Hoe je geen narcisten meer aantrekt

Ik hoor best vaak de opmerking dat je vast een zielig en onzeker figuur moet zijn om narcisten (om manipulerende mensen) aan te trekken. Dat is dus niet waar. Narcisten zien hun partners als verlengstuk van henzelf naar de buitenwereld. Zij hebben van zichzelf het ideaalbeeld dat ze perfect zijn, dus moet de partner dat ook zijn. Ook moet de narcist het gevoel hebben iets bij de partner te kunnen halen.

Juist door jouw prachtige eigenschappen
Narcisten vallen op gevoelige en empathische vrouwen en mannen. Mensen met prachtige eigenschappen en waarden zoals zorgzaamheid, respect, eerlijkheid, openheid. Zorgzaamheid, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je oog hebt voor de behoefte van anderen. Je bent daardoor van nature al geneigd eerder iets voor de ander te doen dan voor jezelf. Ben je hoog sensitief, dan weet je vaak al wat de ander nodig heeft voor diegene erom vraagt.

Om ze toe te eigenen
Narcisten missen deze kwaliteiten en eigenen zich deze graag toe. Mooi voor het beeld naar buiten. Ook maken ze er dankbaar gebruik van. Of misbruik, beter gezegd, om de ander dingen te laten doen zoals zij dat willen, bijvoorbeeld het aanwakkeren van een schuld- of schaamtegevoel of van angst.

Narcisten vallen op zelfstandige, sterke vrouwen en mannen. Mensen met prachtige eigenschappen en waarden zoals verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid, doorzettingsvermogen.

De verantwoording op jou schuiven
Kijk je naar verantwoordelijkheidsgevoel; deze zorgt ervoor dat je je niet alleen verantwoordelijk voelt voor de dingen die jij moet doen, maar ook voor die van de ander. Mooi voor de narcist, want zo kan hij of zij jou dingen laten opknappen. Net zo lang tot jij alles doet en de narcist zijn of haar eigen gang kan gaan.

Grenzen stellen
Zie je dat het hier draait om grenzen? Over het niet of onvoldoende stellen van grenzen, aan anderen, aan jezelf. Juist vanwege jouw hele goede eigenschappen. Toch is het niet zo dat iedereen met deze eigenschappen narcisten zullen aantrekken. Daar zit nog een laag onder.

Binnenhalen en onderuit halen
Dat heeft te maken met je wonden, je automatische patronen. Deze zijn ontstaan in je jeugd, vanuit familieoverlevering of vanuit je cultuur. Bijvoorbeeld de angst om er niet bij te horen. Hierop kunnen narcisten aansluiten, je het gevoel geven dat je bij hen hoort, dat je compleet bent. Het wordt gebruikt om je binnen te halen en later om je onderuit te halen.

Heling is nodig
Het is daarom belangrijk te ontdekken wat het is waarop narcisten bij jou aan kunnen haken en dat te helen. Doe je dat niet, dan blijf je de invulling ervan onbewust bij anderen zoeken. Dit maakt je een ‘makkelijke prooi’ en blijf je narcisten aantrekken. Zeker als je op dat moment nog eens extra kwetsbaar bent doordat je bijvoorbeeld net iets in je leven hebt meegemaakt, zoals een scheiding, een overlijden, een ontslag etc. Door te helen én te leren je behoeftes zelf in te vullen, raak je je afhankelijkheid van anderen kwijt en verdwijnt de aantrekkingskracht.

Een kans tot groei
Het aantrekken van narcisten heeft ook een goede kant, weet ik inmiddels. Pas nog zei een deelneemster tijdens een training: “Wij werken aan onszelf, wij groeien, en hij blijft wat hij is: leeg!” Dat klopt helemaal. Juist doordat ik te maken heb gehad met narcisme, móest ik wel met mezelf aan de slag. Nu kan ik gerust zeggen dat ik meer mezelf ken én ben dan voorheen. De post-traumatische stress heeft plaatsgemaakt voor post-traumatische groei.

Ook jij kunt dit
Kom er (weer) achter wie je bent, leer je grenzen kennen en leer ze te stellen. Ontdek wat je wonden zijn en heel ze. Hoe meer je jezelf wordt, heelt, hoe minder manipuleerbaar je bent en hoe minder narcisten je zult aantrekken.

Zoek je hier hulp bij? Plan een focussessie met me in, dan kijken we wat ik voor jou kan betekenen.  

0 thoughts on “Hoe je geen narcisten meer aantrekt”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: