Hij lijdt door de scheiding van zijn ouders

Deze week werd ik in mijn praktijk geraakt door Mark, 15, jaar oud. De ouders van Mark zijn uit elkaar. Hij voelt zich verscheurd. Hij heeft het gevoel te moeten kiezen. Zijn vader heeft een nieuwe vriendin en zijn moeder voelt zich in de steek gelaten. Zijn moeder Linda komt al enige tijd bij me om de weg naar zichzelf  te hervinden.

Mark woont door de weeks bij zijn moeder in zijn vertrouwde woonplaats. Hij heeft zijn vrienden in de buurt en fietst iedere dag met een ploegje naar school. Hij kan en wil het niet aan zijn vrienden vertellen. “Wanneer ik het niet vertel, dan is het niet zo. Papa maakt een domme fout en komt vast bij ons terug”, aldus Mark. De afspraak is dat hij ieder weekend naar zijn vader gaat die een stad verderop is gaan wonen. De vader van Mark heeft een drukke baan en is veel op pad. Sinds hij een vriendin heeft, schikt het hem niet dat Mark ieder weekend bij hem is. Hij wil zich richten op zijn nieuwe leven. Mark wil graag bij zijn vader zijn. Hij mist hem, ondanks het feit dat zijn ouders de laatste jaren veel onenigheid hadden.

De vriendin van zijn vader
De vriendin van zijn vader heeft twee kinderen, een jongen en een meisje die nog op de basisschool zitten. Afgelopen weekend is Mark meegeweest naar dit gezin. Hij had hier helemaal geen zin in, maar in zijn beleving heeft zijn vader hem voor het blok gezet. Hij voelt zich verscheurd en hij voelt zich schuldig naar zijn moeder, die alleen thuis zit. Hij voelt zich intens verdrietig.

Niet verantwoordelijk voor het geluk van zijn ouders
Er zijn 70.000 kinderen per jaar die horen dat hun ouders gaan scheiden. Het vertrouwde valt weg, de basis lijkt te verdwijnen. Ik vertel Mark dat hij geen kant hoeft te kiezen. Hij is niet verantwoordelijk voor het geluk van zijn ouders. Mark geeft aan dat hij tijd nodig heeft om te wennen aan de nieuwe situatie. Dit is ook precies wat hij nodig heeft. We maken een afspraak om samen met zijn vader in gesprek te gaan. Mark vindt het moeilijk om zijn gevoelens onder woorden te brengen. Hij is bang dat hij zijn vader teleurstelt, hij ziet hem al zo weinig.

Voordat dit gesprek plaatsvindt, vraagt Mark of ik met zijn vader en moeder wil praten. Hij wil niet langer de boodschapper zijn tussen hen. Ook zeggen ze vervelende dingen over elkaar, Mark weet niet wat hij hiermee aan moet.

Ga in gesprek met jullie zoon
Martijn en Linda komen samen bij mij, het is een moeizaam gesprek. Aan beide kanten zitten veel pijnpunten. Teleurstelling en verdriet is voelbaar. Het bespreekbaar maken van deze gevoelens is belangrijk om een doorstart te kunnen maken. Beide ouders hebben een gezamenlijk belang: hun zoon Mark. Ze maken zich zorgen om hem, hij sluit zich steeds meer af en duikt in de wereld van de games. Ik bespreek met hen dat ze hem niet moeten gebruiken als afvalbak voor hun gevoelens. “Zadel hem niet op met jouw verdriet en frustratie. Mark houdt van jullie alle twee.” Tijdens het gesprek wordt duidelijk dat het tijd is om concrete stappen te zetten. Duidelijkheid tussen beide ouders. “Mark is geen boodschapper tussen jullie. Afspraken moeten jullie samen maken. Ga in gesprek met Mark, luister naar zijn behoeften en geef hem tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Stop met vervelende dingen zeggen over elkaar. Dit komt allemaal erg bij Mark binnen.”

Vader en zoon naar hun gevoel
Mark komt twee weken later met zijn vader naar de praktijk. Het is duidelijk dat er al is gesproken tussen die twee. Dit betreft vooral de praktische zaken, zoals een rooster wanneer hij bij zijn vader is en hulp bij zijn huiswerk. Nu breng ik ze wat meer bij hun gevoel en er komt een gesprek op gang tussen vader en zoon. Eigenlijk hebben ze allebei ruimte nodig om te wennen aan de situatie. Vader vertelt over zijn relatie met zijn vader, de opa van Mark. Mark heeft zijn opa nog nooit ontmoet. Deze is met de noorderzon vertrokken met een veel jongere vrouw. Martijn heeft zijn vader nooit meer gezien. Dit heeft hij als een enorm gemis ervaren. Diep van binnen is hij bang om Mark ook te verliezen. Dit is dan ook de reden dat hij nogal dwingend bepaalt wanneer Mark bij hem is. 

Ondanks de scheiding
Er komt meer begrip naarmate gevoelens worden geuit, Mark woont door de weeks bij zijn moeder en gaat voortaan om het weekend naar zijn vader. Voorlopig is dit een afspraak, het ouderschapsplan moet nog worden gemaakt. Hier is geen haast bij, ze nemen rustig de tijd om de zaken te regelen.  Martijn en Linda vinden het belangrijk dat Mark opgroeit tot een stabiel mens en dat hij weet dat, ondanks de scheiding, beide ouders er voor hem zijn.

Beide ouders zijn belangrijk
Banden hoeven niet te worden verbroken, je hoeft niet te kiezen tussen je vader en je moeder. Beiden zijn belangrijk in je leven.  Ter ondersteuning krijgt Mark een Bachbloesemremedie mee, hij komt met regelmaat bij me. Hij geeft aan dat hij met mij makkelijker kan praten over zijn gevoelens. En juist het erover kunnen praten en je verdriet uiten geeft ruimte voor een toekomst die er anders uitziet dan je hebt gedacht.

Wanneer je vragen hebt of problemen op dit gebied, nodig ik je uit om contact met me op te nemen. Ik bied je een gratis inzichtgesprek aan van 30 minuten.

De namen in dit blog zijn gefingeerd.

0 thoughts on “Hij lijdt door de scheiding van zijn ouders”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: