7 Tips om je niet meer zo alleen te voelen na narcistisch misbruik

Een netwerk om je heen is essentieel. Helemaal voor je herstel van een relatiebreuk en andere stormen in je leven. In mijn praktijk spreek ik vrouwen en mannen die na de breuk met een narcist familie en vrienden om zich heen hebben waar ze op terug kunnen vallen. Die kennis van narcisme hebben en begrijpen wat ze bedoelen. Die hen helpen en steunen. Waar ze altijd en steeds weer terecht kunnen. Dit is zo fijn en belangrijk!  

Iedere keer weer uitleggen
Maar veel meer vrouwen en mannen hebben dit niet. Die zijn door toedoen van de narcist (bijna) iedereen kwijtgeraakt. Al tijdens de relatie, maar zeker erna. Dan zet de narcist nog een tandje bij. Of ze hebben wel mensen om zich heen, maar die weten niet of nauwelijks wat narcisme is. Ze begrijpen het niet. Je moet het iedere keer weer uitleggen. Of ze zien het niet. Ze zien alleen de mooie buitenkant. ‘Hoe kan dat nou, het is toch zo’n leuke, aardige en behulpzame man?’ of ‘Zo’n attente, lieve en zorgzame vrouw?’ Hierdoor word je steeds in de verdediging gedwongen.

Altijd weer verdedigen
De mening van omstanders kan ook beïnvloed zijn door de narcist. Ze vinden hem of haar zielig door wat ze van hem of haar horen. Ze maken opmerkingen als ‘Hij doet toch zo zijn best?’ of ‘Zou je ook niet eens naar je eigen aandeel kijken?’ Omstanders kunnen het gedrag ook meespelen uit angst voor de narcist of om mee te liften op zijn of haar succes. Of, helemaal te goeder trouw, iets vertellen omdat ze daartoe gemanipuleerd worden.

Zo eenzaam
Je durft hen niets te vertellen uit angst dat het bij je ex terechtkomt en daarna weer tegen jou wordt gebruikt. Ondertussen sta jij er alleen voor en voel je je eenzaam. En dat bovenop alles waar je al mee te maken hebt. Dat voelt knap rot en maakt je herstel een stuk lastiger. Ik heb een aantal tips voor je om met deze mensen om te gaan. En tips over het weer opbouwen van een netwerk: 

Tip 1: Laat ze (tijdelijk) los
Laat mensen die het niet kunnen/willen begrijpen, die het goed praten of dingen doorvertellen (tijdelijk) los. Zo bevrijd je jezelf van de frustratie en de pijn van het onbegrip. Van de onrust die het geeft. Het onmachtige gevoel.

Tip 2: Maak er ‘koetjes en kalfjes’ mensen van
Kun of je wil mensen niet loslaten, maak er dan ‘koetjes en kalfjes’ mensen van. Je stopt met het delen van je gevoelens, met je kwetsbaar opstellen. Je vertelt niet meer over je relatie, over je ex-partner. Dit voorkomt goedbedoelde en kwetsende opmerkingen of het informeren van je ex-partner. Daarnaast is het ook wel eens lekker en goed om het over iets anders te hebben. Dat geeft een andere focus. Dat geeft energie.

Tip 3: Wees voorzichtig met gezamenlijke vrienden en kennissen
De tip sluit aan op tip 1 en 2. Zeker bij mensen die jullie allebei kennen is de kans groot dat wat je vertelt bij je ex terechtkomt. Mensen kunnen makkelijk wat laten ontslippen of worden daartoe gemanipuleerd. Pas op met wat je ze vertelt of laat ze (tijdelijk) los.

Tip 4: Bouw een nieuw netwerk op
Mogelijk is je netwerk al klein of wordt het (nog) kleiner door het (tijdelijk) loslaten van mensen. Of je bent verhuisd naar een andere woonplaats. Ga actief op zoek naar een nieuw netwerk. Mensen om mee te kunnen praten over waar je doorheen gaat. Mensen die narcisme begrijpen. Al zijn het er maar twee of drie. Benader bijvoorbeeld vrienden die je los hebt moeten laten en herstel de band. Praat met een professional. Ontwikkel een band met lotgenoten, gelijkgestemden. Vind ze bijvoorbeeld in mijn trainingen.

Tip 5: Leer nieuwe mensen kennen
Bouw je netwerk ook uit met mensen om leuke dingen mee te doen. Om het er een keer niet over te hebben, en kan dat wel, dan is het meegenomen. Er zijn aardig wat initiatieven waarbij je je kunt aansluiten voor uitjes, clubs en zelfs vakanties. Alleen en/of met je kinderen. Een paar voorbeelden zijn:

  • Nieuwe mensen leren kennen (NMLK)
  • Klup (voor 50-plussers)
  • Ouder Alleen
  • Vakantie Anders

Ga op vakantie voor alleenstaanden of eenoudergezinnen. Er zijn er nog veel meer initiatieven te vinden op internet. Je kunt je natuurlijk ook aansluiten bij plaatselijke initiatieven, zoals sportclubs, creatieve clubs etc.

Tip 6: Geef het de tijd
Herstellen, helen, rouwen, een nieuw leven en netwerk opbouwen, jezelf weer worden, kost tijd. Geef het ook die tijd. Wil niet te snel. Gun jezelf het omarmen van alle gevoelens die erbij horen. Gun jezelf de ontdekkingsreis naar jezelf. 

Tip 7: Zoek professionele hulp
Mijn ervaring is dat herstellen van narcistisch misbruik complex is en heel lastig om dat alleen te doen. Zoek hulp bij iemand die er verstand van heeft, ervaring in heeft. Ik nodig je van harte uit om in een focussessie samen te kijken wat jij nodig hebt om te herstellen, om je leven weer van jou te maken en van daaruit veilige verbindingen met anderen aan te gaan. 

0 thoughts on “7 Tips om je niet meer zo alleen te voelen na narcistisch misbruik”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: