Wat doe je als onder het masker een heel ander mens zit?

Je nieuwe partner is fantastisch, liefdevol, attent en alles wat hij of zij zegt en doet, sluit precies aan bij jouw belevingswereld. Je lief overspoelt je met liefdesbetuigingen, is charismatisch, charmant. Je hebt de liefde van je leven gevonden.  

Tot het af en toe helemaal niet meer zo leuk is. Je wordt bekritiseerd, omlaaggehaald, alle schuld ligt bij jou. Je gaat twijfelen. Als je weg wilt gaan, wordt het opeens weer net zo fantastisch als in het begin. Je denkt dat je je hebt vergist, dat het weer goed komt. Dit gebeurt steeds weer. Tot je het echt niet meer trekt en de relatie beëindigd en in verbijstering achterblijft.

De kans is groot dat je te maken hebt (gehad) met een narcist of een persoon met narcistisch gedrag (hierna: narcist). Een persoon die een spel met je speelt. Een heel subtiel spel van aantrekken en afstoten. Een spel van controle en macht.

‘Ik ben kleiner dan klein uit de relatie gekomen’ of ‘Ik ben nog maar een schaduw van mezelf’ zijn veelgehoorde opmerkingen van slachtoffers van narcisten. Je voelt je onmachtig, leeg. Je bent jezelf kwijtgeraakt. Hebt geen vertrouwen meer, niet in anderen, niet in relaties en niet meer in jezelf.

Je voelde wel dat er iets niet klopte, maar kon er je vinger niet op leggen
Je bent van liefdevol, zacht en kwetsbaar veranderd in wantrouwend, hard en bitter. Alles om jezelf te beschermen. Van zelfbewust, zelfstandig naar vol twijfels en onzekerheden. Zonder dat je het wist ben je in de val getrapt van een narcist. Ben je een relatie ingezogen en leeggezogen. Je vraagt je af waar is het misgegaan.

Zeker als je ex-partner zijn of haar leventje lekker verder leeft. Vaak al met een nieuwe partner in een relatie die ideaal lijkt. Althans, dat wil de narcist je graag doen geloven. 

Geloven in het eigen ideaalbeeld
Een narcist lijkt iemand met groot gevoel van eigenwaarde en veel zelfvertrouwen. Over het algemeen heeft hij of zij juist een heel laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Om de pijn daarvan te compenseren neemt de narcist een houding aan dat hij of zij belangrijker en beter is dan anderen. Een ideaalbeeld. 

Paradoxaal is hij of zij de eerste die daarin gelooft. Een narcist zoekt continu bevestiging van dit beeld. Iedere kritiek of tegenwerking zorgt voor de angst voor de pijn en wordt daarom hard gestraft. Eigenlijk zoekt een narcist altijd naar bevestiging; hij of zij doet dat alleen op een heel vervelende manier. 

Misbruiken van je gevoelens
Dat de narcist dit kan, is omdat hij of zij geen empathie heeft, zich niet kan verplaatsen in jouw gevoelens. Erop inspelen gaat echter wel heel goed door middel van manipuleren en emotioneel chanteren. Alles wordt uit de kast getrokken om de macht en de controle over jou te houden. Iedereen wordt ingezet, zelfs je kinderen.

Juist doordat een narcist dit afstotende gedrag afwisselt met liefdevol gedrag, blijf je hoop houden. Hoop dat je je vergist. Hoop dat het weer wordt zoals in het begin van de relatie. Hierdoor blijf je of ga je terug. Al snel gaat het masker weer af en begint het onderuithalende gedrag weer.

De schellen vallen van je ogen
Je raakt hierdoor zo in de war, zo jezelf kwijt. Je bent moe, je gezondheid speelt je parten. Het wordt steeds moeilijker hier nog tegen in te gaan. Tot je de bodem van de put bereikt en alleen nog maar weg kan gaan of blijven. Omdat je er anders echt aan onderdoor gaat.

Veel mensen ontdekken pas na hun scheiding wat ze is overkomen. Dat ze in handen zijn gevallen van een narcist. Bijvoorbeeld omdat iemand ze verwijst naar artikelen en boeken, of er zelf ervaring mee heeft. 

Je eigen leven weer opbouwen
Het is nu aan jou om voor jezelf te kiezen. Helemaal los zijn van de narcist is het beste. Dan kan hij of zij geen macht meer blijven uitoefenen. Dat is helaas niet altijd mogelijk, zeker niet als er kinderen in het spel zijn. 

Daarom is het belangrijk je focus naar jezelf te verplaatsen. Te rouwen, te helen. Je fundament weer op te bouwen. Hiermee leg je de basis waaruit je keuzes maakt, het lef krijgt om grenzen te stellen, dromen waar te maken. En vooral niet meer in de val van ‘jouw’ narcist te trappen en herhaling te voorkomen. 

Narcisme is complex, herstellen ook
Je herstel start met heel veel weten over narcisme. Dat zal je veel antwoorden geven, maar evenveel vragen en twijfels. Dat is een heel logisch gevolg van narcistisch misbruik. De weg terug is een weg van vallen en opstaan. Zeker als de narcist nog in je leven is.

Bouw een netwerk om je heen dat bekend is met narcisme. Waar je altijd, iedere keer weer, terecht kan. Een familielid, een vriend(in) en/of een professional. Voel je behoefte hierover te praten? Wil je weten wat jij nodig hebt om te herstellen? Ik nodig je van harte uit om een focussessiemet me in te plannen. Op mijn website kun je nog veel meer lezen over narcisme en herstellen ervan. 

10 thoughts on “Wat doe je als onder het masker een heel ander mens zit?”
   1. Zo duidelijk en zo herkenbaar…
    Echter dat het steeds gaat om ervaringsdeskundigen die het kunnen omschrijven en daarentegen veel beroepskrachten zo weinig (schijnen te) weten over wat een ( Verborgen) Narcist of Psychopaat teweeg brengt
    In de lesstof op Hogescholen en Universiteiten schijnt bovendien nauwelijks aandacht aan dergelijke stoornissen te worden besteedt. Zodat ook toekomstige rechters, advocaten, artsen, leerkrachten etc. nauwelijks iets zullen herkennen en verkeerde beslissingen kunnen gaan nemen. Met verstrekkende gevolgen zoals zelfs geregeld moord of doodslag. En in de media wordt dan vaak iets vermeld als “problemen in relationele sfeer”. Alsof er iets verzwegen moet worden…

    1. Het is inderdaad te betreuren dat de kennis op deze plekken veelal ontbreekt of niet juist is. Dat is ook de reden waarom ik, en anderen met mij, zoveel schrijven over narcisme. In de hoop dat de kennis breder gedragen wordt. Er komen ook steeds meer lezingen voor deze beroepsgroepen. De kennis komt langzaam maar zeker. Het is zeker een idee lezingen te geven op Hogescholen en Universiteiten. Ik zal er eens over nadenken. Dank voor de tip.

 1. Heel herkenbaar. Pas na de scheiding kwam ik erachter dat hij een narcist is. Iedereen zei, hij heeft een vorm van autisme en ik vond ik juist heel zielig voor hem. Hhield er rekening mee tot ik lichamelijk en geestelijk niet meer thuis wilde zijn. Heb ik eindelijk de knoop doorgehakt. En ja ook na de scheiding heb je er nog last van. Wel nu wel meer rust.

  1. Beste Mies, dank je wel voor je reactie. Ik hoor veel vaker dat er eerst – of ook – gedacht wordt aan autisme. Veel gedragingen binnen het autisme en narcisme-spectrum hebben overlap. Kan me dus helemaal voorstellen dat dat voor jou ook zo voelde. Goed dat je de knoop hebt doorgehakt, dat je daardoor meer rust hebt gevonden. De rust helpt je om het gedrag te kunnen opvangen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: