Waarom kan ik mijn narcistische ex niet loslaten?

“Ik snap er niets van. Ik weet dat hij slecht voor me is, maar toch ga ik iedere keer weer terug.” Deze opmerking hoor ik heel vaak in mijn praktijk. Wanneer je te maken hebt met een narcist, dan is dit helemaal niet raar. Weggaan en wegblijven lukt vaak wel goed bij het onderuithalende gedrag. Maar zodra de narcist liefdevol, attent, berouwvol gedrag laat zien, is dat een stuk lastiger.

In de war door het gedrag
Op zo’n moment denk je dat hij of zij wel mee valt, dat het niet zo was bedoeld. Dat hij dit keer wel zijn beloftes nakomt. Dat haar tranen echt zijn. De kans is groot dat je toegeeft en blijft of teruggaat. Maar het verandert niet. Het onderuithalende gedrag start al snel weer en nog erger dan het was. Als straf omdat je weg bent gegaan.

Tijdens de relatie met een narcist word je net zo afhankelijk van de narcist als hij van jou. Hij heeft jou nodig als bevestiging voor zijn ideaalbeeld. Dat blijft alleen in stand als het goedkeuring en waardering krijgt. Jouw emoties zijn de bron. Welke emotie dan ook. De narcist doet er alles aan om jou hiertoe te bewegen.

Geloven in een illusie
Doordat de narcist liefdevol en attent gedrag afwisselt met onderuithalen, raak je je grip en je veiligheid kwijt. Je raakt volledig in de war. Er ontstaat een verslavende werking aan het liefde- en berouwvolle gedrag, de belofte ervan, gecombineerd met angst voor escalatie van onderuithalend gedrag als je bij hem weggaat of -blijft.

Ondanks alles verlang je terug naar het begin van jullie relatie, toen alles nog fantastisch was. Toen hij de nog de man van je dromen leek. Je klampt je vast aan de hoop, aan de droom die jullie relatie voor jou was. Iedere belofte, iedere traan van haar, geeft je die hoop. Je wilt dat zo graag terug.

Alarmbellen
Weet dat dit nooit komt. Bedenk dat een narcist nooit verandert. Het is aan jou om stappen te zetten. Om uit de verslaving te stappen is het noodzakelijk dat je jezelf informeert over narcisme. Dat je elk contact verbreekt. Kan dat niet omdat je samen kinderen hebt of iets anders deelt, dan is het belangrijk dat je weet wat je wel of niet doet in het contact. Hoe je jezelf beschermt.

Wees extra alert wanneer de narcist aardig is, attent. Zorg dat juist dan alarmbellen afgaan. Reageer niet meteen. Las een time-out in. Een pauze waarin je uit je emoties kunt stappen. Uit de hoop die je voelt. Uit de empathie, de sympathie die je voelt.

Hulp inschakelen
Je creëert tijd waarin je jezelf kunt herinneren dat hij of zij tot nu toe gedane beloftes nooit is nagekomen en dat ook nu niet doet. Iemand die zulk respectloos gedrag vertoont, houdt niet van je. Lukt je dat niet zelf, praat dan met een vertrouwd persoon. Iemand die bekend is met narcisme, iemand die je kan helpen afstand te houden.

Weet dat je hier niet alleen in staat. Iedereen die met narcistisch misbruik te maken heeft (gehad), raakt in min of meerdere mate verslaafd aan het beeld dat de narcist heeft geschapen. Het is niets om je voor te schamen of schuldig over te voelen. Het belangrijkst is dat je er iets aan kunt doen. 

Informeer jezelf over narcisme
Herstellen van narcisme begint met jezelf erover te informeren. Weet waar je mee te maken hebt, wat je te doen staat. Ik help je hier graag bij. Via deze link kun je mijn E-books aanvragen en je inschrijven voor mijn tips & inspiratiemails. 

2 thoughts on “Waarom kan ik mijn narcistische ex niet loslaten?”
  1. het is echt verschrikkelijk zo vreselijk gek met en op een vrouw te zijn die echt elke zwakke plek in je ziel weet te raken en te gebruiken en misbruiken. 7 jaren een relatie op een afstand van 80km en hele dagen elke uur met elkaar praten en alle dagelijkse dingen bespreken en bepraten.. we hebben zoo veel gelachen in het begin, pff ik wil er zo graag over praten maar ik sla aan alle kanten dicht en weet mij geen raad!! het gevoel hebben dat ze geen moer om je geeft afgewisseld met de gedachte dat ze jou net zo mist als jij haar. ook haar kinderen zijn denk ik de dupe van alle ellende en bij hun vader weg gehouden en hebben daardoor een hekel aan elke man die ook maar naar haar kijkt en ze heeft ze tot op het bod verwend om maar te zorgen dat er geen contact kwam met hun vader!! ik kan op geen enkele manier tot haar doordringen of er word wel weer een slinger aan gegeven en word je boos tja dan krijg je daar weer van op de kop! ik wed als ik een boek zou kunnen schijven het een bestseller zou worden… pffff ik weet niet waar ik moet beginnen om dit van mij af te schijven of hoe ik voor mijzelf op kan komen en om van mijzelf te houden.. had ik maar nooit mijn gevoel en verleden met haar besproken.. want ik heb mijn eigen graf gegraven.. wat ik heb meegemaakt dat zal geen mens geloven!! en deze vrouw kan zooooooooooooo verschrikkelijk lief zijn en heeft zo enorm veel levenservaring op elk gebied wat maar met het leven te maken heeft.. is heel erg geinetrreseerd in psygelogie en is juridisch zoo heel erg ontwikkelt dat je op geen enkele manier een rechtvaardig gesprek kan hebben of volwassen kan praten.. pfff ik stop met schrijven want ik weet echt niet waar ik moet beginnen om uit te leggen hoe zulke vreselijke dingen ik heb meegemaakt.. ik heb al 6 jaar totaal geen contact meer met fam vrienden buren helemaal niks )! echt nul!!!! ik stop met schrijven en hoop dat er ooit een eind komt aan het verlangen naar haar…. ongelofelijk iemand die je zo stuk maakt en met een knip met de vinger je weer het gevoel kan geven dat je geweldig bent!!! het is heel heel heel ziek!! groet!!

    1. Beste Niemand, dank je wel voor het delen van je verhaal, voor je openheid. Zo schrijf je het van je af en help je anderen. Als je hulp voor jezelf zoekt en/of hulp in de omgang met je ex-vrouw, dan help ik je graag. Ik nodig je van harte uit een focussessie met me in te plannen zodat we samen kunnen kijken wat je nodig hebt. Je kunt hem aanvragen via deze link: https://willysietsma.nl/focussessie-aanvragen-2/. Ik wens je alle sterkte toe. Warme groet, Willy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: