Ervaar de grootsheid van kleur in de natuur

Het licht verspringt in wazige cirkels, het beweegt mee met haar soepele tred. Met een grote zaklantaarn loopt de kleine Indonesische vrouw voor mij uit, haar koraal gekleurde sarong met gouden afzet glittert in het matige licht van deze donkere avond hier op Bali. Achter mij lopen twee wat eenvoudig geklede jongere mannen mee, zij dragen mijn bagage. Ook zij schijnen licht bij, zodat het pad waar we lopen voor mij beter zichtbaar is.

Ik focus mij vooral op waar ik mijn voeten kan neerzetten, want het is erg onhandig om hier met de rollator te lopen. Zij, zowel de kleine vrouw als de jonge mannen houden rekening met mijn tempo en houden af en toe de pas in.

Het pad volgen in het donker
De schaduwen van de grote bomen of struiken die met de wind meebewegen maken mij al nieuwsgierig naar de dag van morgen. Wetende dat we nu door gigantische tuinen lopen die met sijpelende watergeluiden alle voelsprieten in mij aanzetten. Zo zonder daglicht kan ik de kleuren niet waarnemen en maakt het zo verwachtingsvol; hoe ontwaak ik morgen tussen alle tinten groen?

De kamer heet Shamballa 11
Mijn kamer ligt helemaal aan de achterzijde van het resort. Over de gehele breedte is een houten veranda en het grote teakhouten verblijf heeft de looks van een typische tropenvilla. Ik voel mij meer dan welkom als ik de naam en het nummer lees aan de voorzijde, naast de dubbele openslaande deuren staat Shamballa 11.

Mijn geboortecijfer is elf en zo ontvang ik uit de Tibetaanse filosofie bevestiging om mij verder spiritueel te ontwikkelen, vol vertrouwen en zonder angsten. Mijn eerste niveau is duidelijk heling.

Een prinses die ’s nachts bier drinkt
Moe van de lange reis en de spannende aankomst val ik na mijn eerste warme douche in een diepe slaap. Het tijdreizen valt mij zwaar en rond een uur of vier s ’nachts zit ik klaarwakker rechtop in het grote hemelbed. Door de witte gedrapeerde lakens voel ik mij een prinses in een royale luxe trouwsuite. Mijn mond is kurkdroog van de klamme hitte en in plaats van het lauw geworden waterflesje, kijk ik in de minibar of er iets verfrissends staat. Deze staat gevuld met wat frisdranken en met Bintang bier, een groen met rood gekeurd flesje, gek genoeg kies ik het laatste en neem het zowaar mee naar bed. Het is een rare gewaarwording om vervolgens de slaap nog te hervatten.

Bij de het ontwaken, nog ruim drie uur verder, hoor ik meerdere aparte geluiden: een gecko, vogels en luide krekels. Ik besef dat ik midden in de natuur ben, met een magisch gevoel van de tijdzones, alsof ik voor flinterdunne sluiers sta waar ik op zoek ben naar een opening.

Een groene oase
Als eerste zie ik de oude uit hout gesneden openslaande deuren. De hendel is zwaar en gaat stroef open. De krakende deuren duw ik met mijn rechterschouder wat omhoog. En daar sta ik, nog wat wankel in de wijde poort. Totaal verwonderd worden mijn ogen intens gevoed met alle tonen groen, het ene blad nog jonger dan het andere. Het verspringt van geelachtige groene tot de grasgroene en helder er tussenin. Het is een grote oase, een groene zee van meters hoge struiken, ze tornen ver boven mij uit.

Even voel ik de enorme rust en kalmte over mij heen glijden, het is allemaal oké, ik geef mij over aan alleen maar zijn.

In alle rust schrijven
Op de veranda staat een oude schommelstoel met een heerlijk dik kussen. Terwijl ik mijzelf er wat onhandig in laat zakken, haal ik diep adem om te ervaren dat het vele groen mij hier zo goed doet. Hier voel ik mijn schrijfdrang en schrijf ik een korte elfjesketting.

Kleur
je hart
met pijn gevuld
open de oude deur
Groen

Groen
nog jong
een nieuwe start
jouw levendige krachtige hart
Vertrouw

Vertrouw
je leeft
kies je pad
leer de unieke kleurentaal
Schrijf

De kleur in de natuur komt binnen
Er is zon, een zacht fluwelen briesje en vlakbij een offeraltaar. Er liggen vele gekleurde bloemetjes in een met riet gevouwen vierkant bakje, de wierook zorgt voor een wat nootachtige geur. Nog steeds niet echt geland verstrijken er zo enkele uren. Ik ervaar in de eenvoud de grootsheid van de kleur in de natuur, het groen voelt verzorgend, het groen van harmonie tussen lichaam en geest.

Het motiveert en geeft ook kracht om het resort wat beter te leren kennen. De complete sfeer en entourage zo midden in deze natuur overspoelen mij met een gelukzaligheid dat mij tevens weer doet huilen; de tranen komen onverklaarbaar, ze zijn niet storend, ik neem ze maar voor lief.

Het verleden komt in beelden bij mij naar boven en opnieuw raakt het mijn ziel. Alsof de groene frisse blaadjes vertrapt, gekneveld en geen ruimte hebben gehad. De tergende constante pijnprikkel is steeds zo op de voorgrond. Zoveel energie zuigend dat het groen geen zuurstof meer heeft, het is verbitterd geworden. Zo kan de kleur groen wat ouder en wat rottend zijn, het groen is dan ook de kleur van bederven.

Met kleurcoaching helen
Zo kent mijn verdriet een lange weg en is het verhard, gestold en doorleefd. Met groen heb ik de weg van heling bewandeld, mijn hart en deuren geopend en nu kan het zonder blokkade weer stromen. Met een eerste doorbraaksessie ben ik er voor jou om met de kleurentaal inzicht te krijgen waar jij nog tegenaan loopt of moeite mee hebt. Vaak na een plotselinge gebeurtenis weet je gewoon niet waar opnieuw te beginnen. Geef kleurcoaching een oprechte kans en ervaar hoe het ook voor jou weer kan stromen, in vertrouwen een nieuwe richting in de toekomst.

Via een mail naar kompasinkleur@gmail.com maken we eerst kennis en samen kijken we welke coaching er voor jou helpend is.


8 thoughts on “Ervaar de grootsheid van kleur in de natuur”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: