Wat je lijf jou duidelijk wil maken

Je lijf is een geschiedenisboek, alle ervaringen zijn hierin opgeslagen. Je herinneringen zitten niet alleen in je hoofd. De herinneringen zitten in je lichaam. Alle ervaringen worden keurig netjes bewaard in je lichaamsgeheugen.

Wat wordt er nu eigenlijk opgeslagen in je lijf?
We kennen allemaal het gevoel wat het bakken van een appeltaart in je oproept. Vaak komen herinneringen op vanuit het verleden. Oma of je moeder die een appeltaart bakt. Heerlijke geuren van appel en kaneel die je geur- en smaakherinneringen activeren. Een warm en welkom gevoel is vaak de associatie die het oproept. Maar niet alleen geuren worden opgeslagen, ook geluiden – zoals een stem – herken je. Of muziek uit een bepaalde periode uit je verleden die je terugbrengt in de tijd.

Het is ook grappig om je te realiseren dat wanneer je je pincode intikt, je vaak de vorm van de code herinnert in plaats van de cijfers bewust te hebben. Wanneer je in de auto stapt, komt ook het lichaamsgeheugen in actie. Je denkt er niet bij na, het is een automatisme, dit heb je ook met fietsen. Je lichaam weet wat het moet doen om vooruit te komen of te stoppen.

Niet alleen fijne dingen worden opgeslagen
Alles wat je meemaakt wordt opgeslagen. Ook ervaringen die pijnlijk zijn zitten in je lichaamsgeheugen. Bij traumatische ervaringen ga je met je aandacht weg bij de pijn. Je zoekt afleiding en gaat dan weg bij je lijf. Het wegdrukken van ervaringen die pijn doen is meestal een onbewust proces. Je denkt hier niet over na. Je neemt je onbewust voor om deze pijn nooit meer te voelen. Bij een schok houd je je adem in, de energie stroomt niet door. Je zet het als het ware ‘vast’ in je lijf. 

Je lichamelijke geheugen kent geen alzheimer
Je brein kent beperkingen en kan ervaringen vergeten. Het lichaamsgeheugen blijft intact. Ik ken diverse voorbeelden van vrouwen die opgenomen zijn op gesloten afdelingen vanwege alzheimer of andere vormen van dementie. Opvallend is hierbij dat deze vrouwen niet door een mannelijke verpleger onder de douche gezet wilden worden. Ze begonnen te gillen en te roepen dat die viezerik van ze af moest blijven. Ik kende de levensverhalen van deze vrouwen waarin misbruik een rol heeft gespeelt. Het brein vergeet, maar je lichaam vergeet nooit. Dit is maar een klein voorbeeld van het opspelen van het onverwerkte verleden.

Verwerken en loslaten
In mijn praktijk werk ik dagelijks met mensen die – om wat voor reden dan ook – vastlopen in hun leven. Dit is niet aan leeftijd gebonden. Ik luister en kijk naar wat het lichaam aangeeft. Ik hoor zowel de gesproken als de onuitgesproken woorden. Ik heb mijn voelsprieten aanstaan. De ademhaling stokt wanneer er spanning optreedt, de energie trekt dan naar het hoofd. Het lichaamsbewustzijn verdwijnt. Ik vraag wat er gebeurt: wat voel je in je lijf? En dan gaan we naar de allereerste ervaring waarin je deze spanning hebt gevoelt. Meestal heeft dit als resultaat dat het lichaam je terugbrengt naar de vroege jeugd of de prenatale periode. Je kunt je voorstellen dat een geboorte een min of meer traumatische ervaring is. Je komt uit de vertrouwde omgeving van de baarmoeder, vervolgens wordt de navelstreng doorgeknipt en word je vastgepakt door vreemde handen. 

We dragen allemaal traumatische ervaringen in ons mee
In je leven vinden een hoop kleine of grotere traumatische ervaringen plaats. Dit hoort bij het leven en hoeft niet perse invloed te hebben op je leven. Als kind leren we te overleven. Angst, woede en verdriet zijn basisemoties die bij pijnlijke ervaringen horen. Deze emoties mogen er vaak niet zijn. We leren dat je sterk en flink moet zijn. Wanneer je de emoties geen ruimte geeft, dan gaan deze zich vastzetten in je lichaam. En de schok (trauma) – groot of klein – wordt niet verwerkt en dus niet afgevoerd uit je systeem. Je onderdrukt het. Wanneer door omstandigheden die emoties opspelen, komen ze er met een grotere intensiteit uit dan passend is bij die situatie. We kennen dat allemaal wel. De spanning in je lichaam is hierbij groot. 

Als kind was ik vaak ziek
In mijn kindertijd heb ik een hoop vervelende ervaringen gehad. Ik had altijd lage rugpijn. Je onderrug staat voor het fundament van je leven. Veiligheid, geborgenheid, dit kan al een verstoring krijgen in de baarmoeder. Ik heb stevige longontstekingen gehad. De longen staan voor levensenergie, ruimte innemen. Verschillende keren heb ik in het ziekenhuis gelegen, er was geen aanwijsbare fysieke oorzaak van mijn buikpijnen. In begin jaren ’70 werd er niet gekeken naar de psychologische achtergronden. Ik werd weer naar huis gestuurd, tegen mijn zin. In het ziekenhuis kreeg ik aandacht en liefde en voelde ik me veilig.

Luisteren naar je lijf
We zeggen niet voor niets: ‘er ligt iets op mijn lever’ of ‘mijn maag krimpt ineen’, ‘er moet iets van mijn hart’, ‘het water loopt me in de mond’, ‘ik walg ervan’. Deze uitspraken kunnen we letterlijk nemen. Je lijf vertelt je iets. Wanneer je vaak een blaasontsteking hebt, vraag ik altijd aan mijn cliënt: waar ben je pissig over? De schrijfster Christiane Beerlandt heeft een heel naslagwerk geschreven over de symptomen in ons lichaam: De sleutel tot zelfbevrijding. Dit boek raadpleeg ik regelmatig. Ik vraag ook aan cliënten: wat heeft je lichaam nodig? Veel mensen weten meteen het antwoord: ‘rust’ of ‘ik moet een beslissing nemen over mijn werk of mijn relatie’… en vul het maar verder in.  

Blijf je lichaam voelen en handel ernaar
Door bepaalde stappen te nemen in je leven en keuzes te durven maken, geef je ruimte aan jezelf en je lijf kan ontspannen en rustig doorademen. Het stressgehalte vermindert. Dit heeft meteen een gunstig effect op je organen. Blijf je lichaam voelen en handel ernaar. Wanneer het lastig is, kijk ik graag met je mee. Dit kan op verschillende manieren: door systemisch werk of door een helende reis in je lichaam te maken. Alles heeft een oorzaak en een gevolg. 

Wat kan ik voor je doen?
Wil je meer weten, neem dan gerust contact met me op. Ik bied je een gratis inzichtgesprek aan van 30 minuten.  Wanneer je oude belemmerende patronen los kunt laten, verandert je leven in alle opzichten. Ik wens je veel gezondheid toe.

5 thoughts on “Wat je lijf jou duidelijk wil maken”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: