Hoe je gebroken nog mooier bent

Het klinkt vast een beetje raar, maar het is zo. In Japan gebruiken ze de techniek Kintsukoroi om gebroken keramiek aan elkaar te lijmen. Dat doen ze met goud of zilverlijm. Hierdoor lijkt het alsof er door de breuklijnen licht heen schijnt. Een gebroken kom of bord wordt niet weggegooid, is niet waardeloos, maar wordt met deze techniek juist mooier dan hij oorspronkelijk was. 

Littekens om trots op te zijn
Ik vind dat zo’n mooie gedachte en ga dit binnenkort uitproberen met een dierbaar bord van mezelf dat ik onlangs brak. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat. Deze gedachte maakt me nog blijer als je het effect van Kintsukoroi als metafoor doortrekt naar mensen. Dat wat we meemaken ons juist mooier maak. Ze zijn het bewijs van onze levensreis, het zijn littekens om trots op te zijn. En dankzij de gouden of zilveren lijm schijnt ons innerlijk licht, onze essentie, onze liefde, onze groei erdoor naar buiten. Dat betekent dat het licht in ons schijnt. Dat het ons verlicht en dat wij er ook weer anderen mee kunnen verlichten.

Het wordt een zachte kracht
‘What doesn’t kill you, makes you stronger’ zegt hetzelfde, maar voelt toch anders. Dat maakt je sterker bij tegenslag. Ook heel goed, maar combineer het eens met Kintsukoroi, dan maakt het je niet alleen sterker, maar ook nog eens mooier. Het wordt een zachte kracht. Dat geeft hoop voor die momenten waarop je pijn hebt, verdriet voelt. Dat geeft troost en hoop.

Bijeengeraapt
Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik heb me in de jaren van en na narcistisch misbruik klein, leeg en flink gebroken gevoeld en vaak gedacht dat het nooit meer goed zou komen. Het heeft lange tijd en heel veel coaches, workshops, zelfhulpboeken etc. gekost voor ik de scherven weer bij elkaar had geraapt, voor ik mezelf weer had opgebouwd.

Tot een geheel gesmeed
Ik was wel weer een geheel, maar voelde me zeker niet zo. Ook kwam er geen gouden of zilveren licht door de barstjes. Ik had nog werk te doen. Pas toen ik mezelf – met en zonder hulp – écht toestond mijn pijn te voelen, mijn verdriet en boosheid, toen ik mijn schaamte, schuld en onmacht omarmde en mijn zachtheid weer durfde toe te laten, herstelde ik meer en meer. Ik maakte de overstap van posttraumatische stress naar posttraumatisch groei. En langzaam maar zeker voelde ik me weer een geheel en begon het gouden licht door de littekens heen te sijpelen. Meer en meer, tot het ging stromen.

Gebroken nog mooier
Makkelijk was het niet, soms zelfs pijnlijk, maar ik sta er en groei nog steeds. Ik ben mijn ervaringen met narcisme nu dankbaar, het heeft me gemaakt tot wie ik ben. Ik ken mezelf beter dan ook. Dat herken ik ook bij cliënten. Misschien heb je dat gevoel niet, kun je je het ook helemaal niet voorstellen, maar weet dat jij daar ook komt. Weet dat ook jij weer een geheel wordt waaruit het licht naar buiten stroomt.

Repareren met zilver of goud?
Wil je daar hulp bij? Ik nodig je van harte uit een focussessie bij me in te plannen. Ondertussen kun je alvast bedenken of je voor zilveren of gouden lijm kiest. Of wellicht wel voor allebei. De keuze is aan jou! Ik wens het je van harte toe.

0 thoughts on “Hoe je gebroken nog mooier bent”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: