Wat is het verschil tussen een tekstschrijver, copywriter en content marketeer?

Tekstschrijver gezocht. Dat is iets anders dan een schrijfcoach toch? En wat doet een content marketeer dan? Of een copywriter? Wat is het verschil? Stel, je hebt een tekst nodig. Voor je website, een flyer of voor een nieuwsbrief. Wat voor type zoek je dan? Het is lastig Googlen als je de verschillen niet precies kent. Daarom zet ik het voor je op een rij.

Tekstschrijver = copywriter
Wat is het verschil tussen een copywriter en tekstschrijver? Heel simpel: er is geen verschil. Copywriter is gewoon de Engelse vertaling van tekstschrijver en klinkt misschien wat hipper. Maar inhoudelijk is er dus geen verschil. Een tekstschrijver schrijft teksten in opdracht van. Ik heb dit ook jarenlang gedaan. Dan vroegen bedrijven aan mij of ik een tekst wilde schrijven voor een direct mailing, een website, een brochure of ander promotiemateriaal. Ook schreef ik in opdracht van organisaties jaarverslagen, magazines en opleidingsbrochures. Dat zijn de grote opdrachten waarvoor je diep de organisatie induikt en bijvoorbeeld veel interviews afneemt om alle content op te halen. Een tekstschrijver kan gewoon écht goed schrijven waardoor je met een gerust hart de klus kunt uitbesteden.

Content marketeer
Een heel ander vak, vind ik, is de rol van content marketeer. Een content marketeer heeft veel kennis van SEO (Search Engine Optimization) en kijkt dus naar het doel van een tekst, bijvoorbeeld conversie realiseren. De tekst is een middel. Die tekst kan een blog, webtekst, e-mailing / nieuwsbrief zijn. Een content marketeer weet precies welke zoekwoorden je in een tekst moet zetten voor een zo hoog mogelijk bereik bij de ideale (kopers)doelgroep. Een content marketeer weet daarom ook alles over doelgroepensegmentatie en customer journeys. Het is afhankelijk van jouw doel met je tekst of website of je een content marketeer wilt inschakelen.

Marketing- versus taalgericht
Content marketeers zijn marketing-/conversiegericht. Tekstschrijvers zijn taal- en tekstgericht, die hebben als doel om een mooie, rake, pakkende tekst te schrijven die taalkundig helemaal klopt. Er zijn natuurlijk wel tekstschrijvers met veel kennis van SEO, dus let daar expliciet op als je zo’n duizendpoot zoekt. Grote bedrijven, zoals bol.com of Wehkamp hebben zowel tekstschrijvers als content marketeers in dienst, de perfecte combinatie. Maar heb jij een eenmalige opdracht, of ben je zzp’er en zelf geen kei in tekstschrijven, dan adviseer ik je om op zoek je gaan naar een tekstschrijver mét SEO-kennis. Vraag daar expliciet naar.

Schrijfcoach
Wat doet een schrijfcoach dan? Een schrijfcoach leert jou schrijven – niet zoals op de basisschool natuurlijk, maar doelgericht voor je bedrijf – of begeleidt jou bijvoorbeeld met het schrijven van je boek. Ik ben een schrijfcoach en leer mijn klanten hoe ze kunnen bloggen, hoe ze een tekst opbouwen, waar ze op dienen te letten, wat hun authentieke schrijfstijl is, hoe ze kunnen variëren met taal, creatief schrijven enz. En klanten die een boek (willen) schrijven coach ik maandenlang, vaak wel een jaar. Dan komen we iedere 3-4 weken bij elkaar om een vinger aan de pols te houden, het juiste duwtje in de rug te geven, tussentijds al feedback te geven op hoofdstukken, een boekplan en -structuur te bedenken, te brainstormen over het uitgeefproces, illustraties, boekcover, enz.

Kortom, er zit wel degelijk een verschil tussen de vaardigheden van een tekstschrijver/copywriter, content marketeer en schrijfcoach. Bedenk vooraf goed wat jij zoekt, wat jij nodig hebt.  

Kan ik je helpen?
Zoek je een schrijfcoach? Schroom dan niet om contact met mij op te nemen: schrijfzin.com

0 thoughts on “Wat is het verschil tussen een tekstschrijver, copywriter en content marketeer?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: