De invloed van het verleden speelt door in je seksleven

We hebben bijna allemaal één ding gemeen: aan ons leven gaat seks vooraf. De samensmelting tussen de ei-en zaadcel zorgt ervoor dat je een lichaam krijgt. Wist je dat de energie van die vrijpartij bepalend kan zijn voor jouw levensenergie?

Het klinkt misschien wat ver gezocht, maar wanneer je een vrijpartij hebt waar ouders vol overgave en liefde zijn, geeft dit een andere binnenkomst. Het komt vaak voor dat mensen met verminderde aandacht in het hier en nu zijn. Ze zijn dan afgescheiden van het lichaamsgevoel en de intimiteit. Emoties spelen een grote rol, zowel positief als negatief. De energie die ontstaat tijdens de vrijpartij tussen je vader en je moeder bepaalt in meer of mindere mate jouw levensenergie.

Vuilnisbak van onverwerkte energie
Deze lijn kunnen we zelfs nog doortrekken verder het verleden in. Energie wordt doorgegeven en overgenomen. Dit zijn onbewuste processen. Toch kunnen ze behoorlijk in de weg staan. Zo kunnen we zelfs nog verbonden zijn met onze voorouders.

Door de eeuwen heen is de seksualiteit behoorlijk vervuild. We zijn ongelooflijk vaak gekwetst in seksuele ervaringen. Seksueel misbruik in vele gradaties. Tijdens een seksuele ervaring, of dat nu zelfbevrediging of met een partner is, kunnen we ons overgeven aan driften die diep uit ons systeem komen. Overgave en controle verliezen, een éénheidservaring. Letterlijk en figuurlijk een ontlading. Wanneer je klaarkomt is dit ook een mogelijkheid om spanning los te laten. Wat onderdeel van die spanning kan zijn, is frustratie, boosheid, onderdrukte pijn en verlangens. Voor je het weet is seksualiteit een soort vuilnisbak geworden van onverwerkte energie.

Geen zin
Met regelmaat heb ik vrouwen in de praktijk die geen zin meer hebben in het vrijen. Ze zijn de passie kwijt. Vaak hoor ik dit in nieuwe relaties waarin de seks een grote rol speelde in de eerste periode. Naarmate de tijd vordert gaat de zin weg; vermoeidheid en teleurstelling slaan toe. Hier wordt niet of nauwelijks over gesproken. Vaak schamen ze zich ervoor. Het verleden ligt hier vaak aan ten grondslag. Het is zo jammer wanneer deze intieme éénwording met je partner stopt. Het zorgt vaak voor verwijdering. Uiteindelijk wil iedereen verbinding en liefde ervaren. Seksualiteit is de sleutel tot éénwording. De weg van versmelting tussen het mannelijke en het vrouwelijke. In jezelf of samen, in welke vorm dan ook.

Seksueel overdraagbare energie
Wat niet zo bekend is, is dat je heel makkelijk energie van een partner overneemt. Iedere vrijpartij heeft zijn eigen energie. Wanneer je veel verschillende partners hebt gehad kun je de verschillende vormen van energie in je hebben opgeslagen. Vanuit seksuele teleurstellingen in het verleden kunnen overtuigingen en oordelen ontstaan. Die partner die over je grenzen ging, het gebruik van drugs of andere verslavende middelen.

Het komt zelfs voor dat je systeem gewend raakt aan relaties waarvan je weet dat ze niet goed voor je zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je toch weer kiest om over je grenzen te laten gaan. Je stelt jezelf op de laatste plaats. Ook pijnpunten uit de jeugd kunnen ineens weer opspelen in je seksuele relatie. Energie zoekt de makkelijkste weg en wil altijd verwerkt worden. Daarom is het zo belangrijk om je te bevrijden van beladen energie. Je rugzak te legen van ballast, je blijft het vaak onbewust met je meeslepen. Voor je het weet geef je het weer door aan de volgende generatie.

In de praktijk
Liesbeth komt in mijn praktijk, ze is 17 jaar. Haar moeder heeft mij gebeld omdat ze zich zorgen maakt om haar dochter. Liesbeth beschadigt zichzelf en verafschuwt haar lichaam. Ze heeft bijna geen vrienden en ze trekt zich steeds meer terug in zichzelf. Na een uitgebreide intake ontdooit Liesbeth langzaam. Ik vraag aan haar wat ze nodig heeft. Veiligheid is een belangrijk thema.

De tweede keer dat Liesbeth komt ligt de nadruk op wat ze voelt in haar lijf. Haar mentale deel is goed ontwikkeld, alleen het voelen lijkt een onbekend gebied. Ik breng haar beetje bij beetje bij haar gevoel. Liesbeth is een heel gevoelig meisje en vervloeit heel makkelijk met de energie van andere mensen. Dit is voor haar dan ook een reden om zichzelf steeds meer terug te trekken. Ze voelt hun pijn, frustratie en verdriet. Ik leer haar om zichzelf te begrenzen. Haar energieveld kleiner maken is belangrijk, anders blijft ze voelen wat de ander voelt. Hierdoor vergeet ze zichzelf en reageert vanuit een reflex op de energie die niet van haar is.

Trauma
Ik laat haar contact maken met haar eigen lichaam en vraag wat ze ervaart. Ze geeft al snel aan dat ze buikpijn krijgt terwijl ze wat in elkaar kruipt. Ik vraag door wat er nog meer gebeurt. Ze krijgt ineens beelden die schokkend lijken. Een broer van haar vader lijkt seksuele handelingen te verrichten met de jongere Liesbeth. Het beeld en het lichaamsgevoel lijken overeen te komen wanneer ik voorzichtig doorvraag. Dit is een heel kwetsbaar terrein, Liesbeth lijkt te verdwijnen en voelt haar lichaam vervolgens niet meer. Ik vraag haar van een afstandje te kijken vanuit een veilige ruimte naar wat er gebeurt. Ze blijft hetzelfde beeld zien. Ik breng haar weer terug in het hier en nu.

Als we napraten over de sessie wordt Liesbeth weer rustig. We spreken af dat haar moeder de volgende keer meekomt. Het kan belangrijk zijn om de geschiedenis wat duidelijker te krijgen. 

Onderbuikgevoel
Het blijkt een gouden greep. Wanneer we de ervaring van Liesbeth bespreken met haar moeder verschiet die van kleur. Tranen rollen over haar wangen wanneer ze vertelt dat het haar verhaal is. Ze vertelt dat ze haar man al kent vanaf haar 14e jaar. Peter, haar man komt uit een groot gezin. Een broer die drie jaar ouder is heeft haar moeder diverse malen ongewenst tegen zich aangedrukt en betast. Dit was voor haar heel bedreigend. Ze heeft het nooit aan Peter durven vertellen.

Nu, zo veel jaren later, komt de onderdrukte pijn eruit. Liesbeth slaat een arm om haar moeder heen en zegt: ‘mam ik heb altijd je pijn gevoeld, maar wist niet waar het vandaan kwam.’ Liesbeth is zo verbonden met haar moeder dat ze deze onderdrukte pijn als het ware geabsorbeerd heeft en er haar eigen pijn van heeft gemaakt.

Vervolg
Haar moeder komt zelf voor een aantal sessies om oude pijnen uit het verleden een plekje te kunnen geven. Alle ervaringen zitten in de cellen. Nu ze weet waar de pijn vandaan komt, kan ze het omzetten. Met Liesbeth volg ik een traject waarin ze niet haar eigen energie los kan laten en zich weer opnieuw met zichzelf kan verbinden. Ze bloeit op, pijnigt zichzelf niet meer en is meer aanwezig in het hier en nu. Dit zorgt ervoor dat ze makkelijker vriendschappen aan kan gaan. Ze kan voortaan het onderscheid maken tussen haarzelf en de ander.

Eindelijk kan er rust komen in het gezin. Ook Peter is ingelicht en die heeft nu ook meer begrip voor zijn vrouw. Hij kan beter begrijpen waarom ze hem zo vaak afwijst als het om intimiteit gaat. Deze relatie verandert ook.

Doorgeven
Dit is een voorbeeld uit mijn praktijk. Energie zoekt de makkelijkste weg en wil verwerkt worden. Wanneer seksualiteit verbonden is met pijnlijke ervaringen, is het belangrijk om dit te helen. Voor je het weet geef je het door aan je kinderen waar je zoveel van houdt. Zo kan er veel spelen tussen ouders en kinderen.

Absorberen
Kinderen hebben de neiging om hun energie als een sjaal om je heen te leggen en pijn te absorberen. Alsof ze zeggen: geef het maar aan mij, ik kan het wel handelen. Kinderen willen ouders vrij maken van zorgen en pijn. Werken aan jezelf is daarom een mooi geschenk, voor jezelf en je omgeving.

Wanneer bovenstaande vragen bij je oproept, nodig ik je uit om contact met me op te nemen. Je krijgt een gratis gesprek van 30 minuten.

7 thoughts on “De invloed van het verleden speelt door in je seksleven”
  1. Heel indrukwekkend Anna… Het is bijna niet te bevatten wat een impact onverwerkte ervaringen energieën op ons leven nu kunnen hebben. Prachtig blog.

  2. Wat een mooie blog weer Anna! Hoe je verwoord, dat dat wat weggestopt is, juist in de weg kan gaan zitten. Totdat het aan het oppervlakte is gebracht. Dank je wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: