Waarom HSP’ers narcisten aantrekken

Ze begrijpt maar niet waarom ze steeds mannen aantrekt die na een fantastische start helemaal niet goed meer aanvoelen. Die ervoor zorgen dat ze zichzelf kwijtraakt. Waarom blijft ze bij ze? Waarom gaat ze terug? Inmiddels weet ze van narcisme, maar begrijpt het nog steeds niet. Het lijkt wel of ze overal in haar leven opduiken en niet alleen in de liefde. 

Vanwege de goede eigenschappen
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis of narcistisch gedrag (hierna narcisten) vallen op gevoelige en empathische mensen met prachtige eigenschappen zoals zorgzaamheid, respect, eerlijkheid, openheid. Ze hebben dit zelf niet, maar kunnen zich het op deze manier wel toe-eigenen.

Ook vallen narcisten op zelfstandige, sterke mensen met prachtige eigenschappen zoals verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen. Dit maakt dat deze mensen sneller de oorzaak bij zichzelf zoeken en een stapje meer zetten. Ideaal dus voor de narcist, die de verantwoordelijkheid graag bij iets of iemand anders legt.

Juist door de hoog-sensitiviteit
Al deze kenmerken vind je ook bij hoog-sensitieve of hoog gevoelige mensen (hierna: HSP’er). Dit alles wordt nog versterkt door andere kenmerken van HSP’ers. De gerichtheid op anderen, het intuïtief aanvoelen wat de ander nodig heeft en daarvoor zorgen. De HSP’er voelt zich snel schuldig als hij of zij iets voor zichzelf doet.

Ideaal voor narcisten
Zo kan de narcist, gericht op zichzelf, achteroverleunen en ontvangen. Terwijl de HSP’er onbewust over zijn of haar grenzen gaat, meer geeft dan neemt en de eigen verlangens opzijzet. En zo haar of zijn kracht weggeeft, uitgeput raakt en het contact met zichzelf verliest.

Elkaars tegenpolen
Een HSP’er heeft een hele hoge mate van empathie, terwijl de narcist niet of nauwelijks invoelend vermogen heeft. Desondanks kan de narcist hier wel op inspelen om gedaan te krijgen wat hij of zij wil. Door in te spelen op het schuld- en verantwoordelijkheidsgevoel, door te manipuleren. Hiermee is duidelijk wat de narcist vindt in de relatie met een HSP’er. Maar wat maakt de narcisten aantrekkelijk voor een HSP’er?

Waarom narcisten aantrekken?
Dat heeft alles te maken met de start van de relatie. Een narcist speelt de ideale partner, weet een perfect beeld te schetsen. Hij of zij speelt in op wat de HSP’er nodig heeft en spiegelt dat. Overlaadt hem of haar met liefde, aandacht, complimenten en meer. De HSP’er voelt zich gezien, erkend, serieus genomen. Ervaart een gevoel van veiligheid, geborgenheid.

Veiligheid en geborgenheid
Dat alles is voor de HSP’er een verademing. Normaal gesproken stemt hij of zij zich af op de ander, nu gebeurt het andersom. In dat alles roert het stemmetje van de intuïtie zich wel, maar het wordt verdoofd door deze overdaad aan liefde en aandacht. Door het gevoel compleet te zijn.

Een geschapen illusie
Juist doordat de narcist het onderuithalende gedrag afwisselt met liefdevol gedrag houdt de HSP’er hoop op een terugkeer naar hoe het was in het begin van de relatie. De door de narcist geschapen illusie. Je kunt het vergelijken met het gebruiken van drugs. Je doet er alles aan om dat gevoel weer te krijgen, maar het komt nooit. Tot het echt genoeg is. 

Uit de verslaving
Stop met de relatie, loop weg van mensen en situaties die niet goed voelen. Dat is niet laf, het is dé manier om jezelf in bescherming te nemen. Ook geeft het je de ruimte om te rouwen, te helen, af te kicken. Jezelf weer terug te vinden. Te leren hoe je van je hoog-sensitiviteit een kracht maakt. Leer sterk en weerbaar te worden tegenover narcisten. Leer (weer) op jezelf en je intuïtie te vertrouwen. Ernaar te luisteren.

Kiezen voor jezelf en voor jouw geluk?
Wil jij aan de slag met al deze stappen en zoek je daar hulp bij? Ik nodig je van harte uit een focussessie met me in te plannen, zodat we samen kunnen kijken wat jij nodig hebt. Klik hier om er meer over te lezen en hem aan te vragen.

0 thoughts on “Waarom HSP’ers narcisten aantrekken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: