Daar heb je haar weer met dat narcisme

Dat krijg ik wel eens te horen, of: vertel eens wat anders. Nee, dat doe ik niet. Iedereen die te maken heeft (gehad) met een narcist of ‘alleen maar’ met narcistisch gedrag weet hoe belangrijk het is kennis te hebben van narcisme.

Omdat het gedrag van een narcist je kapot maakt. Omdat als je niet weet waar je mee te maken hebt, je de (liefdes)relatie ingezogen wordt en compleet wordt leeggezogen. Voor heel veel mensen is dat al te laat. Die wisten het niet en ondervinden de verpletterende gevolgen van narcistisch misbruik. Daar kun je gelukkig wel wat aan doen, maar ook dan is kennis van narcisme noodzakelijk. 

Het is kapotmakend
Ik kwam kleiner dan klein uit mijn relatie. Ging door, zoals ik dat geleerd had. Schouders eronder, een tandje bijzetten. Ik moest ook door voor mijn kinderen. Al waren er momenten dat ik het soms niet meer zag zitten. Dat ik dacht dat het beter zou zijn als ik er niet was. Lekker rustig.

Totaal niet hersteld ben ik de volgende relatie ingerold. Mooie blauwe ogen, mooie praatjes. En leger dan leeg kwam ik er weer uit. Met nog meer chronische lichaamsklachten. Ik heb heel wat hulpverleners gezien, zowel emotioneel als fysiek. Toch kwam ik maar niet goed in mijn vel. Trok ik steeds weer ‘foute’ mannen aan.

Zo hard geworden
Ik wist niet wat me was overkomen, maar wel dat ik het nooit meer wilde. Ik was hard geworden. Instinctmatig, dat wel, het voelde als mijn enige redding. Het was echter ook een struikelblok. Ik was ook hard naar mezelf, naar vrienden, naar familie. Het heeft me veel gekost. Veel te veel.

De kennismaking met narcisme opende mij de ogen. Het had een naam, het lag niet aan mij. Ik hoefde niet meer te denken: wat als ik …. Ik hoefde me niet meer te schamen of schuldig te voelen dat ik er nog steeds niet overheen was. Over hoe lang ik in de relatie was blijven hangen. Ik had mijn uiterste beste gedaan, alles gegeven voor onze liefde. Zelfs mezelf. 

Kennis is macht
Ik kon verder. Ik wist wat ik te doen had, werd sterker en de impact van het gedrag werd minder. Het is toch te gek voor woorden dat ik het niet wist? Hadden mijn eerdere hulpverleners dan zitten slapen of hebben ze er geen kennis van? Narcisme is helemaal niet zo bekend als zou moeten.

Daar is een rol voor mij weggelegd. De hele wereld informeren. Want kennis is macht. Het zorgt ervoor dat je tijdig rechtsomkeert maakt of uit de  relatie stapt. Kennis zorgt ervoor dat je weet wat je kunt doen om niet verder beschadigd te raken en om te herstellen.

Voorkomen is beter dan genezen
Daarom kom ik steeds weer met die ‘verhalen’ over narcisme. Noem het een missie of een queeste, het is belangrijk. Er worden nog steeds zo veel mensen op deze manier misbruikt. Als je niet weet waar je mee te maken hebt, kan het jou ook overkomen. Denk niet dat het niet zo is. Ik vind dat dit moet stoppen. Daarom vertel ik over narcisme. Iedere keer weer. 

Wil je meer weten over narcisme? Vraag mijn gratis e-books aan via deze link. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. 

2 thoughts on “Daar heb je haar weer met dat narcisme”
  1. Jij weet ook als geen ander hoe kwetsend mensen (onbedoeld) kunnen zijn. Dat krijg je als je je kop boven het maaiveld uitsteekt. Zeker met onderwerpen die mensen ‘lastig’ vinden. We blijven doorgaan. Dank voor je reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: