Waarom NLP en schrijven zo’n goede match is

Schrijven doe ik al sinds mijn vierde. Dagboeken vol, gedichten en excuusbriefjes aan mijn moeder. Ik verstond de kunst van taal al op jonge leeftijd en kon mij op papier veel beter uitdrukken dan mondeling. Totdat ik kennismaakte met NLP.

In 2013 volgde ik de eerste training NLP voor leidinggevenden. Ik was meteen verkocht. ‘Had ik dit maar eerder geweten’ dacht ik telkens. Ik brandde van nieuwsgierigheid naar de enorme gereedschapskist die NLP rijk is. Ja, een gereedschapskist, want NLP is zo praktisch toepasbaar in je dagelijks leven. Toen ik de NLP practitioner opleiding deed, ging ik veel tools direct toepassen in mijn gezin en in mijn werk als teamleider communicatie. Lekker effectief.

Mijn eigen bedrijf dankzij NLP
Het mooie was dat de NLP practitioner opleiding ervoor zorgde dat ik mijn eigen bedrijf Schrijfzin startte. Waarom? Omdat ik zulke praktische tools kreeg aangereikt om te doorgronden wat mijn belangrijkste drijfveren waren, mijn kernwaarden en wat mij gelukkig stemde. Door dit laagje voor laagje te onderzoeken bij mezelf, zonder dat het heel zwaar en heftig was, werd mij duidelijk dat schrijven, anderen iets leren en harmonie in mijn gezin het allerbelangrijkste voor mij waren. Om het dan ook daadwerkelijk te gaan doen, je baan opzeggen en naar de Kamer van Koophandel gaan, dat durven veel mensen niet. Ook die angsten en beren had ik dankzij NLP getackeld.

Zelf doen
Dus daar ging ik, naar de Kamer van Koophandel. Een website bouwen, mij onderdompelen in zpp-land, netwerken, acquireren, boekhouden, trainingen ontwikkelen en geven. Wow, een hele nieuwe wereld. En zo fijn! Het past perfect bij mij. Ik laat me namelijk niet makkelijk vertellen hoe ik iets moet doen. Ik bepaal dat graag zelf en ik weet donders goed waar ik wel en niet goed in ben. Vanaf dag één dat ik met Schrijfzin startte, wilde ik NLP en schrijven combineren. Ik plukte wat tools uit de NLP-gereedschapskist, vooral de linguïstieke en zintuiglijke tools, en ontwikkelde mijn eigen workshops.

Hup, door met de Master
Toch liep ik in 1-op-1 coachen nog tegen wat obstakels aan. Dat dingetje uit mijn jeugd, dat ik me schriftelijk beter kon uitdrukken dan mondeling. Ik besloot om ook nog de NLP Master opleiding te gaan doen, om mijn coachvaardigheden te verbeteren. Zo gezegd, zo gedaan.

Vriendschap
Mijn NLP-trainer Ingrid Smit (links op de foto) en ik spraken dezelfde taal. We hadden direct een geweldige klik en werden dan ook vriendinnen. Tijdens de NLP Master practitioner beoordeelde ze mijn afstudeeropdracht om volgens het Disneymodel mijn dromen te durven doen. Want ik zette voortdurend grote stappen in mijn ondernemerschap en mijn toekomst. Die droom, die ligt in Andalusië. Het liefst pak ik mijn man, kinderen en bedrijf op, om me te vestigen in Granada of Málaga. En het leuke is, Ingrid deelt deze droom. Zij heeft dezelfde liefde voor het Spaanse leven als ik.

Mijn droom dichterbij
Dankzij het Disneymodel heb ik mijn droom dichterbij kunnen halen en concrete stappen gezet. Zo gaaf! En zo heerlijk efficiënt. Want dat doet NLP. Daarnaast heb ik me meer bekwaamd in mijn coachvaardigheden en het inspireren via taal, ook mondeling.

De kracht van schrijven
Wat Ingrid dankzij mijn trainingen zo zoetjes aan ontdekte, is hoe krachtig het is om NLP en schrijven te combineren. Om iedere tool uit de NLP-gereedschapskist uit te proberen, mee te gaan oefenen en vervolgens op te schrijven wat er gebeurt in je hoofd en in je lijf. Het geleerde daalt in. Je ankert het in je lijf, zodat je het altijd en overal als hulpbron kunt inzetten. Ook is het zinvol om een concreet stappenplan, of een plan van aanpak om je doel te behalen, op papier uit te werken. Dan staat het er, zwart op wit. En dan houd je je er ook aan.

Of als je ergens een antwoord nog niet op weet, maakt de schrijver in jou contact met je onderbewuste, waar alle antwoorden al liggen opgeslagen. Je komt er alleen soms niet bij. Ik leer je hoe je er schrijvend heel makkelijk bij kunt komen.

5 thoughts on “Waarom NLP en schrijven zo’n goede match is”
  1. Wat omschrijf jij dit mooi Marije Ik ervaar het ook zo. Als twee talenten elkaar raken, voeden en steunen ontstaat er magie. Wat voel ik me dankbaar en trots dat wij dit samen doen, elkaar steunen en voeden en het mogen delen met anderen. Heerlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: