Aandacht voor samengesteld

Samengestelde gezinnen, stiefgezinnen, bonusfamilie, patchwork family, fusie gezinnen… Er zijn vele namen voor. Ik gebruik samengesteld. In de breedste zin van het woord: elke partnerrelatie waarbij minimaal een van de twee kinderen heeft, samenwonend of niet. Een van de kenmerken van een samengesteld gezin is dat er een geschiedenis aan vooraf is gegaan. Soms een overlijden, vrijwel altijd een echtscheiding. En dat dat zorgt dat je bouwt op een fundament van verdriet. Voel je al wat een ander vertrekpunt dat is?

Even een statistiek over echtscheiding. Ken je het meest recente echtscheidingspercentage? Bijna 37%! 36,7% om precies te zijn. Gemiddeld zijn mensen bijna 15 jaar bij elkaar. De gemiddelde leeftijd van de man is 47 en van de vrouw 44.  Jong nog hè?

Veelal hebben ze kinderen
Mij vind je ook ergens terug in de statistieken. Ik scheidde in 2001 toen ik bijna 32 was, na 12 jaar bij elkaar. Geen kinderen. Ik was nog jong, dus statistisch gezien was de kans groot dat ik een nieuwe partner zou vinden. En dat gebeurde ook. Net zoals bij het merendeel van de mannen en vrouwen uit de ’statistieken’. En je begrijpt dat veelal een van de twee (of allebei) kinderen heeft. Op die manier worden er nu per jaar vele stiefgezinnen gesticht. 

365 duizend complexe gezinsverbanden
Het CBS meldt in haar publicatie van 2020 ’Kinderen in compexe gezinsverbanden’: 

In 2017 zijn er 365 duizend huishoudens met ouders met minderjarige kinderen, die te maken hebben met complexe gezinsverbanden (via stiefrelaties, halfbroers of -zussen, in 1997 waren dat er 232 duizend. Ouders gaan na een relatiebreuk tegenwoordig vaker samenwonen met iemand die ook al kinderen heeft, met als gevolg dat kinderen van gescheiden ouders vaker stiefbroers en -zussen hebben.

En om in de statistieken te blijven; men zegt (ook hier ontbreken goede cijfers) dat hiervan zo’n 60% het niet redt. Meer dan de helft! 

Wat maakt het toch zo ingewikkeld?
Wij redden het ook bijna niet. In de ruim 16 jaar dat ik stiefmoeder (en nu gelukkig ook moeder) ben en een samengesteld gezin vorm met mijn man en de kinderen heb ik geworsteld met talloze vragen en misschien vooral wel met de kern: wat maakt het toch zo ingewikkeld?

Aandacht voor deze problematiek
Ik had geluk dat ik vanaf het begin diverse studies op het gebied van psychologie volgde en dat ik mij ontwikkelde tot psychosociaal- en relatietherapeut. Ik kon mijzelf antwoord gaan geven. Dat ik me steeds meer de noodzaak van deze antwoorden realiseerde voor het voortbestaan en welzijn van mijzelf, mijn partner en ons gezin. En de noodzaak voor aandacht voor deze problematiek. Omdat ik, en elke cliënt die ik inmiddels spreek, zich er alleen voor voelt staan en dat maakt het zo eenzaam en geïsoleerd.

Herkenning en erkenning dat het ingewikkeld is, zorgt al voor veel verlichting. Dus sprak ik openhartig over mijn ervaring in de Libelle, gaf ik tips in diverse krantenartikelen krantenartikel en schoof ik later als deskundige aan bij RTL Live.

Een samengesteld gezin is topsport
Die noodzaak leidde me ook, ruim vijf jaar geleden, naar de start van mijn eigen praktijk Stiefleven. Waar ik antwoord geef op de vragen die de ‘nieuwe’ stellen hebben. En als mensen me nu vragen, in mijn praktijk of elders: wat maakt het nu zo ingewikkeld? dan pak ik mijn hockeystick (zie mijn blog Een samengesteld gezin is topsport). Mijn metafoor voor het complexe verhaal met vele perspectieven, wat samengesteld nu eenmaal is.

Hoe is dat voor jou?
Ben jij ook terug te vinden in de eerdergenoemde statistieken? Herken je het dat je je verdwaald voelt in de verschillen tussen het zogenaamde ‘kerngezin’ en samengesteld? Ben jij ook op zoek naar antwoorden op de vele vragen en dilemma’s waar je voor komt te staan? Weet dat je niet alleen bent. Weet dat er antwoorden zijn. Weet dat het meestal niet vanzelf over gaat. Dus zoek hulp, ondersteuning. Voor je eigen welzijn en dat van de anderen om je heen in samengesteld. Voor het behoud van je liefde en relatie. Je bent van harte welkom: https://stiefleven.nl.

Liefdeswerkplaats
Houd je van verhalen over het Leven en de Liefde? Ik bundelde de mijne in het boek Liefdeswerkplaats. Deze is te bestellen via mijn website

0 thoughts on “Aandacht voor samengesteld”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: