Zeg maar dag tegen de narcisten in je leven

Na twee relaties met een narcist moest ik concluderen dat ik er meer aantrok. Ook op andere vlakken in mijn leven. Ik hoor dat ook van cliënten in mijn praktijk. Het lijkt wel of we ze aantrekken. Is dat zo? En zo ja, waarom? En kun je dat voorkomen?

Waarom je ze aantrekt
Narcisten vallen op gevoelige en empathische vrouwen en mannen. Juist omdat zij die eigenschappen zelf niet hebben. Op deze manier kunnen ze zich dat via jou toe-eigenen.

Narcisten vallen ook op zelfstandige, sterke vrouwen en mannen. Dit versterkt hun ideaalbeeld naar buiten. In beide gevallen ben je niet meer dan een instrument, een verlengstuk van henzelf.

Waarom juist jij?
Dat heeft te maken met je wonden uit je verleden. Narcisten mogen dan zelf empathie en gevoel ontberen of heel weinig hebben, ze weten er verduveld goed gebruik van te maken. Daar haken ze op aan.

Vrijwel iedereen maakt in zijn leven wel iets vervelends mee. Dat kan iets traumatisch zijn, maar dat hoeft niet. Bij trauma denken we gelijk aan iets groots, zoals een ongeluk of misbruik. Bij wonden denken we gelijk aan gemeen spel. Maar het kan ook iets kleins zijn. Iets dat is ontstaan doordat je ouders, of een van je ouders, je naar hun beste kunnen hebben willen beschermen.

Gewond
Als je deze emotionele pijn die je daarbij hebt opgelopen niet hebt verwerkt, loop je een wond op. Die neem je met je mee. Daar zoek je heling voor en vaak doen we dat bij een liefdespartner. Dat is vaak wederzijds. Al kan dat wel op een ander vlak zijn. Je raakt daardoor wel van elkaar afhankelijk.

Dit is natuurlijk al een ding. Maar als dat plaatsvindt in een relatie waarbij wederkerigheid is en respect en liefde, dan zou je hier samen in kunnen groeien. Heb je echter te maken met een narcist, dan speelt hij of zij erop in. Maakt er misbruik van. Het lijkt dat hij of zij je aanvult. Helaas is dat een spel. De narcist diept je wond juist verder uit, waardoor je steeds meer afhankelijk wordt van hem of haar.

Het wordt tegen je gebruikt
Het is heel normaal om je in het begin van een relatie open te stellen, je kwetsbaar op te stellen, toch? Ik vind van wel, en in een normale menselijke omgang werkt dat ook zo. Bij een narcist is dat gevaarlijk. Het is net zoals de zin bij een arrestatie in een film: “Alles wat je zegt, kan tegen je worden gebruikt.”

Als jij vertelt over je gevoelens, je angsten – ontstaan vanuit je wonden – dan haakt hij of zij er naadloos op in. Je voelt je helemaal compleet met hem of haar. Veilig. Misschien voel je wel dat er iets niet klopt, maar dat stop je weg. Het is toch helemaal perfect? Voor je het weet word je de relatie ingezogen en leeggezogen.

Je wonden helen
Om weerbaar te worden tegen de narcist(en) in je leven en de aantrekkingskracht kwijt te raken, is het goed als je erachter komt wat jouw wonden zijn. Ik had dat zelf nooit zonder hulp gekund. Juist doordat mijn coach en supervisor verder vroegen, door mijn pijn heen, werd het me duidelijk. Ook dat deze wonden niet alleen zorgen voor narcisten op mijn pad, maar dat het invloed had op mijn hele leven.

Terugkijkend is het juist goed dat deze mannen in mijn leven kwamen. Daardoor werk ik aan mezelf en heel ik mijn wonden. Pas nog zei een deelneemster aan mijn training: “Wij werken aan onszelf, wij groeien, en hij blijft wat hij is: leeg!” Dat klopt helemaal. Ik kan gerust zeggen dat ik meer mezelf ben – en ken – dan ik ooit gedaan heb!

Er sterker uitkomen
Wil jij dat ook? Graag werk ik samen met jou in een coachtraject aan het onderzoeken en herstellen van jouw kindwonden. Klik hier om er meer over te lezen. Wil je erover praten, vraag dan op dezelfde pagina een focussessie aan. Dan spreken wij elkaar binnenkort.

0 thoughts on “Zeg maar dag tegen de narcisten in je leven”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: