je huid wordt geprikkeld door de zon en de buitenlucht, geuren en smaken zijn sterk. En in de zomer ben je over het algemeen trager dan normaal, waardoor je beter, verder en dieper waarneemt. Daarom organiseer ik in zomermaanden workshops zintuiglijk schrijven aan zee. Zintuiglijk schrijven zorgt ervoor dat je in het hier en nu bent. Heel mindful heb je aandacht voor wat je ruikt, proeft, hoort, ziet en voelt. Aan de hand van schrijfopdrachten en NLP-oefeningen word je bewust van jouw zintuiglijke voorkeur en ervaar je wat dit met je doet. Je leert hoe je al je zintuigen bewust kunt gebruiken en wat het effect is op je schrijfsels. Deze workshops vinden altijd buiten plaats, in de natuur.

Creatief schrijven
Wil jij leren schrijven met je zintuigen? Zodat jij je lezers helemaal meeneemt in jouw verhaal? En ontdekken wat jouw authentieke schrijfstijl is? Doe dan mee aan de training Creatief schrijven. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken. 

2 thoughts on “Wat is jouw onbewuste voorkeurszintuig?”
  1. Duidelijk visueel. De foto is helemaal geweldig en bevestigd nog maar eens voor mijzelf waar ik als eerste door getriggerd wordt: beeld. Binnenkort de test maar weer eens doen. Benieuwd naar de uitkomst van nu. Dank voor het delen Marije. Het zet mijn zintuigen weer op scherp.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: